Σημαντική νίκη των ΗΠΑ επί της Κίνας στον ΠΟΕ, που ... αμφισβητούν

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 14:38
UPD:14:45
REUTERS/CHRISTIAN AUGUSTIN

Αν και οι ΗΠΑ επί διακυβέρνησης Τραμπ έχουν επανειλημμένα αμφισβητήσει την χρησιμότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και έχουν επιλέξει να τον παρακάμψουν κινούμενες μονομερώς, πέτυχαν μία σημαντική νίκη κατά της Κίνας προσφεύγοντας στον Οργανισμό. 

Σήμερα ο ΠΟΕ απεφάνθη υπέρ της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη και κατά της Κίνας για τη χρήση συστήματος ποσοστώσεων στους δασμούς για ρύζι, σιτάρι και αραβόσιτο. Την υπόθεση έφερε στον ΠΟΕ στα τέλη του 2016 η κυβέρνηση Τραμπ, λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Αυτή δε έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι εμπορικές διαπραγματεύσεις Ουάσιγκτον- Πεκίνου βρίσκονται στην τελική ευθεία και θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω τα επιχειρήματα της αμερικανικής πλευράς. 

Το πάνελ του ΠΟΕ απεφάνθη ότι το σύστημα ποσοστόσεων για δασμούς της Κίνας στο σύνολό του (TRQs) παραβαίνει την υποχρέωση για διαχείριση των δασμών σε «δίκαιη και προβλέψιμη» βάση. 

Αυστραλία, Βραζιλία, Ινδία και Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μεταξύ εκείνων, που επιφυλλάσσονταν επί κάθε νόμιμου δικαιώματος στην διαμάχη.

Πηγή: CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα