Ως το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης στην Ευρώπη χαρακτηρίζει αυτό του Ελληνικού η Πέτη Πέρκα και εκφράζει την εκτίμηση, πως εάν όλα πάνε καλά, τα επόμενα σημαντικά βήματα θα γίνουν έως τον Ιούνιο.
Σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ερωτηθείσα για αυτούς που περιμένουν να δουν… μπουλντόζες στο Ελληνικό, η συντονίστρια της κυβέρνησης για το έργο του Ελληνικού υπογράμμισε: «είναι το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, αν όχι στον κόσμο, λόγω έκτασης και ιδιομορφίας, έχει κάποιες αναβλητικές αιρέσεις, για να αλλάξουν χέρια οι μετοχές, να μεταβιβαστούν ώστε να μπορεί ο επενδυτής να μπει και να ξεκινήσει».
Όπως εξήγησε υπάρχουν 11 αναβλητικές αιρέσεις, με πρώτη την αλλαγή της αρχικής σύμβασης, σε επίπεδο περιβαλλοντικό, κοινωνικό, οικονομικό, στο χρονοδιάγραμμα της καταβολής του τιμήματος, κτλ.
Η κ. Πέρκα θύμισε πως από τον Ιούνιο του 2017 που κατατέθηκε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης από τον επενδυτή και αφού λύθηκαν αρχαιολογικά και δασικά θέματα, η κυβέρνηση προχώρησε την κύρωση της σύμβασης στην Βουλή, την έγκριση του ΣΟΑ με προεδρικό διάταγμα, την σύσταση του φορέα διαχείρισης κοινοχρήστων του μητροπολιτικού πάρκου, την έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ για την αρχική σύμβαση. Σημείωσε δε πως το πιο σημαντικό ήταν οι μετεγκαταστάσεις 69 φορέων. Όπως είπε «σε ποσοστό 95% … έπρεπε να έχουν φύγει από το 2012 και δεν είχε ληφθεί καμία μέριμνα».
«Από τον περασμένο Φεβρουάριο έχουν κατατεθεί οι ΚΥΑ με τις τεχνικές μελέτες για την πολεοδομική ωρίμανση του ακινήτου, έχει αναρτηθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και συγχρόνως “έχει βγει στον αέρα” ένα νομοθετικό πλαίσιο για τον διαγωνισμό του καζίνο. Αυτά αναμένονται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019 αν όλα πάνε καλά», τόνισε η κ. Πέρκα, προσθέτοντας ότι «έχουν πάει όλα βάσει χρονοδιαγράμματος … σε όλη τη διάρκεια του μνημονίου είχαμε την στενή παρακολούθηση των θεσμών, σε κάθε αξιολόγηση έλεγαν “το Ελληνικό;” και πάντα ήμασταν στο χρονοδιάγραμμά μας».
«Από το 2001 δεν είχαν κάνει σοβαρό σχεδιασμό, εμείς το κάναμε μέσα σε δύο χρόνια … είναι η άποψη της Νέας Δημοκρατίας για τις επενδύσεις … δεν πουλάς πρώτα οικόπεδα και μετά κάνεις Κτηματολόγιο, δεν οριοθετείς μετά αιγιαλούς, αρχαιολογικούς χώρους και δάση, αυτά πρέπει να είναι “καθαρά”, να έρθει ο επενδυτής σε καθαρό τοπίο. Εμείς τα κάνουμε τώρα όλα μαζί», είπε χαρακτηριστικά η κ. Πέρκα.
Η κ. Πέρκα στην αρχή της συνέντευξης αναφέρθηκε στο ιστορικό των δύο δεκαετιών μέχρι την σημερινή οριστική δρομολόγηση του έργου. «Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού απελευθερώθηκε το 2001, ως τότε θα έπρεπε μία κυβέρνηση να έχει σχεδιάσει το πώς θα το αξιοποιήσει, αλλά προφανώς δεν είχε γίνει τίποτε», είπε η κ. Πέρκα, παραθέτοντας το ιστορικό και «ως το 2011 δεν έγινε απολύτως τίποτε, επί δέκα χρόνια», εκτός του ότι «επί υπουργίας Σουφλιά κατατέθηκε ένα πρόχειρο, μη μελετημένο σχέδιο αξιοποίησης, που “έπεσε” στο Συμβούλιο της Επικρατείας» και στη συνέχεια, επί Γ. Παπανδρέου ειπώθηκε ότι ο Acebillo θα έφτιαχνε «το μεγαλύτερο πάρκο στον πλανήτη», ενώ ακολούθησε μία συμφωνία με κεφάλαια από το Κατάρ. «Όλα αυτά στον αέρα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Πέρκα, με αποτέλεσμα ως το 2011 που έκαναν επιτέλους διαγωνισμό, ο χώρος είχε απαξιωθεί και είχε γεμίσει καταπατητές, περίεργες δημόσιες και ιδιωτικές χρήσεις, κτλ.
Είπε ακόμη ότι μετά τον διαγωνισμό του 2011, ως το 2014 δεν είχε γίνει τίποτα παρά μόνο η σύμβαση.