IEA: Χαμηλότερη η ζήτηση για πετρέλαιο φέτος

Εξ αιτίας των υψηλών τιμών στην Ασία
Τρίτη, 14 Μαρτίου 2006 12:30

ΣΤΗΝ προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψής της για τη ζήτησης αργού πετρελαίου φέτος, προχώρησε η International Energy Agency (ΙΕΑ), σύμβουλος 26 χωρών κατανάλωσης στον κόσμο, επειδή οι υψηλές τιμές του καυσίμου, περιορίζουν την κατανάλωση σε κάποια μέρη της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης και της Ινδονησίας.

Η πρόβλεψη για την αύξηση της ζήτησης, μειώθηκε κατά 340.000 βαρέλια ημερησίως, στα 84,74 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε σήμερα. Η παγκόσμια κατανάλωση, προβλέπεται τώρα να αυξηθεί κατά 1,49 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ποσοστό 1,8%, λιγότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη, για αύξηση 2,1% κατά την έκθεση τον περασμένο μήνα.

Τα συμβόλαια του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, έκλεισαν πάνω από τα 60 δολ. το βαρέλι φέτος, εκτός από πέντε ημέρες, καθώς τα προβλήματα με τις εξαγωγές πετρελαίου από τη Νιγηρία και η ένταση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σκίασαν την αύξηση των αποθεμάτων των ΗΠΑ. Το αργό πετρέλαιο, διαπραγματεύθηκε σήμερα 21 σεντς χαμηλότερα, φθάνοντας στα 61,56 δολ. το βαρέλι, στις 9:45 π.μ., ώρα Λονδίνου.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο ΟΠΕΚ, αποφάσισε να διατηρήσει τις ποσοστώσεις παραγωγής αμετάβλητες, καθώς οι υπουργοί Πετρελαίου των χωρών-μελών του, αποφάσισαν ότι οι τιμές είναι πολύ υψηλές για να προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής, παρά το γεγονός ότι κάποια από τα μέλη του ανησυχούν για την παραδοσιακή μείωση της ζήτησης κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου.

Η ζήτηση για αργό πετρέλαιο εκτιμάται στα 27,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως το δεύτερο τρίμηνο του έτους φέτος, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ και στα 29 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το σύνολο του 2006, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΙΕΑ, με βάση την παγκόσμια ζήτηση και την προσφορά πετρελαίου, εκτός του ΟΠΕΚ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα