Εντυπωσιακή η ΙΡΟ της Pinterest

Στα 12,7 δισ. δολ. αποτιμάται η αξία της εταιρείας τεχνολογίας
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 10:12
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Από την έντυπη έκδοση

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η αρχική δημόσια εγγραφή (ΙΡΟ) της Pinterest, με άντληση 1,4 δισ. δολ. και προσφέροντας στην εταιρεία αποτίμηση της τάξης των 12,7 δισ. δολ., σε μία επιπλέον ένδειξη ισχύος για την αγορά αρχικών δημόσιων εγγραφών του κλάδου τεχνολογίας, μετά τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Lyft. 

Η μετοχή της Pinterest, μέσο κοινωνικής δικτύωσης που συστήθηκε το 2010 και το οποίο επιτρέπει σε χρήστες να σώζουν ιδέες για ρούχα, διακόσμηση, συνταγές και εικαστικές επιλογές, άρχισε να διαπραγματεύεται από χθες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στην τιμή των 19 δολαρίων η μετοχή. 

Η υψηλή ζήτηση των επενδυτών απομάκρυνε τις ανησυχίες για τις επιδόσεις που παρουσιάζουν τον τελευταίο καιρό οι λεγόμενοι τεχνολογικοί «μονόκεροι», δηλαδή νεοφυείς επιχειρήσεις στον χώρο τεχνολογίας με αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων, οι οποίοι εισήχθησαν φέτος στο χρηματιστήριο. Η Lyft αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα: άρχισε να διαπραγματεύεται στο αμερικανικό χρηματιστήριο υψηλής τεχνολογίας Nasdaq στα τέλη Μαρτίου, σε μία καλύτερη του αναμενομένου αρχική δημόσια εγγραφή, για να «δει» όμως έκτοτε τη μετοχή της να υποχωρεί περίπου 20%. Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η μετοχή της Lyft άνοιξε στα 56,50 δολάρια, κατά 20% χαμηλότερα από την τιμή των 72 δολαρίων που πέτυχε κατά την αρχική δημόσια εγγραφή της. 

Διαφορές από τη Lyft

Μία βασική διαφορά ανάμεσα στη Pinterest και στη Lyft, ωστόσο, έγκειται στις προσδοκίες για την αποτίμησή τους. Η Lyft, η οποία κατέγραψε πέρυσι ζημίες 911 εκατ. δολαρίων, προσδοκούσε σε μία αποτίμηση της τάξης των 24,3 δισ. δολαρίων στην αρχική δημόσια εγγραφή της, υψηλότερα από την αντίστοιχη των 15 δισ. δολαρίων που είχε πετύχει στον τελευταίο γύρο ιδιωτικής χρηματοδότησης το 2018. Η Pinterest παρουσίασε ζημίες 63 εκατ. δολαρίων το 2018. Όμως, η αποτίμηση των 12,7 δισ. δολαρίων που εξασφάλισε στην αρχική δημόσια εγγραφή της είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη των 12,3 δισ. δολαρίων που είχε εξασφαλίσει το 2017 στην άντληση ιδιωτικού κεφαλαίου. 

Η Pinterest αποτελεί την πιο υψηλού προφίλ εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης που εισάγεται σε αμερικανικό χρηματιστήριο από το 2017, όταν είχε γίνει η αρχική δημόσια εγγραφή της Snap. Η μετοχή της Snap ήταν ιδιαίτερα υψηλή κατά την αρχική δημόσια εγγραφή της, όμως σήμερα κινείται σε επίπεδα κατά 30% χαμηλότερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα