Νέες επενδύσεις για καλλιέργεια και μεταποίηση αρωματικών φυτών

Ξεπερνούν τα 1.200 στρέμματα οι εκτάσεις του συνεταιρισμού Βοΐου Κοζάνης
Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019 22:24
Shutterstock

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Σε μετεγκατάσταση της παραγωγικής διαδικασίας σε νέες και μεγαλύτερης δυναμικότητας εγκαταστάσεις (αποστακτήριο) προχωρά ο Συνεταιρισμός Αρωματικών, Φαρμακευτικών και Οπωροκηπευτικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης, προκειμένου να αντεπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση ροδέλαιου, ροδόνερου και ελαίου λεβάντας τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από το εξωτερικό, ενώ δικά του αποστακτήρια έχει πλέον στα σκαριά ο Συνεταιρισμός Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Έβρου Ροδόπης «Θράκης Θησαυρός».

Τα 20 μέλη που ίδρυσαν τον Συνεταιρισμό στο Βόιο το 2009 σήμερα έχουν αυξηθεί σε 132, με υπερδιπλασιασμό τους την τελευταία τριετία, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ξεπερνούν πλέον σήμερα συνολικά τα 1.200 στρέμματα και στους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, ο Συνεταιρισμός είναι καθετοποιημένος και παράγει ροδόνερο, λεβαντόνερο, αιθέρια έλαια ρόδων, λεβάντας και άλλων αρωματικών φυτών, τα οποία διαθέτει τόσο στη λιανική αγορά όσο και στη χονδρική, όπως και μια σειρά συσκευασμένων προϊόντων (καραμέλες, τσάι, σαπούνια, λουκούμια και γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο).  Ποσοστό 60%-70% της παραγωγής εξάγεται, κυρίως σε Γερμανία, Ελβετία, Βουλγαρία, από την οποία προήλθαν και τα πρώτα φυτά που φυτεύτηκαν, Άπω Ανατολή, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ταϊβάν και από το 2017 προστέθηκε στους εξαγωγικούς προορισμούς και η Αυστραλία. 

Στην ελληνική αγορά διαθέτει επίσης ροδέλαιο και ροδόνερο στη χονδρική αγορά, σε αρκετές ελληνικές εταιρείες καλλυντικών-προϊόντων ομορφιάς, ενώ τα προϊόντα του διατίθενται και στη λιανική σε περίπου 400 σημεία πώλησης (αρωματοπωλεία, φαρμακεία, καταστήματα υγιεινών και παραδοσιακών προϊόντων κ.ά.) πανελλαδικά.

Παραγωγή

Η παραγωγική δυναμικότητα του Συνεταιρισμού ανέρχεται πλέον σήμερα σε τέσσερις τόνους ροδόνερου, έναν τόνο αιθέριο έλαιο λεβάντας και 5,5 κιλά αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου -σημειώνεται ότι για την παραγωγή ελάχιστων μόνο γραμμαρίων ροδέλαιου χρειάζονται εκατοντάδες κιλά από πέταλα-, ενώ το ένα κιλό αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου πωλείται στη διεθνή αγορά στο επίπεδο των 14.000 ευρώ. 

Στόχος του Συνεταιρισμού, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Δημοσθένη Τυρεκίδη, είναι η αύξηση της παραγωγής, ώστε να καταστεί δυνατή η συνεργασία και με μεγαλύτερες εταιρείες καλλυντικών της διεθνούς αγοράς, που επί του παρόντος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ο Συνεταιρισμός λόγω των μεγάλων ποσοτήτων αιθερίων ελαίων τριαντάφυλλου που ζητούν.

Γι’ αυτό ακριβώς και επίκειται η μετεγκατάσταση στο νέο αποστακτήριο μετά το καλοκαίρι, δηλαδή η φετινή θα είναι η τελευταία απόσταξη στο υπάρχον αποστακτήριο στην Ι.Μ. Αγίου Αθανασίου Εράτυρας και από το 2020 θα γίνεται στο νέο αποστακτήριο, στο Μικρόκαστρο, με το οποίο η παραγωγική δυναμικότητα θα αυξηθεί (σταδιακά) κατά 200%. 

Ήδη έχει αγοραστεί η γη και συνολικά είναι ένα εγχείρημα της τάξης των 150.000 ευρώ, που περιλαμβάνει εκτός από τη μεταφορά του υφιστάμενου εξοπλισμού και την αγορά νέων αμβύκων (αποστακτήρων) και καζανιών.

«Θράκης Θησαυρός»

Στην άλλη άκρη της Βόρειας Ελλάδας στο μεταξύ, στον Έβρο και τη Ροδόπη, σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης έχει μπει η καλλιέργεια λεβάντας από τον Συνεταιρισμό Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Έβρου-Ροδόπης «Θράκης Θησαυρός». Το παραγόμενο έλαιο λεβάντας εξάγεται κυρίως στη Βουλγαρία και φέτος οι καλλιέργειες λεβάντας ξεπερνούν πλέον τα 2.500 στρέμματα και στους δύο νομούς, με προοπτική τα 5.000 στρέμματα στα επόμενα χρόνια. 

Στο Μοναστηράκι Έβρου

Η απόσταξη γινόταν τα πρώτα χρόνια στη Θεσσαλονίκη, αλλά φέτος θα επαναλειτουργήσει μετά από ανακαίνιση το παλαιό αποστακτήριο στο Μοναστηράκι Έβρου και ήδη προγραμματίζεται η δημιουργία πολύ μεγαλύτερου αποστακτηρίου στον Έβρο, μέσω προγράμματος Leader, όπως και άλλων δύο αποστακτηρίων μελλοντικά. Με επιστολή του προς τους βουλευτές Έβρου και Ροδόπης ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Πασχάλης Παπαδάκης, ζητεί τη συνδρομή τους, προκειμένου τα αρωματικά φυτά να ενταχθούν στις καλλιέργειες που θα λαμβάνουν συνδεδεμένη ενίσχυση. 

Από τον ίδιο Συνεταιρισμό αναπτύσσεται επίσης έντονα η καλλιέργεια ελίχρυσου (πιο γνωστός ως αμάραντος, αποκαλούμενος και ως φυτό της αιώνιας νεότητας), που απολαμβάνει πολύ καλές τιμές στη διεθνή αγορά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα