H ανησυχία των Γερμανών για το Brexit, πάσης φύσεως γεωπολιτικές αβεβαιότητες και την δραστική επιδείνωση των συνθηκών της οικονομίας, μεταφράζεται σε... αγάπη για το χρυσό. Ολοένα και περισσότεροι πολίτες της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας στρέφονται στο παραδοσιακό επενδυτικό καταφύγιο του πολύτιμου μετάλλου, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό «ασφαλίζουν» τα χρήματά τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt η τάση αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι Γερμανοί να έχουν στα χέρια τους περίπου το 6,5% των παγκόσμιων αποθεμάτων χρυσού. Μόνο την τελευταία διετία, κατά την οποία είχαμε αισθητή επιβράδυνση της οικονομίας, εμπορικές εντάσεις και το πολιτικό ρίσκο στα ύψη, προστέθηκαν 250 τόνοι χρυσού στον έλεγχο Γερμανών ιδιωτών, με την συνολική ποσότητα να ανέρχεται έτσι στους 8.918 τόνους, σύμφωνα με υπολογισμούς του πανεπιστημίου Στάινμπαϊς.
Περίπου ο μισός χρυσός είναι σε ράβδους ή κέρματα, ενώ λιγότεροι από 4.000 τόνοι είναι σε κοσμήματα. Όπως προκύπτει από την έρευνα του πανεπιστημίου, κάθε Γερμανός άνω των 18 ετών έχει στην κατοχή του κατά μέσο όρο 58 γραμμάρια χρυσών κοσμημάτων και 71 γραμμάρια χρυσού σε ράβδους ή κέρματα.
Ωστόσο δεν είναι μόνο οι απλοί πολίτες, που φανερώνουν την προτίμησή τους στη συγκεκριμένη επένδυση, όπως εξηγεί το ρεπορτάζ της Welt. H κεντρική τράπεζα της χώρας, η Μπούντσεμπανκ, είναι εκείνη με τα υψηλότερα αποθέματα χρυσού από κάθε άλλη νομισματική αρχή στον κόσμο- πλην της αμερικανικής FED. Υπολογίζονται σε 3.370 τόνους.
naftemporiki.gr