Μετακυλίονται στον καταναλωτή οι υψηλές χρεώσεις χονδρικής από τις εταιρείες τηλεφωνίας

Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2006 17:13

Στις πλάτες του έλληνα καταναλωτή μεταφέρουν οι εταιρείες σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας το υψηλό κόστος χονδρικής που προκύπτει από τις μεταξύ τους συναλλαγές και πληρωμές, σύμφωνα με απάντηση του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Τσάρλι Μακ Γκρίβι σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.

Αυτό συμβαίνει όταν: α) κάποιος καταναλωτής καλέσει από σταθερό τηλέφωνο σε κινητό, β) από κινητό τηλέφωνο μιας εταιρείας σε κινητό άλλης εταιρείας. Στη συνέχεια το αδικαιολόγητα υψηλό κόστος στην Ελλάδα επωμίζονται οι καταναλωτές. (Σημείωση: το ζήτημα αφορά σε όλες τις κλήσεις εκτός από εκείνες μεταξύ κινητών της ίδιας εταιρείας, καθώς και αυτές που ξεκινούν από κινητό και καταλήγουν σε σταθερό.)

Στην ερώτησή του ο κ. Χατζηδάκης έθετε το ζήτημα των υψηλών χρεώσεων και των αθέμιτων πρακτικών των εταιρειών τηλεφωνίας, καθώς και το πρόβλημα της υπερχρέωσης των διασυνοριακών συνομιλιών (κλήση σε άλλο κράτος ή «περιαγωγή»).

Η Κομισιόν κάλεσε το 2004 την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπη Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) να ασχοληθεί με τις υψηλές τιμές των τελών απόληξης κλήσεων, ώστε το συντομότερο δυνατόν να μειωθούν τα τέλη αυτά σε επίπεδα «κοστοστρεφή», δηλ. προσαρμοσμένα στο πραγματικό κόστος. (Σημείωση: τέλος απόληξης είναι το τέλος που πληρώνει ένα δίκτυο κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας σε ένα άλλο δίκτυο κινητής για να πραγματοποιηθεί μία κλήση που ξεκινά από το πρώτο δίκτυο και καταλήγει στο δεύτερο. Αυτό ακριβώς το πρόσθετο κόστος που προκύπτει από τις υψηλές χρεώσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας μετακυλίεται στον καταναλωτή).

Η ΕΕΤΤ τον Απρίλιο του 2005 υπέβαλε στην Κομισιόν «προσχέδιο ρυθμιστικού μέτρου» ζητώντας από τους ελληνικούς φορείς εκμετάλλευσης κινητού δικτύου να μειώσουν αυτά τα τέλη απόληξης έτσι ώστε να γίνουν «κοστοστρεφή» εντός περιόδου 18 μηνών. Στόχος είναι η μείωση του τέλους απόληξης να οδηγήσει και σε αντίστοιχη μείωση των τιμών λιανικής των υπηρεσιών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας προς όφελος του καταναλωτή. Εξελίξεις σε αυτό το επίπεδο αναμένονται. Σημειώνεται δε το μέσο κόστος για το τέλος απόληξης στην Ε.Ε. εκτιμάται πως είναι 9 έως 11 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό ομιλίας, ενώ η αντίστοιχη χρέωση στην Ελλάδα εκτιμάται πως είναι 15 έως 18 λεπτά.

Οσον αφορά στο πρόβλημα των υψηλών χρεώσεων των διασυνορικών κλήσεων (τέλη περιαγωγής), ο κ. Μακ Γκρίβι υπενθυμίζει παλαιότερη θέση της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία: «κίνησε πρόσφατα επίσημη διαδικασία κατά της Vodafone Group, της O2 και της T-Mobile όσον αφορά τα τέλη περιαγωγής που εφαρμόζουν σε άλλους φορείς κινητής τηλεφωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι φορείς αυτοί, που αντιπροσωπεύουν μεγάλο μερίδιο της αγοράς της Ε.Ε., επωφελήθηκαν από την έλλειψη αποτελεσματικού ανταγωνισμού στις αγορές τους χρεώνοντας καταχρηστικά τέλη χονδρικής σε άλλους φορείς κινητής τηλεφωνίας στην Ε.Ε., διατηρώντας κατ' αυτόν τον τρόπο τα τέλη περιαγωγής της λιανικής που πληρώνουν οι καταναλωτές σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα