Συνεπής με τις δεσμεύσεις της έναντι της Ε.Ε. για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην παραγωγή ενέργειας είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, υποστηρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Όπως σημειώνει, το 2020 το μερίδιο των ΑΠΕ στο σύνολο της Ε.Ε. θα πρέπει να υπερβεί το 20%. Για να επιτευχθεί αυτό, κάθε χώρα έχει δεσμευτεί σε συγκεκριμένους στόχους - η Ελλάδα για μερίδιο τουλάχιστον 18% το 2020. Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία της Eurostat, τo 2017 το μερίδιο των ΑΠΕ έφτασε στην Ελλάδα το 16,95% στο σύνολο της παραγωγής (από 15,08% το 2016) και το 24,48% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (από 22,66% το 2016).
«Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ένα ενδεικτικό μονοπάτι που οδηγεί στο 18% το 2020, τη διετία 2017-2018 «περνά» λίγο πάνω από το 14% - δηλαδή σαφώς χαμηλότερα από το σημείο που ήδη βρίσκεται η Ελλάδα. Καθώς, μάλιστα, από την περίοδο στην οποία αναφέρονται τα νεώτερα στοιχεία έχουν μεσολαβήσει 15 μήνες, πιθανότατα το μερίδιο των ΑΠΕ έχει ήδη υπερβεί στην Ελλάδα τον στόχο για το 2020» επισημαίνει το ΥΠΕΝ.
Κατά το υπουργείο, ζητούμενο πλέον είναι η επίτευξη του φιλόδοξου στόχου της Ε.Ε. για το 2030 (μερίδιο ΑΠΕ 32% στο σύνολο της παραγωγής), για την υιοθέτηση του οποίου επέμεινε η ελληνική πλευρά. Το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ΑΠΕ παραμένει υψηλό, όπως προέκυψε για μία ακόμα φορά από τον μειοδοτικό διαγωνισμό για νέα έργα που πραγματοποίησε σήμερα η ΡΑΕ.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η μέση τιμή υποχώρησε κάτω από τα 60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ως αποτέλεσμα της πληθώρας προσφορών για επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα. Τα επίπεδα όπου πλέον κινείται η τιμή είναι ευθέως ανταγωνιστικά των συμβατικών μεθόδων παραγωγής ενέργειας, καθιστώντας τη μετάβαση στις ΑΠΕ εκτός από περιβαλλοντικά αναγκαία και οικονομικά επωφελή.