Υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης συνεδρίασε σήμερα στο Ζάππειο το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (ΕΣΑΑ).
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Σιούφας, έκανε αναφορά στην προώθηση της συνεργασίας του ΕΣΑΑ με τα αντίστοιχα Συμβούλια άλλων χωρών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κροατία, Ιρλανδία, Τουρκία), επεσήμανε τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και παρουσίασε τα αποτελέσματα του μαθητικού διαγωνισμού για την ανταγωνιστικότητα.
Επίσης ο ειδικός γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα του υπουργείου Ανάπτυξης, Σπύρος Ευσταθόπουλος ενημέρωσε τα μέλη του ΕΣΑΑ για τις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 13 Μαρτίου και παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις επί των θεμάτων που θα εξεταστούν στο Συμβούλιο (Στρατηγική της Λισσαβόνας, Ετήσια Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2006, Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, Οδηγία τις Υπηρεσίες, Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία).
Εξάλλου, ο καθηγητής του INSEAD και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΕΣΑΑ, Σπύρος Μακρυδάκης, παρουσίασε την εργασία του με θέμα: «Στατιστική ανάλυση των κριτηρίων των Διεθνών Δεικτών Ανταγωνιστικότητας και επιπτώσεις τους στο ΑΕΠ».
Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας επανέλαβε την πρόσκληση του για κατάθεση προτάσεων σχετικά με το τι θεωρείται απαραίτητο να πράξει το υπουργείο για την Ανταγωνιστικότητα μέσα στην επόμενη διετία, καθώς όπως με λύπη του παρατήρησε, κατά την πρόσκληση της προηγούμενης συνεδρίασης του ΕΣΑΑ, έλαβε μόνο μία πρόταση.
Παράλληλα όπως έκανε γνωστό, μετά το τέλος της συνεδρίασης θα έχει συνάντηση εργασίας με τους έλληνες ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων, για να τους ενημερώσει σχετικά με την πορεία των θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης. «Αντίστοιχα, θα ενημερωθώ από εκείνους για τις εξελίξεις αυτών των θεμάτων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο κ. Σιούφας.
Οπως υπογράμμισε ο υπουργός, το ΕΣΑΑ βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της πορείας του. «Μετά την αναβάθμιση και την τακτική λειτουργία του», τόνισε, «επιχειρούμε τώρα ένα "άνοιγμα" σε αντίστοιχα όργανα και άλλων χωρών. Έχω, ήδη, αναφερθεί στις επαφές μας και στη δέσμευση συνεργασίας με το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ. Τώρα βρισκόμαστε σε επαφή και με τα Συμβούλια Ανταγωνιστικότητας της Ιρλανδίας, της Κροατίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας, ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν επαφές και με τα αντίστοιχα Συμβούλια των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε., της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε, πρώτο βήμα στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας είναι η διοργάνωση ενός forum, μιας κοινής εκδήλωσης, εδώ στην Αθήνα, μέχρι τα μέσα Ιουνίου, μία διοργάνωση η οποία εντάσσεται στη σειρά των δράσεων που έχουν αναληφθεί για τα Έτη Ανταγωνιστικότητας μέχρι το 2010.
Τέλος, όπως έκανε γνωστό ο κ. Σιούφας, σύντομα κατατίθεται προς το ΕΣΑΑ -και αυτό όπως είπε συμβαίνει για πρώτη φορά- η Έκθεση Επιχειρηματικότητας για το 2005, την οποία εκπόνησε ο Οργανισμός Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΟΕΤΑ), ο οποίος είναι η Κεντρική Δομή Υποστήριξης των Κέντρων Επιχειρηματικής & Τεχνολογικής Ανάπτυξης και αφορά την εξέλιξη της επιχειρηματικότητας σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, με βάση τις επιμέρους εκθέσεις των ΚΕΤΑ.