Δύο αντίρροπες δυνάμεις δίνουν μάχη στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές αυξάνουν την έκθεσή τους στο ρίσκο των μετοχών, οδηγώντας τους δείκτες της Wall Street (και όχι μόνο) κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Και ταυτόχρονα αυξάνουν αισθητά την στροφή τους στα λεγόμενα «έξυπνα» funds,τα οποία προστατεύουν έναντι μίας νέας κρίσης και σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF), που προσφέρουν ασφάλιση έναντι της μεταβλητότητας στις αγορές. Τρέχουν δε σε παραδοσιακά «καταφύγια», όπως τα κρατικά ομόλογα, αλλά και ο χρυσός που αρχίζει και πάλι να λάμπει. Όσοι επιζητούν μία μέση λύση μεταξύ κέρδους και ασφάλειας στρέφονται σε κρατικά ομόλογα υψηλών σχετικά αποδόσεων, όπως τα ελληνικά, αλλά και σε εταιρικό χρέος.
Στα τέλη του 2018 οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία οδήγησαν τον S&P 500 στο χειρότερο τρίμηνο των τελευταίων επτά ετών. Τι και εάν έκτοτε ο δείκτης έχει κάνει άλμα 16%; Τι και εάν ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE Volatility Index έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Οκτώβριο; Το σοκ, που προκάλεσαν τα περασμένα Χριστούγεννα στην αγορά, τρέποντας τους «ταύρους» σε άτακτη φυγή, δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί.
Έτσι παρά το ράλι, τα funds που επιλέγουν τις λιγότερο ριψοκίνδυνες μετοχές εξασφάλισαν εισροές- ρεκόρ ύψους 8 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την Morningstar. Μεταξύ αυτών το iShares ETF και το Invesco S&P Low Volatility ETF, που από τις αρχές του έτους έχουν εξασφαλίσει αθροιστικά εισροές 5 δισ. δολαρίων. Όσο για την απόδοσή τους; Διόλου ευκαταφρόνητη. Το τελευταίο δωδεκάμηνο είναι 14%.
Αυξημένη και η όρεξη για τα τα εταιρικά ομόλογα, ακόμη και αυτά της κατηγορίας junk, με τα δύο πιο δημοφιλή ETFs junk εταιρικού χρέους να έχουν προσελκύσει κεφάλαια ύψους 6 δισ. δολαρίων φέτος, όπως προκύπτει από στοιχεία της FactSet.
Οι επενδυτές δεν θέλουν να χάσουν το πάρτι. Αλλά θέλουν να είναι προετοιμασμένοι, όταν αυτό τελειώσει.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ