Handelsblatt: Η απίστευτη άνοδος των ελληνικών μετοχών

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 13:18
UPD:13:19
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο εντυπωσιακό ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών αναφέρεται άρθρο της Handelsblatt, το οποιο και υπενθυμιζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Τζόζεφ Ουγκούρλιαν, διαχειριστή της Amber Capital, ο οποίος εξηγούσε πως  το μόνο πρόβλημα με την Ελλάδα είναι πως δεν έχει αρκετές μετοχές για να αγοράσει. 

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ύστερα από οκτώ χρόνια ύφεσης, η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη από το 2018. «Οι εξαγωγές αυξάνονται, ο τουρισμός αναπτύσσεται. Η οικονομική ανάκαμψη αντικατοπτρίζεται επίσης στους ισολογισμούς των εταιρειών: Σχεδόν 9 από τις 10 εισηγμένες εταιρείες που υπέβαλαν τους ετήσιους ισολογισμούς τους για το 2018 ανέφεραν κέρδη» αναφέρει. Κάνει επίσης λόγο για πολύ μεγάλη πρόοδο στο μετώπο της δημοσιονομικής εξυγίανσης επικαλούμενη και τις πρόσφατες δηλώσεις του Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ. 

Η Handelsblatt θυμίζει πως ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. για μεγάλο διάστημα γνώριζε μόνο μία κατεύθυνση: κατηφορική. Από το προ της κρίσης υψηλό επίπεδο των 2.860 μονάδων, κατρακύλησε μέσα σε επτά χρόνια στις 450 μονάδες, καθώς οι επενδυτές γύριζαν την πλάτη στις ελληνικές μετοχές. Ωστόσο όπως σημειώνουν και αναλυτές της Beta Securities, οι επενδυτές έχουν πλέον την καλύτερη διάθεση έναντι των ελληνικών μετοχών εδώ και 12 μήνες. 

Έτσι από τις αρχές του έτους ο Γ.Δ. έχει αυξηθεί 26% και κινείται σε υψηλά εννέα μηνών. Πρόκειται για την ισχυρότερη έναρξη έτους εδώ και δύο δεκαετίες. «Οδηγός» στο ράλι είναι οι τράπεζες, επισημαίνει η Handelsblatt, αναφέροντας ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει δει τη μετοχή της φέτος να κάνει άλμα 120% και η Εθνική Τράπεζα κατά 73%. Το γεγονός αυτό, όπως εξηγεί, οφείλεται και στις προσπάθειες για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι εκτός από τις τράπεζες και άλλοι τίτλοι έρχονται στο προσκήνιο με τις μετοχές του Ομίλου Μυτιληναίος, της ΤΕΡΝΑ, της εταιρίας Ελλάκτωρ να ενισχύονται σημαντικά.

Οι σημαντικότερες ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται επίσης σε γερμανικά χρηματιστήρια. Ωστόσο, η μεταβλητότητα είναι υψηλή λόγω του χαμηλού όγκου συναλλαγών. Τα κεφάλαια εισηγμένων δεικτών (ETFs) είναι επομένως μια ενδιαφέρουσα και οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση για τους ιδιώτες επενδυτές.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα