DBS, Kookmin: Προσφορά 6 δισ. δολ. για την Korea Exchange

Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2006 13:48

ΜΕ την Kookmin Bank θα ανταγωνιστεί η μεγαλύτερη τράπεζα της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, DBS Group Holdings Ltd., για την εξαγορά μεριδίου αξίας 6 τρισ. ουόν (6 δισ. δολ.) στην Korea Exchange Βank, κάνοντας τη μεγαλύτερη εξαγορά της Ν. Κορέας.

Η DBS, με έδρα τη Σιγκαπούρη, είπε σε ανακοίνωσή της ότι θα κάνει μόνη της προσφορά για την τράπεζα που εδρεύει στη Σεούλ. Η Kookmin, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ν. Κορέας, ανακοίνωσε ότι δέχθηκε μια προσφορά σήμερα. Η Hana Financial Group Inc. θέλει επίσης να εξαγοράσει την Korea Exchange, σύμφωνα με αξιωματούχο, που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του πριν από οποιαδήποτε ανακοίνωση, όπως μετέδωσε το Bloomberg News. H Lone Star Funds, μια φίρμα επενδύσεων με έδρα το Ντάλας των ΗΠΑ, ενδέχεται να κερδίσει τουλάχιστον 3 δισ. δολ. από την επένδυσή της στην επενδυτική τράπεζα, εδώ και 2,5 χρόνια.

Ο αγοραστής, θα αποκτήσει το 1/ 4 της αγοράς ύψους 546 δισ. δολ. της Ν. Κορέας.

Η Citigroup Inc. και η Standard Chartered Plc κατέβαλαν συνολικά 6,4 δισ. δολ. για να αγοράσουν δύο κορεατικές τράπεζες, αφήνοντας την Korea Exchange την τελευταία - που αναδιοργανώθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης 1997-98, για πώληση.

Η πώληση θα αποφέρει τα περισσότερα κέρδη για μετοχές σε επενδυτική τράπεζα της Ν. Κορέας, αφήνοντας πίσω την Newbridge Capital LLC, που εισέπραξε 1 τρισ. ουόν, όταν πούλησε την Korea First Bank στην Standard Chartered με έδρα το Λονδίνο, πέρυσι.

Η DBS, η μεγαλύτερη τράπεζα της Σιγκαπούρης, επεκτείνεται πέρα από τα όρια της πόλης, επειδή ο ανταγωνισμός εντείνεται, καθώς η κυβέρνηση δίνει στις ξένες τράπεζες περισσότερο χώρο για να λειτουργήσουν.

Η DBS, πρώην Development Bank of Singapore, έκανε το 2001 τη μεγαλύτερη εξαγορά, καταβάλλοντας 5,4 δισ. δολ. ΗΠΑ για την Dao Heng Bank Group Ltd. του Χονγκ Κονγκ, τρεις φορές πάνω από τη χρηματιστηριακή της αξία. Μια εξαγορά που προστέθηκε σε αυτήν της Kwong On Bank του Χονγκ Κονγκ, το 1999.

Τον Μάρτιο του 2001, η DBS ματαίωσε τα σχέδια εξαγοράς του τμήματος πιστωτικών καρτών της Exchange Bank, λέγοντας ότι υπήρχαν «θεμελιώδεις διαφορές» της αξίας της δραστηριότητας.

Σύμβουλος της DBS είναι η JPMorgan. H Megan Donald, εκπρόσωπος της JPMorgan στο Χονγκ Κονγκ, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Ο Richard Tesvich, εκπρόσωπος της Citigroup Inc. στο Χονγκ Κονγκ, που συμβουλεύει την Lone Star, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, όπως έκανε και η Kim Ji Ho, εκπρόσωπος της Lone Star στη Σεούλ.

Η Korea Exchange, που διαθέτει 317 καταστήματα και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 73 τρισ. ουόν, ελέγχει το 25% των οικονομικών των εξαγωγέων της Ν. Κορέας και το 27% των οικονομικών των εισαγωγέων της χώρας.

Με την εξαγορά της Korea Exchange, η Hana θα έχει συνολικά περιουσιακά στοιχεία 182 τρισ. ουόν για να διαχειριστεί, ξεπερνώντας την Woori Finance Holdings Co., την τρίτη σε μέγεθος μεγαλύτερη τράπεζα της Ν. Κορέας.

Οι μετοχές της Korea Exchange σημείωσαν άνοδο 48% το δωδεκάμηνο μέχρι τις 10 Μαρτίου, μεγαλύτερη της ανόδου 30%, που σημείωσε ο δείκτης Kospi στο Χρηματιστήριο της Σεούλ, μετά την ανακοίνωσή της για κέρδη ρεκόρ. Σήμερα οι μετοχές της τράπεζας, σημείωσαν άνοδο 2,3%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 8,6 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα