Περιορίστηκε σημαντικά το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας το Φεβρουάριο, κυρίως χάρη στις δυναμικές επιδόσεις του τουρισμού και των θαλάσσιων μεταφορών. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών συνέχισε να αυξάνεται, αφού παρά την σημαντική πρόοδο στις εξαγωγές, εξακολουθούμε να εξαρτώμαστε σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το Φεβρουάριο του 2019 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν μειωμένο κατά 407 εκατ. ευρώ σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, στα 990 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών παρουσίασε μικρή άνοδο και το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων εμφάνισε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος το Φεβρουάριο του 2018.
Αναλυτικότερα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, ενώ το ισοζύγιο καυσίμων παρουσίασε βελτίωση. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,7% σε τρέχουσες τιμές (4,6% σε σταθερές τιμές), ενώ ειδικότερα οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν ταχύτερα από το σύνολο, κατά 11,9% σε τρέχουσες τιμές (13,5% σε σταθερές τιμές). Παράλληλα, οι εισαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 7,7% σε τρέχουσες τιμές (4,5% σε σταθερές τιμές).
Το ισχυρό χαρτί
Ωστόσο στο μέτωπο των υπηρεσιών είδαμε το πλεόνασμα να ενισχύεται περαιτέρω. Κατεγράφη σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου μεταφορών, η οποία οφείλεται ως επί το πλείστον στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές κατά 18,2% σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2018. Παράλληλα, αξιοσημείωτη ήταν και η βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Ειδικότερα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 4% και 29,6% αντίστοιχα.
Η βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους καταθέσεων και δανείων, ενώ η επιδείνωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται στην επιδείνωση του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης.
Η εικόνα στο πρώτο δίμηνο
Συνολικά το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 2,2 δισ. ευρώ, κατά 79 εκατ. ευρώ αυξημένο σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2018. Όπως εξηγεί η ΤτΕ, η βελτίωση των ισοζυγίων υπηρεσιών και πρωτογενών εισοδημάτων αντιστάθμισε μερικώς μόνο την επιδείνωση των ισοζυγίων αγαθών και δευτερογενών εισοδημάτων.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, ενώ το ισοζύγιο καυσίμων παρουσίασε μικρή βελτίωση. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,9% σε τρέχουσες τιμές, αλλά μειώθηκαν οριακά (-0,1%) σε σταθερές τιμές, ενώ ειδικότερα οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν ταχύτερα από το σύνολο, κατά 7,7% σε τρέχουσες τιμές (9,2% σε σταθερές τιμές). Οι εισαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 5,4% σε τρέχουσες τιμές (4,1% σε σταθερές τιμές).
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο λόγω της βελτίωσης πρωτίστως του ισοζυγίου μεταφορών και δευτερευόντως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Οι εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές αυξήθηκαν κατά 11,5%. Παράλληλα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 7% και 41,1% αντίστοιχα.
Τέλος, η βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων οφείλεται στη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη ενώ η επιδείνωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται στην επιδείνωση του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης.
naftemporiki.gr