Γραμμή προμήθειας LNG από Ρεβυθούσα «χαράσσει» η ΔΕΗ

Προγραμματισμός δύο φορτίων το καλοκαίρι με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019 14:28
Nikos Libertas / SOOC/Nikos Libertas

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη 
[email protected]

Δύο φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έχει προγραμματίσει να εισαγάγει για πρώτη φορά η ΔΕΗ το επόμενο καλοκαίρι, σε μία κίνηση για απευθείας πρόσβαση στις πηγές προμήθειας, με σκοπό τη μείωση του λειτουργικού της κόστους. Οι εισαγωγές, οι οποίες όπως είναι φυσικό έχουν ήδη πάρει το «πράσινο φως» από το Δ.Σ. της επιχείρησης, αφορούν δύο φορτία 75.000 κυβ. μέτρων το καθένα, τα οποία θα καταφθάσουν στον τερματικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα (τη μοναδική προς ώρας «πύλη εισόδου» LNG στη χώρα μας) στις 8 Ιουλίου και τις 24 Αυγούστου αντίστοιχα.

Σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ, η «πρεμιέρα» της επιχείρησης στις εισαγωγές LNG γίνεται με βασικότερο κίνητρο να καλυφθούν οι ανάγκες της για τη λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων φυσικού αερίου και όχι τόσο για τη διάθεση καυσίμου σε καταναλωτές. Κι αυτό γιατί, όπως προσθέτουν τα ίδια στελέχη, παρ’ όλο που ετοιμάζεται να ξεκινήσει άμεσα να δραστηριοποιείται και στην προμήθεια φυσικού αερίου, τουλάχιστον σε πρώτη φάση δεν αναμένεται οι πωλήσεις της να εκτιναχθούν κατακόρυφα. Εξάλλου, τα δύο φορτία έχουν προγραμματισθεί για το καλοκαίρι, ακριβώς επειδή η ζήτηση τότε σε ηλεκτρική ενέργεια είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη.

Αν και βασικός προμηθευτής της ΔΕΗ σε φυσικό αέριο είναι η ΔΕΠΑ, μέσω μίας μακροχρόνιας σύμβασης που λήγει στα τέλη του 2020, η επιχείρηση αναζητά πρόσθετες πηγές τροφοδοσίας, προς το παρόν τουλάχιστον για το επιπλέον αέριο που χρειάζεται, πέρα από τις συμβολαιοποιημένες ποσότητες. Έτσι, όπως έχουν ήδη κάνει οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, η επιχείρηση θέλει να εκμεταλλευθεί τη διεθνή ευνοϊκή συγκυρία, όπου λόγω της υπερπροσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου οι τιμές του LNG κινούνται σε ανταγωνιστικά επίπεδα συγκριτικά με το καύσιμο που διακινείται μέσω αγωγών, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.

Για τον ίδιο σκοπό η ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει να αξιοποιεί τις δημοπρασίες που διενεργεί η ΔΕΠΑ, εξασφαλίζοντας από τη συμμετοχή της στην 5η δημοπρασία 1,5 εκατ. θερμικές μεγαβατώρες (MWhth) φυσικού αερίου για το τρέχον έτος. Αναφερόμενος στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στη συγκεκριμένη προμήθεια, ο πρόεδρος και διευθύνων της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, είχε επισημάνει πως η επιχείρηση πέτυχε καλύτερη τιμή από τη μακροχρόνια σύμβαση, προσθέτοντας ότι θα συμμετάσχει και σε επόμενους διαγωνισμούς.

Μιλώντας στην Επιτροπή, ο κ. Παναγιωτάκης είχε επισημάνει ότι η στρατηγική της επιχείρησης είναι να «πάει πιο κοντά» στις πηγές προμήθειας, φέρνοντας ως παράδειγμα όχι μόνο το LNG, αλλά και το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, στο οποίο θα αποκτήσει πρόσβαση η χώρα μας μέσω του «Νότιου Διαδρόμου». 

INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Επίσης, είχε επιφυλαχθεί να τοποθετηθεί για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την εκπνοή της σύμβασης με τη ΔΕΠΑ, σημειώνοντας πως η ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζεται για τη λήξη της.

Σε κάθε περίπτωση, η βελτιστοποίηση του «χαρτοφυλακίου» της ΔΕΗ μπορεί να επιφέρει σημαντική μείωση του κόστους τροφοδοσίας της, με δεδομένο πως λόγω των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων φυσικού αερίου αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εγχώριους καταναλωτές φυσικού αερίου. 

Υπενθυμίζεται πως με το συγκεκριμένο καύσιμο λειτουργούν οι μονάδες Αλιβερίου V, Λαυρίου IV και V, Κομοτηνής και Μεγαλόπολης V. 

Μάλιστα, η τελευταία, όταν τεθεί σε μέγιστη παραγωγική δυναμικότητα με την ολοκλήρωση από τον ΑΔΜΗΕ του «Διαδρόμου Α» για την επέκταση του συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο, θα καταστεί η μεγαλύτερη μονάδα φυσικού αερίου των Βαλκανίων.

Πέρα από τη ΔΕΠΑ και τη Μυτιληναίος, τις δύο εταιρείες με τη μεγαλύτερη συχνότητα χρήσης της Ρεβυθούσας για την εισαγωγή LNG έχουν ήδη αξιοποιήσει το τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ, η Elpedison και η Ήρων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα