Αλογοσκούφης: Μην μού ζητάτε να παίξω το ρόλο της ΟΤΟΕ

Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2006 17:53

«Η κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Ολοι επιθυμούμε εργασιακή ειρήνη, είναι όμως ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κυβερνητικής παρέμβασης, καθώς το τραπεζικό σύστημα δεν είναι πλέον υπό τον έλεγχο του Δημοσίου», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, στο πλαίσιο επερώτησης του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης μεταξύ των τραπεζών και της ΟΤΟΕ.

«Εγώ δεν μπορώ να σχολιάσω εάν οι διοικήσεις των τραπεζών δρουν συντονισμένα ή όχι. Στις συλλογικές διαπραγματεύσεις ωστόσο, για τα έτη 2001-5, οι εκπρόσωποι των τραπεζών υπέγραφαν ως "ενεργούντες από κοινού", είχαν το δικαίωμα αυτό, το άσκησαν και ήρθαν σε σύμβαση με την ΟΤΟΕ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι εκπρόσωποι των τραπεζών, αποφάσισαν ότι δεν θέλουν να έρθουν σε διαπραγμάτευση με την ΟΤΟΕ, αλλά να λειτουργήσει ο καθένας απ' αυτούς ανεξάρτητα και να διαπραγματευτούν με τους συλλόγους που έχουν σε καθεμία τράπεζα. Ολοι αυτοί οι σύλλογοι μετέχουν στην ΟΤΟΕ και η ΟΤΟΕ μπορεί άνετα να τους συντονίσει και να επιβάλλει ό,τι χρειάζεται για το καλό των εργαζομένων. Μην ζητάτε όμως από την κυβέρνηση να παίξει το ρόλο της ΟΤΟΕ».

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Φλωρίδης (Κιλκίς) υποστήριξε ότι «κρυφό ζητούμενο από την κυβέρνηση και τους κρατικούς τραπεζίτες είναι να εισαχθεί ένας αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα στις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες και στις ιδιωτικές, όπου τα συνδικάτα είναι απολύτως αδύναμα» και έτσι «να διευκολυνθεί η συμπεριφορά των ιδιωτικών τραπεζών απέναντι στις πρώτες».

«Ο νόμος για την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή χαρακτηρίζει την Ενωση Ελλήνων Τραπεζών ως εργοδοτική οργάνωση. Θα αλλάξουμε το νόμο;» αναρωτήθηκε, για λογαριασμό του Συνασπισμού, ο Γιάννης Δραγασάκης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα