Αξιωματούχοι της ΕΚΤ θεωρούν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη υπερβολικά αισιόδοξες

Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 12:45
UPD:12:52
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόσφατα αναγνώρισε πως η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ευρωζώνη ήταν πιο απότομη των αρχικών εκτιμήσεων και δεσμεύθηκε να διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον έως τα τέλη του 2019 και για όσο χρειαστεί. Ακόμη και αυτό όμως δεν ικανοποιεί μερίδα των στελεχών της, που πιστεύουν ότι οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας είναι υπερβολικά αισιόδοξες. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, που επικαλείται τέσσερις πηγές με γνώση των συνομιλιών στους κόλπους του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ορισμένοι αξιωματούχοι τονίζουν πως η αποδυνάμωση της Κίνας και οι επίμονες εμπορικές αντιπαραθέσεις θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη των επίσημων προβλέψεων επιβράδυνση.

Όπως εξηγούσαν οι συγκεκριμένες πηγές  πρόκειται για μία «ισχυρή μειοψηφία» μεταξύ των αξιωματούχων, που καθορίζουν την επιτοκιακή πολιτική, η οποία αμφισβητεί ευθέως την εκτίμηση για βελτίωση των συνθηκών το δεύτερο εξάμηνο. Ορισμένοι μάλιστα αμφισβητούν εν γένει την ακρίβεια των μοντέλων που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ, υπενθυμίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα έχει μακρά ιστορία υποβαθμίσεων των εκτιμήσεών της. 

Εάν η  μειοψηφία γίνει τελικά μειοψηφία τότε η πρώτη αύξηση επιτοκίων δεν αποκλείεται να μην έρθει ούτε μέσα στο 2020. Ήδη οι επενδυτές στη βάση  των επίσημων προβλέψεων της ΕΚΤ θεωρούν ότι η πρώτη αύξηση του καταθετικού επιτοκίου θα έρθει το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους και θα είναι μόλις 10 μονάδων βάσης, στο -0,3% από -0,4%. Όσο για το βασικό επιτόκιο δανεισμού υπολογίζουν ότι θα αυξηθεί στα τέλη του 2020. 

Εξαιρετικά ανησυχητική θεωρούν οι αξιωματούχοι την αδυναμία επιτάχυνσης του πληθωρισμού. Αν και η οικονομία της Ευρωζώνης έχει δημιουργήσει περίπου 10 εκατομμύρια θέσεις από την κρίση χρέους έως σήμερα, με τα επίπεδα απασχόλησης να είναι υψηλότερα από ποτέ, ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υποτονικό. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα