Η απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών στο επίκεντρο του Συμβουλίου υπ. Ανταγωνιστικότητας

Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2006 18:09

H πρόταση οδηγίας για την απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών και η αναθεωρημένη στρατηγική της Λισαβόνας ήταν τα βασικά θέματα του Συμβουλίου υπουργών Ανταγωνιστικότητας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξαν ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αναστάσιος Νεράντζης.

Στη συζήτηση για την πρόταση οδηγίας σχετικά με την απελευθέρωση των υπηρεσιών, ο κ. Φώλιας επεσήμανε πως η συμβιβαστική πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί μία καλή βάση διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μίας κοινά αποδεκτής συμφωνίας σε ένα κείμενο οδηγίας, η οποία θα αίρει τα διοικητικά και γραφειοκρατικά εμπόδια στην εσωτερική αγορά υπηρεσιών, συμβαδίζοντας, συγχρόνως, με την κοινωνική συνοχή και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της εσωτερικής αγοράς, ο κ. Φώλιας τόνισε ότι η Ελλάδα συμφωνεί με τις τέσσερις προτεραιότητες που έχουν προταθεί από την Επιτροπή στην ετήσια έκθεση προόδου της και αφορούν τις περισσότερες επενδύσεις στην γνώση και καινοτομία, την απελευθέρωση του επιχειρηματικού δυναμικού της Ε.Ε. -ιδίως των ΜΜΕ-, την απάντηση στην παγκοσμιοποίηση και το ζήτημα της γήρανσης του πληθυσμού και την εγκαθίδρυση μιας ενοποιημένης αγοράς ενέργειας.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενίσχυσης του ρυθμού υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων από τα κράτη μέλη επισημαίνοντας παράλληλα ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης της Ελλάδας ακολουθεί τις ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές και δίνει απαντήσεις στις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, όπως η δημοσιονομική προσαρμογή, η επίτευξη σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης και η βελτίωση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου του 3% για την έρευνα, ο κ. Φώλιας τον χαρακτήρισε ολοένα και λιγότερο ρεαλιστικό και επισήμανε ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί περισσότερο προς την κατεύθυνση της ποιότητας των στόχων και της ενίσχυσης των προσπαθειών των κρατών μελών για την Έρευνα και την Ανάπτυξη.

Όσον αφορά την ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της διεθνοποίησης και στις διαρθρωτικές αλλαγές, με ισορροπία οριζοντίων και τομεακών προσεγγίσεων. Θεώρησε ακόμη αναγκαία την αύξηση της διαφάνειας και της συνοχής μεταξύ των διαφόρων ενεργειών που αναλαμβάνονται υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβάνοντας την αρχή «προτεραιότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» σε όλες τις κοινοτικές πολιτικές και στην προωθούμενη κανονιστική και διοικητική απλούστευση.

Σχετικά με την εκτεταμένη μεταρρύθμιση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, από ελληνικής πλευράς θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική η διευκόλυνση της πρόσβασης των νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων στις πηγές χρηματοδότησης για την Ερεύνα, την Ανάπτυξη και την καινοτομία, ιδιαίτερα τη μη τεχνολογική καινοτομία. Ο κ. Φώλιας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να αντιμετωπίζονται οι κοινοτικές πληρωμές ως επενδύσεις και όχι ως δαπάνες, εφόσον πραγματικός στόχος όλων είναι η αειφόρος ανάπτυξη, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αναστάσιος Νεράντζης, εξέφρασε την υποστήριξή στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αύξηση του ποσού χρηματοδότησης των ΜΜΕ ( μέσα από το σχετικό κανονισμό de minimis ) και τάχθηκε υπέρ της εύλογης περαιτέρω αύξησης αυτού του ποσού. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη συνδυασμού της υποστήριξης της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας στις επιχειρήσεις -και ιδίως στις ΜΜΕ- με την ανάγκη διαφύλαξης της συνοχής και γεφύρωσης των τεχνολογικών χασμάτων.

Όπως είπε ο κ. Νεράντζης, «θα πρέπει να προωθήσουμε σε όλα τα επίπεδα μια συνεκτική, ρεαλιστική και καλά συντονισμένη προσέγγιση των πολιτικών, με στόχο την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού των ΜΜΕ και τη στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων». Κρίνουμε σκόπιμο, συνέχισε, οι ΜΜΕ να βοηθηθούν ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση χρηματοοικονομικών αναγκών και για την τόνωση της ρευστότητάς τους, επαυξάνοντας, κατά το δυνατόν, το υφιστάμενο επίπεδο άμεσων ενισχύσεων προς αυτές.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό χρειάζεται επίσης να αυξηθεί, με κάθε τρόπο, η διαφάνεια και η συνοχή μεταξύ των διάφορων ενεργειών που αναλαμβάνονται υπέρ των ΜΜΕ, ιδιαίτερα στις εκθέσεις προόδου σχετικά με τα προγράμματα μεταρρύθμισης.

Όσον αφορά την αρχή: «προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις», ο κ. Νεράντζης είπε ότι θα πρέπει να καταβάλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια για την εφαρμογή των ολοκληρωμένων κατευθυντήριων γραμμών της Λισαβόνας, με τρόπο που να εξυπηρετεί τις μικρές επιχειρήσεις. Η προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις πρέπει να δοθεί κυρίως στην προώθηση της επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία ενός πιο ανταγωνιστικού περιβάλλοντος και στη συμμετοχή στα κοινοτικά προγράμματα, σημείωσε.

Όπως επεσήμανε, στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο, με το Νόμο 3325/2005 που εισήγαγε προς ψήφιση η κυβέρνηση, ο οποίος ρυθμίζε τα θέματα χορήγησης των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις. Με το νόμο αυτό, σημείωσε, επιτυγχάνεται εντυπωσιακή μείωση του χρόνου χορήγησης της άδειας εγκατάστασης, για το σύνολο των βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων και επεσήμανε ότι ανάλογη ρύθμιση για τις επιχειρήσεις υπηρεσιών και για τις εμπορικές επιχειρήσεις είναι σε επεξεργασία.

ΑΘηναϊκό Πρακτορείο ΕΙδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα