Ανοιξε ο δρόμος για την αγορά του Bobov Dol από τη ΔΕΗ

Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2006 16:36

Εγγύτερα στην απόκτηση του θερμοηλεκτρικού σταθμού του Bobov Dol βρίσκεται πλέον η ΔΕΗ, καθώς το βουλγαρικό «Συμβούλιο της Επικρατείας» (SAC) απεφάνθη τελικά υπέρ της ελληνικής εταιρείας.

Η ΔΕΗ αναμένεται να ξεκινήσει τώρα τις τελικές διαπραγματεύσεις με τη βουλγαρική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντνέβνικ», στο οποίο υπογραμμίζεται ότι τυχόν ενδιαφερόμενοι μπορούν να εφεσιβάλουν την απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Βουλγαρίας εντός 14 ημερών.

Η ΔΕΗ είχε προσφέρει τίμημα 36,17 εκατ. ευρώ για το 51% του λιγνιτικού σταθμού, υποσχόμενη να τοποθετήσει άλλα 34,8 εκατ. σε μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης, είχε δεσμευτεί να αγοράσει το υπολειπόμενο ποσοστό έναντι 34,75 εκατ. μέχρι το τέλος του 2007.

Τα εργατικά σωματεία των λιγνιτωρύχων επανέλαβαν χτες το αίτημά τους για υποχρεωτική χρήση τοπικού λιγνίτη κατά τα επόμενα 10 χρόνια. Παράλληλα, επιμένουν ότι ο θερμοηλεκτρικός σταθμός του Bobov Dol και η ομώνυμη μεταλλευτική εταιρεία, που διαχειρίζεται τα ορυχεία, πρέπει να πωληθούν σε έναν αγοραστή. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ιδιωτικοποιήσεων, Τοντόρ Νικόλοφ, τους υποσχέθηκε ότι τα αιτήματά τους θα συζητηθούν στη διάρκεια συνάντησης την επόμενη εβδομάδα.

Εάν η ΔΕΗ αποκτήσει τον λιγνιτικό σταθμό, τότε θα πρέπει να υλοποιήσει μεγάλες επενδύσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα, οι οποίες υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 135 εκατ. ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα