Η ατζέντα Eurogroup - Ecofin

Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2006 14:47

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης αναχώρησε σήμερα το μεσημέρι για τις Βρυξέλλες, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin, τα οποία συνεδριάζουν σήμερα και αύριο (13/14-3-2006).

Α. Τα θέματα του Eurogroup είναι τα εξής :

1. Οικονομική συγκυρία.

Θα εξετασθούν οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη υπό το πρίσμα των πρόσφατων προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

2. Δημοσιονομικές Εξελίξεις

α) Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος για τη Γερμανία και την Ιταλία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε πρόταση προς το Συμβούλιο, με την οποία συστήνεται στη Γερμανία να προχωρήσει σε μέτρα διόρθωσης του υπερβολικού της ελλείμματος, σύμφωνα με το άρθρο 104.9 της Συνθήκης. Επίσης, υιοθέτησε ανακοίνωση, με την οποία αξιολογεί τα μέτρα που έλαβε η Ιταλία σε απάντηση των προηγούμενων συστάσεων που της είχε κάνει το Συμβούλιο στις 28 Ιουλίου 2005 σύμφωνα με το άρθρο 104.7 της Συνθήκης. Η Ε. Επιτροπή υιοθέτησε επίσης προτάσεις για γνώμη του Συμβουλίου επί των αναθεωρημένων προγραμμάτων σταθερότητας των παραπάνω χωρών.

β) Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Η Ε. Επιτροπή υιοθέτησε προτάσεις για γνώμη του Συμβουλίου επί των επικαιροποιημένων Προγραμμάτων Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας και της Ισπανίας.

3. Μηχανισμοί μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής στα μέλη της Ευρωζώνης.

Θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την επίδραση της νομισματικής πολιτικής στα μέλη της Ευρωζώνης αλλά και σχετικά με το βαθμό, στον οποίο οι εθνικές δράσεις μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων της νομισματικής πολιτικής στις οικονομίες των μελών της Ευρωζώνης.

4. Εξελίξεις στις αγορές κατοικίας της Ευρωζώνης.

Β. Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης του ECOFIN είναι τα εξής:

1. Προετοιμασία του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

(α) Έγγραφο βασικών θεμάτων - Συμβολή στο εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το σχέδιο του εγγράφου βασικών θεμάτων που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και προωθείται προς υιοθέτηση από το Συμβούλιο ECOFIN συμφωνεί με τα βασικά συμπεράσματα που εκτίθενται στην ετήσια έκθεση προόδου που συνέταξε η Ε. Επιτροπή για την εφαρμογή της Στρατηγικής της Λισσαβόνας και προτάσσει ως κύρια προτεραιότητα για το 2006 την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή τόσο των μέτρων που συμφωνήθηκαν στα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων, όσο και των Γενικών Προσανατολισμών Οικονομικής Πολιτικής. Ειδικότερα δίδεται προτεραιότητα στους ακόλουθους τομείς δράσεων:

• Χρησιμοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζει η υπό εξέλιξη οικονομική ανάκαμψη για την επίτευξη δημοσιονομικής σταθεροποίησης, σε συμφωνία με τα οριζόμενα από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

• Βελτίωση της βιωσιμότητας και ποιότητας των δημοσίων οικονομικών.

• Μεταρρύθμιση των αγορών εργασίας, με έμφαση στην αύξηση της απασχόλησης.

• Παροχή κατάλληλων κινήτρων για ανάπτυξη της καινοτομίας.

• Διαμόρφωση ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

• Διαμόρφωση μιας συνεκτικής ενεργειακής πολιτικής για την Ε.Ε.

(β) Έκθεση για τη συμβολή της ΕΤΕπ στην προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Στο προηγούμενο Συμβούλιο ECOFIN (14/2/06) παρουσιάστηκε δέσμη προτάσεων του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ε. Επιτροπής, με σκοπό τη στήριξη της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η Αυστριακή Προεδρία για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Οι προτάσεις αυτές, όπως περιγράφηκαν στο σχετικό κείμενο εργασίας, αναφέρονται σε τέσσερις βασικούς άξονες δράσεων:

- Έρευνα και Ανάπτυξη / καινοτομία και ανταγωνιστικότητα.

- Ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση της προσφοράς ενέργειας.

- Στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

- Υποστήριξη επενδύσεων σε υποδομές μεγάλης κλίμακας.

Στη βάση των προτάσεων αυτών, η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή ετοίμασε σχέδιο εισήγησης προς το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα κατατεθεί προς συζήτηση στο Συμβούλιο ECOFIN.

(γ) Βελτίωση της νομοθεσίας:

-Έκθεση προόδου

Στο Εαρινό Συμβούλιο του Μαρτίου 2005 ζητήθηκε η δημιουργία κοινής μεθοδολογίας για την μέτρηση της διοικητικής επιβάρυνσης, με στόχο την βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος και την προώθηση της ανάπτυξης και περισσότερων θέσεων εργασίας. Αναγνωρίσθηκε η ανάγκη ύπαρξης ενός κοινού ορισμού όσον αφορά το διοικητικό βάρος καθώς και κοινής μεθοδολογικής προσέγγισης του θέματος εντός της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η Ε. Επιτροπή ετοίμασε, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Συμβουλίου ECOFIN του Νοεμβρίου, ένα κείμενο εργασίας, στο οποίο παρουσιάζονται οι πρωτοβουλίες που ήδη εφαρμόζονται ή που προγραμματίζονται για το τρέχον έτος για βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος και τη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης.

-Διοικητικά έξοδα των προγραμμάτων της ΕΕ (έγγραφο της Προεδρίας)

Το κείμενο εργασίας που θα παρουσιάσει η Αυστριακή Προεδρία αναφέρεται στην εμπειρία της Αυστρίας ως προς τη διοικητική επιβάρυνση που προκύπτει από την εκτέλεση κοινοτικών προγραμμάτων.

δ) Κοινή έκθεση για την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη.

• Η Κοινή Έκθεση για την Κοινωνική Προστασία & Ένταξη υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών στις 10 Μαρτίου 2006. Στο Συμβούλιο ECOFIN θα γίνει συνοπτική παρουσίαση του περιεχομένου της.

4. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

α) Εξέταση επικαιροποιημένων Προγραμμάτων Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Το Συμβούλιο θα κληθεί να διατυπώσει επίσημη γνώμη (formal opinion) επί των επικαιροποιημένων Προγραμμάτων Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, των Κάτω Χωρών, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας.

(β) Εξέταση αναθεωρημένων Προγραμμάτων Σύγκλισης.

Το Συμβούλιο θα κληθεί να διατυπώσει επίσημη γνώμη επί των αναθεωρημένων Προγραμμάτων Σύγκλισης της Κύπρου, της Μάλτας, της Λιθουανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας.

(γ) Εφαρμογή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για τη Γερμανία και την Ιταλία

5. Γενικός προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

α) Διαδικασία απαλλαγής όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2004.

Θα κατατεθεί προς έγκριση σχέδιο σχετικής σύστασης του Συμβουλίου.

β) Προτεραιότητες του Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2007.

Το Συμβούλιο ECOFIN καλείται, σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται, να διαμορφώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό του επόμενου οικονομικού έτους.

6. Παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της νέας Πράσινης Βίβλου για την ενεργειακή πολιτική.

Με την Πράσινη Βίβλο περιγράφεται ο τρόπος κατά τον οποίο με μια ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική θα μπορούσαν να υλοποιηθούν οι τρεις κεντρικοί στόχοι ενεργειακής πολιτικής: αειφόρος ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια του εφοδιασμού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα