Χρονιά οργανικής ανάπτυξης για την Public το 2018

Καλύτερα των προβλέψεων το 5ετές πλάνο της διοίκησης
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 10:34

Από την έντυπη έκδοση

Χρονιά οργανικής ανάπτυξης και αύξησης μεριδίων αγοράς σε στρατηγικές κατηγορίες προϊόντων αποτέλεσε το 2018 για την Public. Όπως τόνισε η διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών της αποτελεσμάτων, κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση ολοκληρώθηκε το 5ετές πλάνο που είχε αποφασιστεί και πήγε πολύ καλύτερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Η εταιρεία αύξησε κατά 6,4% τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών της σε Ελλάδα και Κύπρο το 2018 φτάνοντας στα 256,4 εκατ. ευρώ και ενίσχυσε τη λειτουργική της κερδοφορία, με υπερδιπλασιασμό του EBITDA. Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 9,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υπερδιπλάσια αύξηση από το 2017 (3,4 εκατ. ευρώ) και καταγράφοντας άνοδο 164% σε ετήσια βάση. Στα προ φόρων αποτελέσματα η εταιρεία μείωσε σημαντικά τις ζημιές από 7 εκατ. ευρώ το 2017 σε 1 εκατ. ευρώ το 2018.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Χρήστο Καλογεράκη, «σε μια χρονιά που η αγορά κινήθηκε οριακά ανοδικά, καταφέραμε σημαντική αύξηση πωλήσεων και ρεκόρ ενίσχυσης της λειτουργικής κερδοφορίας με υπερδιπλασιασμό του EBITDA. Η χρονιά που διανύουμε αποτελεί την αφετηρία μιας νέας πενταετίας, όπου με ξεκάθαρη στρατηγική και μια ισχυρή ομάδα θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε δυναμικά όλα τα κανάλια πώλησης με περαιτέρω επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας».

Στην Κύπρο

Σε ό,τι αφορά το δίκτυο καταστημάτων, η Public εγκαινίασε δύο νέα καταστήματα στην Κύπρο, ενώ προχώρησε και στην ψηφιοποίηση του κεντρικού καταστήματός της στο Σύνταγμα. Συνολικά διαθέτει 55 καταστήματα (49 Ελλάδα, 6 Κύπρος). Το 2018 οι επισκέψεις στο δίκτυό της έφτασαν τα 79 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 13,6% σε σχέση με 2017, εκ των οποίων τα 29,2 εκατ. στα φυσικά στα καταστήματα και 50,5 εκατ. online.

Διάρθρωση εσόδων

Ο Χρήστος Καλογεράκης

Από τα συνολικά έσοδα της Public το 72% προέρχεται από τον τομέα πολιτισμός - ψυχαγωγία και το 28% από την τεχνολογία. Το 2018 η Public ενίσχυσε τα μερίδιά της στα κινητά τηλέφωνα αλλά και στις κατηγορίες των βιβλίων, μουσικής, ταινιών, gaming, αξεσουάρ κινητών, περιφερειακών, wearables και gadgets. Παράλληλα, κατάφερε αύξηση στο κανάλι των B2B πωλήσεών της, εξυπηρετώντας 133.000 εταιρικούς πελάτες, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι όμιλοι εταιρειών. Η εταιρεία κατέγραψε ρεκόρ επισκέψεων με 29,2 εκατ. επισκέψεις στα φυσικά καταστήματά της και 50,5 εκατ. επισκέψεις στα e-commerce κανάλια της. Παράλληλα, διακίνησε 2,2 εκατ. προϊόντα online παραγγελιών με τις σχετικές πωλήσεις να αντιστοιχούν στο 20% του ετήσιου κύκλου εργασιών.

e-marketplace

Ορόσημο της περασμένης χρονιάς αποτέλεσε και η δημιουργία του πρώτου ελληνικού ηλεκτρονικού marketplace, μέσα από το οποίο το καταναλωτικό κοινό απέκτησε πρόσβαση σε 101.000 προϊόντα από 10 νέες προϊοντικές κατηγορίες, ενώ 180 ελληνικά καταστήματα μπήκαν στο public.gr. Παράλληλα, ανέπτυξε την υπηρεσία φωνητικής αναζήτησης προϊόντων στην Ελλάδα, αλλά και νέα εργαλεία search και recommendation για την αγορά της Κύπρου. 

To 2019

Για το 2019, όπως τονίστηκε, στόχος είναι η ενδυνάμωση της εταιρείας. Ήδη στην τρέχουσα οικονομική χρήση η κερδοφορία της Public τους πρώτους τρεις μήνες είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Οι επενδύσεις για φέτος έχουν υπολογιστεί στα 4 εκατ. ευρώ.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα