Έχοντας αποσπάσει την ψήφο εμπιστοσύνης επενδυτικών κολοσσών, όπως η JPMorgan, και με το διεθνές περιβάλλον να ανοίγει την όρεξη για κρατικό χρέος, τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν απρόσκοπτα το ράλι τους. Η απόδοση του 10ετους υποχώρησε περαιτέρω σήμερα, σε επίπεδα, που είχαμε να δούμε από το καλοκαίρι του 2005 και τίποτα δεν φαίνεται να στέκεται εμπόδιο σε ακόμη μεγαλύτερη αποκλιμάκωσή της.
Με το ενδιαφέρον των επενδυτών να μένει αμείωτο στην ΗΔΑΤ, η απόδοση του 10ετους καταγράφει πτώση πέντε μονάδων βάσης ή 1,55% στο 3,30% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Έχει υποχωρήσει 18 μονάδες βάσης την τελευταία εβδομάδα και περισσότερο από 50 μονάδες σε διάστημα ενός μηνός. Κινείται δε χαμηλότερα κατά 70 μονάδες βάσης σε σχέση με τον Απρίλιο του 2018.
Οι επίμονες γεωπολιτικές ανησυχίες, οι εμπορικές αντιπαραθέσεις και η διαρκής ανανέωση της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής στρέφουν τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων. Αυτό, ωστόσο, που καθιστά τα ελληνικά την πλέον ελκυστική επιλογή στην Ευρωζώνη είναι η υψηλή απόδοση που προσφέρουν σε σχέση με τους τίτλους των άλλων 18 κρατών- μελών του ευρώ.
To παράδοξο
Ακόμη και έτσι το κόστος δανεισμού για τη χώρα είναι εξαιρετικά χαμηλό, εάν το συγκρίνει κανείς με εκείνο των ΗΠΑ για παράδειγμα. Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει σήμερα το θέμα,με την Die Welt να αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα να θεωρείται πιο αξιόπιστος οφειλέτης από την υπερδύναμη του πλανήτη.
«Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,17% και διαμορφώθηκε έτσι σε χαμηλότερα επίπεδα από αντίστοιχους αμερικανικούς τίτλους που κινούνται στο 2,29%. Εάν χρειαζόταν απόδειξη ότι οι χρηματαγορές έχουν τρελαθεί, τότε αυτή η απόδειξη ήρθε με τα ελληνικά ομόλογα» λέει χαρακτηριστικά ο Άλμπερτ Έντουαρτς της Société Générale στη γερμανική εφημερίδα.
Οι επενδυτές δεν φαίνεται να πτοούνται καθόλου από τέτοια σχόλια και συγκρίσεις. Εστιάζουν την προσοχή τους στο πρόσφατο θετικό μήνυμα από το Eurogroup, αλλά και στις προσδοκίες για αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο S&P προς τα τέλη του μήνα. Γνωρίζουν δε πολύ καλά ότι το μεγάλος μέρος του χρέους της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια επίσημων πιστωτών, γεγονός που τους καθησυχάζει.
naftemporiki.gr