Σολτς: «Όχι» στην έκδοση νέους χρέους για τόνωση της γερμανικής οικονομίας

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 13:53
UPD:13:56
REUTERS/Hannibal Hanschke

Αποκλείει ο Όλαφ Σολτς την έκδοση νέου χρέους ως μέσου για να δοθεί ώθηση στην αναιμική ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας. Οι εμπορικές εντάσεις, που επιμένουν μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, και η επίμονη αβεβαιότητα για την έκβαση του Brexit, όπως και η επιβράδυνση συνολικά της παγκόσμιας οικονομίας έχουν πλήξει την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, που στηρίζεται στις εξαγωγές. 

Σε συνέντευξή του στο BBC ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέρριψε ως λύση την έκδοση χρέους, ενώ δεν συμμερίστηκε τους φόβους για διολίσθηση της γερμανικής οικονομίας ή της Ευρωζώνης στην ύφεση. 

«Έχουμε απλώς πιο αδύναμη ανάπτυξη, κάτι που είναι πολύ διαφορετικό από την ύφεση» είπε ο Σολτς . «Όταν είσαι μία πραγματικά μεγάλη παγκοσμιοποιημένη οικονομία, όταν είσαι μεγάλος εξαγωγέας, αλλά και εισαγωγέας, τότε οι εξελίξεις διεθνώς επηρεάζουν και την δική σου ανάπτυξη» πρόσθεσε. Σημείωσε δε ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας οφείλεται εν πολλοίς σε «πολιτικούς λόγους». 

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες αφότου η γερμανική κυβέρνηση υποβάθμισε αισθητά την εκτίμηση για τους εφετινούς ρυθμούς ανάπτυξης στο 0,5%. Είναι δε μία έμμεση αρνητική απάντηση στους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ που καλούν την Γερμανία να αυξήσει τις επενδύσεις και να προωθήσει ένα σχέδιο τόνωσης της οικονομίας. 

Η απόφαση του Σολτς να αποφύγει την έκδοση νέου χρέους έχει επίσης επικριθεί, όπως αναφέρει το Reuters, από στελέχη τόσο των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ όσο και του δικού του κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατικών, ενώ σε αυτήν έχουν αντιδράσει

Ο Γερμανός υπουργός πιστεύει ότι οι φοροελαφρύνσεις ύψους 10 δισ. ευρώ ετησίως για τις οικογένειες, οι υψηλότερες δαπάνες για συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα και οι επενδύσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί για ψηφιοποίηση, υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη, θα κρατήσουν την οικονομία σταθερή. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα