E.E.: Νέο πλαίσιο για το copyright - τι σημαίνει για τους τεχνολογικούς κολοσσούς

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 12:27
UPD:12:42
REUTERS/VINCENT KESSLER

Οι χώρες της Ε.Ε. ενέκριναν μία σαρωτική μεταρρύθμιση στη νομοθεσία για το copyright, δίνοντας ένα συμβολικό τέλος στην διαμάχη ανάμεσα σε τεχνολογικούς κολοσσούς και μέσα ενημέρωσης. 

Η οδηγία για το copyright απέσπασε τη στήριξη 19 κρατών-μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Έξι μέλη, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Ολλανδία, την καταψήφισαν, ενώ τρεις χώρες απείχαν από την ψηφορία. 

Η νομοθεσία είχε αποσπάσει το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον περασμένο μήνα και έχει ως στόχο να εκσυχρονίσει το σχετικό πλαίσιο στην Ε.Ε., ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις, που προβάλλει η εποχή της πληροφορίας. Ωστόσο έχει επικριθεί από διαδικτυακούς κολοσσούς όπως η Google και υπερμάχους της ελευθερίας του Ίντερνετ, που φοβούνται ότι θα οδηγήσει σε λογοκρισία. 

Ένα από τα επίμαχα σημεία είναι το Άρθρο 17 (πρώην 13), το οποίο καθιστά τις τεχνολογικές εταιρείες υπόλογες για παραβάσεις του copyright. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν άδεια από τους κατόχους δικαιωμάτων για να μπορούν να ανεβάζουν τέτοιου είδους περιεχόμενο στις σελίδες τους. 

Οι επικριτές του τονίζουν ότι θα οδηγήσει σε συστήματα φιλτραρίσματος, που θα μπλοκάρουν τα πάντα από τα memes έως τα GIF πριν ακόμη ανέβουν στο Διαδίκτυο. Ωστόσο η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι τίποτα τέτοιο δεν θα συμβεί και ότι οι απλοί χρήστες θα συνεχίζουν να μοιράζονται τέτοιου είδους περιεχόμενο ελεύθερα.

Σε κάθε περίπτωση το πλαίσιο γίνεται σαφώς πιο αυστηρό για πλατφόρμες, όπως το YouTube, το Facebook και το Instragram. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα