Στον ρυθμό της Αθηναϊκής Ριβιέρας και η μαρίνα Αλίμου

Η διαχείριση πέρασε για 40 χρόνια στην «Άκτωρ», με 57,5 εκατ. ευρώ
Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019 09:47
UPD:09:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

Η μαρίνα Αλίμου είναι η μεγαλύτερη μαρίνα στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία κατασκευάστηκε και λειτούργησε τη δεκαετία του 1960. Διαθέτει σήμερα περισσότερες από 1.100 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής διαφόρων μεγεθών.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Στην «Άκτωρ Παραχωρήσεις», έναντι 57,5 εκατ. ευρώ, πέρασε η διαχείριση της μαρίνας Αλίμου, για περίοδο 40 ετών. 

H «τύχη» της μεγαλύτερης μαρίνας της Ελλάδας, και μια από τις μεγαλύτερες της Ανατολικής Μεσογείου, κρίθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στο «νήμα» της ηλεκτρονικής δημοπρασίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα, μετά τη μαρίνα Φλοίσβου, τα έργα ανάπλασης του Δέλτα Φαλήρου, το project του Ελληνικού, τον Αστέρα Βουλιαγμένης και το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, στην πορεία που έχει τεθεί για τη μετατροπή του παραλιακού μετώπου της πρωτεύουσας σε Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Ετήσια αμοιβή παραχώρησης
Εκτός από τα 57,5 εκατ. ευρώ, που είναι η προσφορά σε καθαρή παρούσα αξία, το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει συνολικά 177 εκατ. ευρώ. 

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται εκτός των 57,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εφάπαξ θα καταβληθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 25 εκατ. ευρώ, η ετήσια αμοιβή παραχώρησης, πλέον ποσοστού επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας. 
Ο νέος παραχωρησιούχος σχεδιάζει να υλοποιήσει εντός της επόμενης πενταετίας επενδύσεις τη τάξης των 50 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων η μαρίνα Αλίμου θα εκσυγχρονισθεί και θα μετατραπεί σε έναν κορυφαίου επιπέδου τουριστικό λιμένα.
Επενδύσεις ανάπτυξης
 50 εκατ. ευρώ

Τα έργα ανάπτυξης, τα οποία δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα, πέραν της ριζικής αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και της δραστηριότητας απόθεσης/συντήρησης σκαφών, θα αφορούν επιπλέον στην αναγέννηση της χερσαίας ζώνης της μαρίνας μέσω της δόμησης 18.500 τ.μ. κτηριακών εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος χώρου υψηλής αισθητικής. Θα περιλαμβάνει ζώνες πρασίνου και περιπάτου, χώρους αναψυχής και εστίασης, καταστήματα, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, γραφεία, παιδότοπο, χώρους υπαίθριων εκδηλώσεων κ.ά. Με την προβλεπόμενη αναβάθμισή της η μαρίνα Αλίμου αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω η συγκεκριμένη περιοχή του παραλιακού μετώπου της Αττικής, συνεισφέροντας στην ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε την «Άκτωρ Παραχωρήσεις» ως προτιμητέο επενδυτή, λαμβάνοντας υπόψη την αποτίμηση των ανεξάρτητων αποτιμητών και κατόπιν της θετικής γνωμοδότησης του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες η εκτίμηση ήταν περίπου στα 55 εκατ. ευρώ. 

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, η Ernst & Young ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, τα δικηγορικά γραφεία Δρακόπουλος - Βασαλάκης & Your Legal Partners ως νομικοί σύμβουλοι και η Marnet Engineering Consultants ως τεχνικός σύμβουλος.

Συνεργασία με τον δήμο
Στην ανακοίνωσή της, η «Άκτωρ Παραχωρήσεις» επισημαίνει ότι θα επιδιώξει την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τον Δήμο Αλίμου και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες, ώστε η μαρίνα Αλίμου να γίνει υπόδειγμα σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο υψηλής ποιότητας υπηρεσιών. Επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Καλλιτσάντσης, δήλωσε: «Ένα ακόμα εξαιρετικό έργο παραχώρησης προστίθεται στο χαρτοφυλάκιο της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, επιβεβαιώνοντας την ηγετική θέση της εταιρείας στον τομέα αυτό και την ικανότητά της να διαμορφώνει διεθνώς ανταγωνιστικές προτάσεις ανάδειξης και αξιοποίησης καίριων υποδομών της Ελλάδας. Το μοντέλο των έργων παραχώρησης αποδεικνύεται μία από τις βέλτιστες και πλέον αποδοτικές λύσεις για να υλοποιηθούν και στον νευραλγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία κλάδο του τουρισμού σημαντικά έργα και η Άκτωρ Παραχωρήσεις, διαθέτοντας την πιο πλούσια εμπειρία στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, εκμετάλλευση, συντήρηση και λειτουργία πολύ απαιτητικών έργων, είναι η πλέον κατάλληλη για να αναδείξει την πραγματική προστιθέμενη αξία της μαρίνας Αλίμου». 

Σύγχρονο κέντρο θαλάσσιου τουρισμού
Η ανάπτυξη της μαρίνας Αλίμου σε σύγχρονο κέντρο υποστήριξης του θαλάσσιου τουρισμού με σκάφος αναψυχής και ταυτόχρονα πόλο τουρισμού και αναψυχής επισφραγίστηκε τον περασμένο Αύγουστο με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) έγκρισης του γενικού σχεδιασμού της μαρίνας, μετά την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών με πρωτοβουλία του ΤΑΙΠΕΔ. 

Το Π.Δ. επιτρέπει στη χερσαία ζώνη της μαρίνας Αλίμου, επιφάνειας περίπου 210 στρεμμάτων, συνολική δόμηση 18.520 τ.μ. Επίσης, το Π.Δ. προβλέπει τη διατήρηση και ενίσχυση της δραστηριότητας αυτής, με την άρτια οργάνωση του σχετικού χώρου, την αναβάθμιση των υποδομών, την κατασκευή υπόστεγου συντήρησης σκαφών κ.ά. Ακόμη, σε συγκεκριμένη περιοχή προβλέπονται χρήσεις ναυταθλητισμού. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας περιλαμβάνει ακόμη διαμορφωμένες υπαίθριες εγκαταστάσεις, πεζοδρόμους, ποδηλατόδρομο, χώρους στάθμευσης και χώρους αστικού πρασίνου.

Τέλος, με το Π.Δ. θα επιτευχθεί η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών του τουριστικού λιμένα. Στο πλαίσιο αυτό, η λιμενολεκάνη της μαρίνας (επιφάνειας περίπου 240 στρεμμάτων) θα μπορεί να προσφέρει τουλάχιστον 1.200 θέσεις ελλιμενισμού, εξυπηρετώντας σκάφη μεγέθους έως και 45 μέτρων. Ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών της θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας θα προβλέπει μεταξύ άλλων πόντιση νέων πλωτών προβλητών, εγκατάσταση μόνιμων αγκυροβολίων (ρεμέτζων), δίκτυα παροχών στα σκάφη, καθώς και σταθμό καυσίμων και παραλαβής κατάλοιπων σκαφών, νηοδόχο και ράμπα ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών. 

1.100 θέσεις ελλιμενισμού
Η μαρίνα Αλίμου είναι η μεγαλύτερη μαρίνα στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία κατασκευάστηκε και λειτούργησε τη δεκαετία του 1960. Διαθέτει σήμερα περισσότερες από 1.100 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής διαφόρων μεγεθών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα