Την εκτίμηση ότι «σε ενάμιση-δύο χρόνια η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη θα βγάλει λεφτά και όσοι δεν τη χρηματοδότησαν, θα μετανιώσουν», διατύπωσε σήμερα ο πρόεδρος του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), Τίμος Χριστοδούλου.
Αν και η μονάδα, δυναμικότητας 390 MW, δεν είναι ακόμη ανταγωνιστική, ιδίως μπροστά στο «θηρίο» της ΔΕΗ, ωστόσο έχει ήδη αρχίσει να συνεισφέρει σταθεροποιητικά στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ.
Στις μεγάλες φετινές χιονοπτώσεις, που η ζήτηση ενέργειας χτύπησε ρεκόρ, «σώσαμε το σύστημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδούλο και αυτό γιατί η νέα μονάδα, η οποία χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και ανήκει στη θυγατρική των ΕΛΠΕ, Ενεργειακή Θεσσαλονίκης ΑΕ, «παρέδωσε περισσότερη ενέργεια από αυτή για την οποία ήταν εγγεγραμμένη στο σύστημα».
Οπως παραδέχτηκε ο κ. Χριστοδούλου, η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, επένδυσης 260 εκατ. ευρώ, μειονεκτεί ως προς τη γεωγραφική θέση της, αφού η παραγωγή γίνεται στον ελληνικό Βορρά και η κατανάλωση στο Νότο (οπότε το κόστος μεταφοράς είναι αυξημένο). Ωστόσο, αν η λειτουργία της μονάδας αποδειχτεί αποδοτική και ανταγωνιστική, τότε θα δημιουργηθούν και άλλες αντίστοιχες, σε άλλα σημεία της χώρας, σε συνεργασία με έλληνες ή ξένους εταίρους, με στόχο τα ΕΛΠΕ να «χτυπήσουν»συνολική δυναμικότητα 1.000 MW.
Μάλιστα, ήδη έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις με μεγάλους ξένους οίκους, οι οποίες παραμένουν προς το παρόν σε προκαταρκτικό στάδιο. «Δεν έχει τελειώσει κάτι, δεν έχει καταλήξει. Αλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί, ώστε να ξέρουν οι ξένοι τι ακριβώς θα κάνουμε», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδούλου.
Η μονάδα αποτελεί την πρώτη ιδιωτική επένδυση ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς. Η εμπορική λειτουργία της άρχισε στο τέλος Δεκεμβρίου 2005.
ΑΠΕ-ΜΠΕ