Γνωμοδότηση Ecofin για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας

Τρίτη, 14 Μαρτίου 2006 19:04

Στη γνωμοδότηση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας για την περίοδο 2005-2008 -το οποίο εγκρίθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες- το Ecofin καλωσορίζει τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι τώρα και την προτεραιότητα που έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση για τη μόνιμη μείωση του ελλείμματος.

Ειδικότερα, στη γνωμοδότησή του το Συμβούλιο σημειώνει ότι, συνολικά, το πρόγραμμα είναι συμβατό με τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος ως το 2006, υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής του προγράμματος και της μη αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων, και ζητά από την Ελλάδα :

- Να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα οδηγήσουν στη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος το αργότερο ως το 2006.

- Να συνεχίσει περαιτέρω τη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο που θέτει το πρόγραμμα, αξιοποιώντας την ευνοϊκή οικονομική συγκυρία ώστε να μειώσει τις πρωτογενείς δαπάνες.

- Να ενισχύσει τις προσπάθειες προσδιορισμού και ελέγχου άλλων παραγόντων, εκτός από το δανεισμό, που επηρεάζουν το ύψος του χρέους, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το ποσοστό του χρέους μειώνεται και προσεγγίζει την τιμή αναφοράς με ικανοποιητικό ρυθμό.

- Να ελέγξει τις δαπάνες για τις συντάξεις και να εφαρμόσει αποφασιστικά τις ήδη συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

- Να βελτιώσει περαιτέρω τη συλλογή και επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων γενικής κυβέρνησης, κυρίως με την αναβάθμιση των μηχανισμών που θα εξασφαλίσουν την άμεση και σωστή παροχή των στοιχείων του προϋπολογισμού, ιδιαίτερα στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, στη γνωμοδότηση του Συμβουλίου επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα εμφανίζει υψηλό κίνδυνο σχετικά με το αναμενόμενο κόστος από τη γήρανση του πληθυσμού στον προϋπολογισμό. Το δημόσιο χρέος είναι το υψηλότερο στην EE και προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς ως το 2050. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να εφαρμοσθεί αυστηρά η σχεδιαζόμενη μεσοπρόθεσμη προσαρμογή των δημοσίων οικονομικών και να ενισχυθεί περαιτέρω η δημοσιονομική κατάσταση προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα τους. Παράλληλα, η προβλεπόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών, ιδιαίτερα στον τομέα των συντάξεων, αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά τα δημόσια οικονομικά. Προς το σκοπό αυτό, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, είναι απαραίτητη η εφαρμογή των ήδη αποφασισμένων μέτρων και ο σχεδιασμός και η εφαρμογή πρόσθετων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις συντάξεις», αναφέρεται στη σημερινή γνωμοδότηση του Συμβουλίου.

Στη γνωμοδότηση επισημαίνεται ακόμη ότι τα προβλεπόμενα μέτρα στον τομέα του δημοσίων οικονομικών είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές οικονομικής πολιτικής που περιλαμβάνονται στις ενσωματωμένες κατευθυντήριες γραμμές για την περίοδο 2005-2008. Ειδικότερα, όπως τονίζεται στη συγκεκριμένη παράγραφο: «Το πρόγραμμα είναι συμβατό με τις κατευθυντήριες γραμμές: 1) να διασφαλισθεί η οικονομική σταθερότητα, 2) να διασφαλισθεί η οικονομική και δημοσιονομική βιωσιμότητα και 3) να ενθαρρυνθεί μια κατανομή πόρων που και αποτελεσματική να είναι και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ωστόσο, οι προσπάθειες αντιμετώπισης σοβαρών προκλήσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος αναβάλλονται για μια μελλοντική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με την αρχική εισήγηση της Επιτροπής, έχει απαλειφθεί από το τελικό κείμενο του Συμβουλίου η αναφορά σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή υπογράμμιζε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού έχει αναβληθεί για το μέλλον χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Στη γνωμοδότησή του το Συμβούλιο σημειώνει, τέλος, ότι υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες που αφορούν ορισμένα στατιστικά στοιχεία και εξετάζονται από την Eurostat (πρόκειται για τον υπολογισμό των πλεονασμάτων των ασφαλιστικών ταμείων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης), τα οποία ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα μέχρι το 2005, με ενδεχόμενες επιπτώσεις για το 2006, ενώ επισημαίνεται ακόμη ότι αναμένεται η απόφαση της Eurostat για ορισμένα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα που έχουν ληφθεί το 2006.

ΑΘηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα