Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και το 2008

Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2006 17:02

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία θα συνεχιστούν και το 2008, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος πρόσθεσε ότι το έτος αυτό το έλλειμμα θα έχει περιοριστεί στο 1,7% του ΑΕΠ, ενώ το 2007 θα έχει μειωθεί στο 2,3% έναντι του 2,6% το 2006 και του 4,3% του 2005.

Απαντώντας σε ερώτηση αν λόγω κάποιων επιφυλάξεων της Eurostat το έλλειμμα θα καταμετρηθεί τελικά σε άλλα επίπεδα, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα με τη Eurostat σε ό,τι αφορά την μεθοδολογία καταμέτρησης στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών επέμεινε ότι οι αξιολογήσεις του Ecofin δικαιώνουν τις επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής και αποδεικνύουν ότι το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι αξιόπιστο.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το Εcofin δεν ζήτησε τη λήψη νέων μέτρων.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των εσόδων, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση (καταπολέμηση φοροδιαφυγής), τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 6,4% το 2005 έναντι στόχου 5%, ενώ πολύ θετική είναι και η πορεία των φορολογικών εσόδων στο πρώτο δίμηνο του 2006.

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δεν αναμένει η θετική αυτή πορεία (17% αύξηση των φορολογικών εσόδων και περίπου 19% αύξηση του ΦΠΑ) να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς.

Aπαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι οι αυξήσεις στο Δημόσιο ήταν οι μέγιστες δυνατές που μπορούσαν να δοθούν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν αναμειγνύεται στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και ότι στηρίζει το θεσμό.

Τέλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου για την οικονομία, είπε ότι οι ανοίκειοι και ανεύθυνοι χαρακτηρισμοί δεν αντιπροσωπεύουν την κυβέρνηση αλλά εκείνους που τους εκτοξεύουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα