Market Beat: Η αγορά δεν κατάλαβε υποχώρηση από την αργία λόγω καθολικού Πάσχα   ​

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019 09:08
UPD:09:10
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη 

Είναι παράδοξο, σύμφωνα με τις συνήθειες που επέβαλλε η πολυετής μιζέρια, να συνεχίζεται χωρίς σοβαρή διόρθωση μια άνοδος επί τέσσερις μήνες στη σειρά. Παράδοξο επίσης είναι να έχουν οι ξένοι θεσμικοί Μεγάλη Εβδομάδα και να μην χαμηλώνουν τους όγκους συναλλαγών στην Αθήνα που κυριαρχούν. Δεν είναι συνεπώς παράδοξο να ειδοποιούν για μια διόρθωση οι εγχώριοι αναλυτές. Τα επίπεδα τιμών στα οποία έχουν οδηγήσει οι επενδυτικές επιλογές των ισχυρών θεσμικών είναι σημαντικά με βάση την προϊστορία για την οποία έχουμε αναφερθεί με σχετική σαφήνεια.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Με τη Fed και την ΕΚΤ να δηλώνουν ότι τα βασικά επιτόκια δανεισμού δεν θα αυξηθούν ως το 2020 τα περιθώρια κερδών από τις αγορές σταθερού εισοδήματος στενεύουν και τα χρηματιστήρια γίνονται πεδίο κατάλληλο για αποδόσεις. Τα ζητήματα που γεννούν επιφυλάξεις για το μέλλον των μετοχών είναι κυρίως η ανησυχία για την υγεία της παγκόσμιας ανάπτυξης και δευτερευόντως ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ Κίνας και τα γεωπολιτικά που ανεβάζουν την τιμή του πετρελαίου. Πρόσφατα λοιπόν έχει επιστρέψει η ελπίδα πως μπορεί να αναθερμανθεί η παγκόσμια ανάπτυξη με όσα μέτρα έχουν λάβει ως τώρα οι κατά τόπους αρμόδιοι. Ειδικά η Κίνα ήταν η οικονομία που είχε ανησυχήσει και σήμερα ανακοίνωσε την επίσημη μεταβολή του ΑΕΠ της.   

Οι επενδυτές σήμερα το πρωί έδειξαν να ελπίζουν πως θα συνεχίσουν να έρχονται καλύτερες ειδήσεις από την Κίνα και δεν απογοητεύτηκαν με την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου στο 6,4%. Σημαντικότερο είναι ότι η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 8,5% τον Μάρτιο από το προηγούμενο έτος, εκμηδενίζοντας τις προβλέψεις περί αύξησης κατά 5,9%. Οι λιανικές πωλήσεις ευχαρίστησαν επίσης με άνοδο 8,7%. Οι επενδυτές αντέδρασαν αμέσως αγοράζοντας το δολάριο της Αυστραλίας, που συχνά λειτουργεί σαν ένας νομισματικός πληρεξούσιος για την Κίνα, το οποίο σημείωσε άνοδο 0,3% σε κορυφή διμήνου στα 0,7206 δολάρια.

Η ανακούφιση που θα απλωθεί στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία την οποία θα αντιληφθούν καλύτερα οι ξένοι θεσμικοί μπορεί να δικαιολογήσει  τα «παράξενα» που αναφέραμε στην αρχή. Βέβαια υπάρχει και η δικτατορία των αριθμών για όσους πιστεύουν στη δύναμη της στατιστικής και η στήλη έχει αναφερθεί στη σημασία της ζώνης 777 - 780 μονάδων. Θα περιμένουμε τη διόρθωση λοιπόν σύντομα αλλά αυτός ο ούριος άνεμος που υποψιαζόμαστε πως θα διαμορφωθεί και θα μεγαλώσει από μια πιθανή συμφωνία ΗΠΑ Κίνας ίσως της δώσει μικρότερη διάρκεια από την αρχικά προβλεπόμενη. 

Το μήνυμα των αγοραίων χθες στο ΧΑ, εν μέσω ανόδου που ξεκίνησε από το φινάλε των ασιατικών και απλώθηκε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ήταν σαφές από το πρώτο τέταρτο της διαπραγμάτευσης. Πιέσεις γενικευμένες στα blue chip με ανεβασμένους ρυθμούς συναλλαγών και ολίγα να αντιστέκονται. Ανάμεσά τους η ΕΕΕ που, κινούμενη ανοδικά, ειδοποιούσε για δύσκολες ώρες στη συνέχεια. Όποιος ήθελε να αγοράσει φθηνά, με τόσες προβλέψεις υπέρ καθόδου (λόγω μεγάλης ανόδου) από την πλευρά εγχώριων αναλυτών, θα επιχειρούσε πιθανότατα να αγοράσει, αρχίζοντας τη μέρα με εισαγωγή ισχυρών εντολών πώλησης. Βέβαια άλλοι παρατηρητές των συναλλαγών μπορεί να αναφερθούν σε «άμυνες» που απέδειξε πως διαθέτει η αγορά αυτή την περίοδο και όχι στην αρπαγή μετοχών, από όσους δεν ήταν σίγουροι πως έκαναν καλά όταν αγόραζαν μέσα στον Απρίλη. Με την πρώτη εκδοχή κάθε διόρθωση θα αποτελεί πιθανή αρχή σημαντικής κατρακύλας, με τη δεύτερη θα εκληφθεί ως ευκαιρία για τοποθέτηση.

Πολλά, μετά τις 26 Απριλίου, θα εξαρτηθούν από την αντίδραση των θεσμικών στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την S&P. Η σύνοδος έφερε με περιπετειώδη τρόπο τον ΓΔ λίγο κάτω από τις 777 μονάδες. Τιμή για την οποία υπήρξε αναφορά από τη στήλη με υπογράμμιση πως είναι η οροφή που γρήγορα θα πιαστεί, μετά όμως θα αρχίσουν τα παράξενα. Δεν θα αναφέρουμε ξανά τιμές. Γιατί τέτοια ακρίβεια τελικά δεν έχει τόσο σημασία για ένα ιδιώτη επενδυτή. Αν τα εργαλεία μας δίνουν τιμές που επαληθεύονται στο ταμπλό, οφείλεται σε ένα και μόνο παράγοντα. Δεν έχουμε καμιά «προτίμηση» επειδή δεν έχουμε συμμετοχή στις συναλλαγές, με αποτέλεσμα να «βλέπουμε»… καθαρά(;) γνωρίζοντας, πως άμα θέλει η αγορά μας διαψεύδει παταγωδώς.     

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Θετική η εικόνα και στη Wall Street, με τον S&P 500 να κινείται σε υψηλά εξαμήνου και τον τεχνολογικό Nasdaq να φλερτάρει με ιστορικό ρεκόρ. Μεγαλοεπενδυτές όπως ο Λάρι Φινκ, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη για τις αγορές μετοχών και ειδικότερα για τη Wall Street. «Παρότι οι μετοχές είναι σε υψηλά επίπεδα, δεν έχουμε δει να πέφτει χρήμα στην αγορά. Η ρευστότητα είναι σε επίπεδα-ρεκόρ», τονίζει σε συνέντευξη του στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου διαχειριστή κεφαλαίων στον κόσμο, με ενεργητικό άνω των έξι τρισ. δολαρίων. 

'Επειτα από τις μαζικές ρευστοποιήσεις του τετάρτου τριμήνου που οδήγησαν τον S&P 500 και τον Dow Jones στα πρόθυρα του bear market, οι αμερικανικές μετοχές επανήλθαν δριμύτερες. Από τις αρχές του έτους, ο S&P 500 είναι ενισχυμένος 15,9%, απέχοντας λιγότερο από 1% από το ιστορικό υψηλό του Σεπτεμβρίου.

Καλά αποτελέσματα α’ τριμήνου γνωστοποίησε η Bank of America (+0,1%) καθώς τα έσοδά της μειώθηκαν στα 23 δις δολάρια από 23,1 δις  το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, τα κέρδη ανά μετοχή ωστόσο αυξήθηκαν φθάνοντας τα 70 σεντς από 62 πέρυσι.

Στο μεταξύ ο Τσαρλς Έβανς,  πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Σικάγο,  ανέφερε ότι θα ένιωθε πολύ πιο άνετα αν η Fed άφηνε αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι τον χειμώνα του 2020.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης ανήλθε στις 63 μονάδες από 62 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι κάθε μέτρηση άνω των 50 μονάδων δείχνει διεύρυνση του κλάδου.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,26% ή 68 μονάδες στις 26.452,66, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,05% στις 2.907,06 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,3% στις 8.000,23 μονάδες.

Στον Dow Jones , τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+1,7%) και Caterpillar (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των UnitedHealth (-4%) και Pfizer (-2,8%).

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο τριών μονάδων βάσης στο 2,58%.

ΕΥΡΩΠΗ

Η αισιοδοξία επέστρεψε στα διεθνή χρηματιστήρια, με τις ευρωπαϊκές μετοχές σε υψηλά οκτώ μηνών και τους βασικούς δείκτες στη Wall Street να φλερτάρουν με ιστορικά υψηλά επίπεδα. Το ανοδικό σερί από τα χαμηλά του Δεκεμβρίου έχει προσθέσει 4 τρισ. δολάρια στην κεφαλαιοποίηση του S&P 500. 

Η ανακοίνωση καλύτερων του αναμενομένου εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου, σε συνδυασμό με τα θετικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία δίνουν ώθηση στις αγορές μετοχών.

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 κινήθηκε ανοδικά για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, κλείνοντας ενισχυμένος 0,29%. 

Στη συνεδρίαση πρωταγωνίστησαν οι μετοχές των τραπεζών και του ασφαλιστικού κλάδου, βρίσκοντας στήριγμα από την κερδοφορία των τραπεζών της Wall Street. «Η αισιοδοξία επηρεάζει και τον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης, με υψηλές προσδοκίες και για τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τραπεζών, έπειτα από πολύ καιρό», τονίζει ο Ναϊμ Ασλάμ, αναλυτής στην TF Global Markets.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ο DAX της Φρανκφούρτης εμφάνισε τα μεγαλύτερα κέρδη, κλείνοντας ενισχυμένος 0,67%. Με άνοδο 0,44% έκλεισε ο FTSE 100 του Λονδίνου, σε υψηλά έξι μηνών. Στο Παρίσι, ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,36%. Με θετικό πρόσημο έκλεισε και ο FTSE MIB του Μιλάνου, με περιορισμένα όμως κέρδη, μετά την προειδοποίηση της ιταλικής κεντρικής τράπεζας για το έλλειμμα. 

ΧΑ

Συνέχεια στην άνοδο με απορρόφηση της προσφοράς άλλο ένα νέο υψηλό έτους 

Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μεικτή πορεία, με κίνηση σε αρνητικό πεδίο αποκλειστικά για τον μέσο όρο από τις 10:34 ως τις 14:45. Στη διάρκειά της η αρχική νευρικότητα έφερε στις 11:53 το ελάχιστο μέρας. Ήταν οι 763,62 από 757,01 τη Δευτέρα. Το  ανοδικό διάστημα ξεκίνησε αμέσως μετά και συνεχίστηκε ως τις 16:14 όταν σημειώθηκε ανώτερο μέρας που ήταν οι 776,53 από 775,10 μονάδες την προηγούμενη μέρα και αποτελεί νέο υψηλό έτους.

Στο δεύτερο μέρος οι δείκτες κινήθηκαν πλάγια μεταξύ 774,5 και 776,5 μονάδων μετά τις 16:00 και ποτέ ως το πέρας καθοδικά. Συνεπώς, κυριάρχησε σχεδόν σταθερά η ζήτηση από τις 11:55 ως τις 16:15 και σημειώθηκε ανώτερο μέρας που δεν προκάλεσε κύματα ρευστοποιήσεων η επίτευξή του.

Μετά επικράτησε η ισορροπία από τις 16:05 ως τις 17:00 με το τοπικό ελάχιστο να γίνονται οι 774,3 μονάδες. Επίσης εκτός του μέγιστου έτους των 776,5 του ΓΔ το κλείσιμο κατά +0,29% ψηλότερα στις 775,78 μονάδες είναι το υψηλότερο για το 2019.

Έγινε σαφές πως το ελάχιστο της μέρας, ήταν χαμηλότερα από το μίνιμουμ της περασμένης συνόδου και αρκετά ψηλότερα (163,50 μονάδες) έναντι του κατώτερου του τρέχοντος έτους (600,12). Στις δημοπρασίες, από την υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς, τον έκλεισαν 2,27 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας.

Τη σύνοδο σφράγισε το ίδιο υψηλό, σε σχέση με την προηγούμενη, συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 3,932 εκατ. ευρώ (κυρίως για ΕΤΕ ΜΠΕΛΑ ΣΑΡ και μικρότερα για ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 2 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, μπορεί να είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μεγαλύτερη  διακύμανση της απόδοσης τους (4 έναντι 3 μονάδων). Αλλά με άνοδο τελικά 2,0 μονάδες βάσης, η απόδοση από το 3,28% κατέληξε στο 3,30%.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 775,78 μονάδες, ήταν 12,16 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 0,75 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μεγαλύτερο (12,9 από 8,1 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 54,476 από 54,212 δις ευρώ. Εννέα  blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν ΑΛΦΑ -4,01%, ΠΕΙΡ -3,69%, ΛΑΜΔΑ -1,17%, ΕΧΑΕ -0,98%, ΑΔΜΗΕ -0,67%, ΜΥΤΙΛ -0,51%, ΣΑΡ -0,81%, ΟΠΑΠ -0,21%, και ΤΕΝΕΡΓ -0,15%, ενώ 14 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.

Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,70% από +2,76%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -4,01% από +2,70%, την ΕΤΕ στο +0,16% από +1,26%, ΕΥΡΩΒ +1,29% από +6,68% και την ΠΕΙΡ στο -3,69% από -3,29%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από  τα blue chip με μεταβολή -0,71% από -0,90%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 15) blue chip έναντι των καθοδικών (9 από 9) και δυο ΒΙΟ ΤΙΤΚ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,29% και έφθασε στις 775,78 από 773,51 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1994,00 από 1985,14 με μεταβολή +0,45%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα άνω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε πλησιέστερα στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,012 από 72,036 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,932 από 7,285 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 62,972 από 60,251 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,821 από 2,173 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 55 από 62, των καθοδικών 41 από 44 και 36 από 28 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Σχεδόν μια και έξω η μετακύληση θέσεων στις σειρές Μαΐου

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Απριλίου, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη μεικτή δυναμική. Με άνοιγμα στις 1969,87, το ελάχιστο εμφανίστηκε μετά από 80 λεπτά στις 1965,15 μονάδες. Αμέσως μετά, μια σταθερής κλίσης άνοδος, όρισε μέγιστο τις 1995,44 στις 16:14. Με τιμή στις 17:00 τις 1992,42 μονάδες, το κλείσιμο στις 1994,00 αντιστοιχούσε σε μεταβολή +0,45%. Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 45,673 εκατ. ευρώ.

Για τα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 4560 συμβόλαια με τελευταίες πράξεις στις 1998,00 μονάδες. Για τη σειρά Μαΐου υπήρξε όγκος 4784 συμβολαίων με ανώτερο τις 2002,75, κατώτερο τις 1967,00 και τελευταίες πράξεις στις 2002,75 μονάδες. Διακινήθηκαν 144 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με ανώτερο τις 2000,00 μονάδες και κατώτερο τις 1972,00 και τελευταίες πράξεις στις 2000,00. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Απριλίου υποχώρησαν στα 2357 ΣΜΕ, ενώ για τη σειρά Μαΐου έγιναν 5160 και για τη σειρά Ιουνίου 105.

Οι επιλογές των traders στα παράγωγα δείχνουν πως δεν πτοούνται από το ύψος των κερδών του 25άρη αντίθετα μεγαλώνει την αισιοδοξία τους η προσέγγιση των 2005 μονάδων που θεωρείται από αρκετούς σημαντικό επίπεδο. παρά ταύτα χθες το πρωί η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμούσε: «Παρά τη συναλλακτική βελτίωση και την προσδοκία επανόδου μιας τουλάχιστον ακόμη Τραπεζικής μετοχής στο δείκτη MSCI Greece Standard, η αναμέτρηση με τις 780 μονάδες του ΓΔ, που συνιστά ισχυρό σημείο αντίστασης, αναμένεται να είναι δύσκολη. Επομένως, η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να παρουσιάσει μεταβλητότητα, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο». Η Beta Sec ανέφερε: «Καθώς εισερχόμαστε στις μέρες του Πάσχα, οι όγκοι συναλλαγών θα αρχίσουν να μειώνονται, επηρεάζοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον. Σε τεχνικό επίπεδο, βραχυπρόθεσμα, το Χ.Α. είναι σε υπεραγορασμένα επίπεδα που δικαιολογεί μία υποχώρηση στο momentum».

Υπήρξε όπως φαίνεται επιφύλαξη που δικαιώθηκε αρχικά. Αλλά η ένταση της ζήτησης που απορρόφησε μια προσφορά ικανή να κλαδέψει -1% τον ΓΔ στο πρώτο μέρος εκτόξευσε τις θετικές προσδοκίες με αποτέλεσμα να γίνουν οι τελευταίες πράξεις πάνω στο μέγιστο μέρας.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

H σειρά των θετικών εξελίξεων για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, έχει συνεχώς νέα κεφάλαια. Έτσι, μετά τη σύνοδο του ΔΝΤ, το Υπουργείο Οικονομικών, με τις ευλογίες του ESM, ετοιμάζεται να ζητήσει την αποπληρωμή ακριβών δανείων (επιτοκίου πάνω από 5%) προς το Ταμείο. Με τις Αγορές να είναι έτοιμες να αναχρηματοδοτήσουν το Ελληνικό χρέος με χαμηλότερο κόστος, καθώς οι αποδόσεις των 10ετων τίτλων υποχώρησαν κάτω από το 3,30%.

Είναι επομένως εφικτή η έξοδος στις Αγορές με τίτλους διαφόρων διαρκειών, 3ετεις, 5ετεις ή 7ετεις. Εξέλιξη θετική, καθώς επιτρέπει τη διατήρηση του μεγαλύτερου μέρους του “μαξιλαριού” ανέπαφο, ενώ διαμορφώνει προϋποθέσεις καταβολής μικρότερων ποσών για εξυπηρέτηση των τόκων του Ελληνικού χρέους, σε σχέση με τα 5,5 δισ. που καταβλήθηκαν το 2018 και τα 2,2 δισ. ευρώ, του πρώτου τριμήνου του 2019.

Οι εξελίξεις αυτές ευνοούν κυρίως τον Τραπεζικό κλάδο, το ενεργητικό του οποίου περιλαμβάνει Ελληνικούς τίτλους ομολόγων, οι τιμές των οποίων αυξάνουν. Παράλληλα, η αυξημένη κινητικότητα σε σχέση με την επιτάχυνση της εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων από τα “κόκκινα” δάνεια, μέσω της τιτλοποίησης, του Φορέα Ειδικού Σκοπού της ΤτΕ, αλλά και της μεταβίβασης σε funds, διαμορφώνει προϋποθέσεις για σύντομη επάνοδο σε θετική πιστωτική επέκταση.

Έτσι, η αναρρίχηση του Τραπεζικού δείκτη κατά 50% από την αρχή του έτους δεν είναι παράδοξη, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η έντονη υποτιμητική κερδοσκοπία που είχε ασκηθεί του τελευταίους μήνες του 2018. Μάλιστα, η αναβάθμιση της κεφαλαιοποίησης για τη Eurobank, με το deal με τη Grivalia να έχει πλέον εγκριθεί από τις γ.σ., οδηγεί στο ισχυρό ενδεχόμενο να περιληφθεί και πάλι στο δείκτη MSCI Greece Standard κατά τις ανακοινώσεις της 13/5, σενάριο στο οποίο έχει πιθανότητες και η Εθνική.

Προσδοκούμε ότι νωρίτερα, την 26η Απριλίου, η S&P θα αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελληνικής Οικονομίας, χωρίς να αποκλείεται μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη από τη Moody’s, εκτός των προγραμματισμένων ημερομηνιών αναγγελίας των εκθέσεών της.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν οδηγήσει το Γ.Δ. στις παρυφές των 780 μονάδων, που τεχνικά συνιστούν σημαντικό επίπεδο αντίστασης, με τις συναλλαγές να μη έχουν ακόμη επηρεαστεί από την έναρξη της Μ. Εβδομάδας των Καθολικών. Είναι επομένως μάλλον δύσκολο να προσδοκούμε την άμεση υπέρβασή τους, στο βαθμό που δεν αναμένονται, πλέον, εξελίξεις σε άλλα πεδία στο εγγύς μέλλον (Αποκρατικοποιήσεις κ.α.).

Αν και η επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κίνα μπορεί να επιφυλάσσει εκπλήξεις, όπως φάνηκε από την κινητικότητα σε σχέση με τα επενδυτικά προγράμματα σε ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Στο διεθνές περιβάλλον, η απειλή του άτακτου “Brexit” απομακρύνθηκε, με τη μετάθεση της προθεσμίας για συμφωνία κατά 6 μήνες. Πιο ανησυχητική είναι η αναγνώριση της επιβράδυνσης της Παγκόσμιας Οικονομίας από το ΔΝΤ, με την Ευρωπαϊκή να κατεβάζει ταχύτητα και τη Γερμανική να οδεύει προς το μηδενισμό του ρυθμού ανάπτυξης, καθώς οι εξαγωγές της υποχωρούν.

Με τους πολιτικούς, του Trump προεξάρχοντος, να παρεμβαίνουν στο έργο των Κεντρικών Τραπεζών, ελέω του λαϊκισμού, θέτοντας εν αμφιβόλω την ανεξαρτησία τους, όπως επισημαίνει και ο Economist (Independent central bank are under threat, 3/4/2019). Και δυστυχώς το υφιστάμενο έλλειμμα ισχυρής πολιτικής Ηγεσίας Παγκοσμίως, δεν επιτρέπει τη συνεννόηση σε επίπεδο ‘G7’, ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις που θα αποτρέψουν τη είσοδο της Παγκόσμια Οικονομίας σε ύφεση, σκηνικό που δεν θα αφήσει αλώβητα τα εταιρικά μεγέθη και τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις τους.

Σήμερα

Οι αγορές μετοχών της Ασίας κινήθηκαν υψηλότερα την Τετάρτη, καθώς μια σειρά από κινεζικά οικονομικά στοιχεία ανέβασαν τις προσδοκίες αφού θεωρήθηκαν σημάδι ότι η πολιτική της τόνωσης από την πλευρά του Πεκίνου μπορεί τελικά να προσφέρει την απαραίτητη ώθηση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι επενδυτές ελπίζουν πως θα συνεχίσουν να έρχονται καλύτερες ειδήσεις από την Κίνα και δεν απογοητεύτηκαν με την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου στο 6,4%.

Σημαντικότερο είναι ότι η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 8,5% τον Μάρτιο από το προηγούμενο έτος, εκμηδενίζοντας τις προβλέψεις περί αύξησης κατά 5,9%. Οι λιανικές πωλήσεις ευχαρίστησαν επίσης με άνοδο 8,7%.

Οι επενδυτές αντέδρασαν αμέσως αγοράζοντας το δολάριο της Αυστραλίας, που συχνά λειτουργεί σαν ένας νομισματικός πληρεξούσιος για την Κίνα, το οποίο σημείωσε άνοδο 0,3% σε κορυφή διμήνου στα 0,7206 δολάρια.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας πρόσθεσε 0,5% για να φτάσει στο υψηλότερο σημείο του σε βάθος πέντε περίπου μήνες, αργότερα η άνοδος περιορίστηκε στο +0,30%. Ενώ τα συμβόλαια E-Mini για τον S & P 500 αυξήθηκαν κατά 0,2%.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific από την MSCI εκτός της Ιαπωνίας κέρδισε 0,22%, πλησιάζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο. Πτώση εμφανίζουν μόνο τα χρηματιστήρια της Αυστραλίας και της Ν Κορέας.

«Αυτό δείχνει ότι τα μέτρα πολιτικής που εισήγαγαν οι Κινέζοι αξιωματούχοι πέρυσι αποφέρουν καρπούς. Είχαμε θετικές εκπλήξεις από τα στοιχεία για τα πιστωτικά δεδομένα και από τα στοιχεία για τη στέγαση την περασμένη εβδομάδα και τώρα το ΑΕΠ έχει προκύψει καλύτερο από τις προσδοκίες, γεγονός που στηρίζει την υπόθεση ότι η ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη. Βλέπουμε την αναβίωση της κινεζικής οικονομίας ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των προοπτικών παγκόσμιας ανάπτυξης». Δήλωσε ο Rodrigo Catril, ανώτερο στέλεχος στο forex στην Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο πέτυχε τελικά να ξεπεράσει την κορυφαία αντίσταση απέναντι στο γιεν στα 112,13 για να φτάσει στο υψηλότερο από το Δεκέμβριο τα 112,16 γιεν. Ήταν τελευταία στο 112,02.

Το δολάριο ήταν επίπεδο απέναντι σε ένα καλάθι με νομίσματα στο 96,991, ακόμα στο εύρος των 95,00 έως 97,70 που κράτησε για τους τελευταίους έξι μήνες.

Το ευρώ σημείωσε άνοδο έως τα 1,1298 δολάρια, έχοντας περάσει τη νύχτα από το επίπεδο των 1,1314 δολαρίων από μια έκθεση του Reuters, σύμφωνα με την οποία πολλοί νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιστεύουν ότι οι οικονομικές προβολές της τράπεζας είναι υπερβολικά αισιόδοξες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα