Euronext: Υψηλά κέρδη, επιστρέφει 1 δισ. ευρώ στους μετόχους

Τρίτη, 14 Μαρτίου 2006 11:33
UPD:11:38

ΑΥΞΗΣΗ 61,5% εμφάνισαν το 2005 τα καθαρά κέρδη του δεύτερου μεγαλύτερου Χρηματιστηρίου της Ευρώπης, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, Euronext NV, η διοίκηση του οποίου υποσχέθηκε την επιστροφή 1 δισ. ευρώ (1,2 δισ. δολ.) στους επενδυτές.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 241,8 εκατ. ευρώ από 149,7 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου, στο Web site του. Το Euronext, σχεδιάζει να καταβάλει έκτακτο μέρισμα 3 ευρώ ανά μετοχή και να προχωρήσει στην αγορά ιδίων μετοχών, αξίας 500 εκατ. ευρώ.

H Euronext και οι ανταγωνίστριές της, Deutsche Boerse AG και London Stock Exchange Plc ευνοούνται από το ράλι των αγορών τρία χρόνια και από τις αμοιβές από την πρόσφατη αύξηση της πώλησης μετοχών. Χθες, οι μετοχές της εταιρείας αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς το LSE αρνήθηκε κάθετα την προσφορά εξαγοράς του από το Nasdaq Stock Market Inc., αυξάνοντας τις εικασίες για περισσότερες ενοποιήσεις μεταξύ των Χρηματιστηρίων.

Οι μέτοχοι του Euronext, στους οποίους περιλαμβάνεται η Atticus Capital LLP, πίεσαν για την έναρξη νέων συνομιλιών με το Deutsche Boerse. Το τελευταίο, που εδρεύει στη Φραγκφούρτη και είναι το μεγαλύτερο Χρηματιστήριο της Ευρώπης, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, πίεσε τον περασμένο μήνα να επαναλάβει το Euronext τις συνομιλίες συγχώνευσης.

Το Euronext, που διαχειρίζεται τα Χρηματιστήρια στο Παρίσι και το Αμστερνταμ, είπε τον περασμένο μήνα ότι τα κέρδη το 2005, υπερέβησαν τις προβλέψεις κατά 10%, μετά την αύξηση των εσόδων του το τέταρτο τρίμηνο.

«Θα έχουμε μια δυνατή χρονιά», είπε σήμερα το Euronext. Θα διαχειριστούμε πάλι σωστά το κόστος μας και θα ισχυροποιήσουμε την οργανική ανάπτυξη με στόχο την ακόμα πιο καλή κερδοφορία το 2006».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα