Το τελικό εθνικό σχέδιο κατανομής δικαιωμάτων εκπομπών αερίων

Περιόδου 2005-2007
Τρίτη, 14 Μαρτίου 2006 21:10

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε και το ΥΠΕΧΩΔΕ προώθησε στα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία εγκρίνεται το τελικό Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (ΕΣΚΔΕ) για την περίοδο 2005-2007.

«Το τελικό κείμενο του Εθνικού Σχεδίου Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ΕΣΚΔΕ) αποτελεί την ελληνική συμμετοχή στο συνολικό κοινοτικό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων. Με αυτό γίνεται η οριστική κατανομή 221,7 εκ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2 ) σε 163 επιχειρήσεις, 141 αρχικές και 22 νεοεισερχόμενες. Με το ΕΣΚΔΕ η Ελλάδα ενεργοποιεί το σημαντικό αυτό διεθνή μηχανισμό που προβλέπεται από το Πρωτόκολλο του Κιότο και αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων και στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων στο Κλίμα και στο Περιβάλλον

Το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δείχνει πόσα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα προτίθεται να διαθέσει η Ελλάδα για την περίοδο εμπορίας 2005-2007, και πόσα τέτοια δικαιώματα θα αποσπάσει κάθε επιχειρηματική μονάδα. Σε αυτό υπόκεινται υποχρεωτικά εγκαταστάσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, της παραγωγής και μεταποίησης σιδηρούχων μεταλλευμάτων, της εξορυκτικής βιομηχανίας και της παραγωγής χαρτιού. Οι εγκαταστάσεις αυτές μπορούν πλέον να μεταβιβάζουν και να χρησιμοποιούν τα δικαιώματα αυτά για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, ενώ προβλέπεται δυνατότητα δημοπράτησης δικαιωμάτων που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετα μέχρι το τέλος του 2007 και, πάντως, δεν μεταφέρονται στην επόμενη περίοδο που ξεκινά το 2008», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα