Διστακτικοί οι CEOs ελληνικών επιχειρήσεων σε αυξήσεις μισθών

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 18:24
UPD:18:28
Shutterstock

Ένας στους τρεις διευθύνοντες συμβούλους ελληνικών επιχειρήσεων θεωρεί ότι η πρόσφατη αύξηση του βασικού ημερομισθίου θα επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν έχει εισέλθει ακόμη σε τροχιά ανάπτυξης, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 3.020 διευθυνόντων συμβούλων/γενικών διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group.

Με βάση την έρευνα, εννέα στους δέκα διευθύνοντες συμβούλους πιστεύουν ότι ο βαθμός ευελιξίας της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα είναι μέτριος ως χαμηλός.

Η πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος μεταξύ των διευθυνόντων συμβούλων(CEOs) συνεχίσθηκε και στο πρώτο τρίμηνο του 2019, αποτυπώνοντας το κλίμα αβεβαιότητας μεταξύ των CEOs σχετικά με την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική.  

Συγκεκριμένα, στο πρώτο τρίμηνο του 2019 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) σημείωσε νέα μείωση και διαμορφώθηκε στις 156 μονάδες έναντι 159 το προηγούμενο τρίμηνο.

Η πτώση του δείκτη αποτυπώνει το κλίμα αβεβαιότητας μεταξύ των CEOs σχετικά με την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική η οποία μετά την τυπική έξοδο από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής βρίσκεται ουσιαστικά σε στασιμότητα λόγω και των επικείμενων εκλογών χωρίς να έχει προχωρήσει σε αλλαγές που απαιτούνται τόσο για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, όσο και για την αντιμετώπιση των διαφόρων ζητημάτων που εμφανίζονται στο ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κατηγορία μεγέθους δείχνει πτώση του δείκτη στις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και άνοδο στις πολύ μεγάλες. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) σημείωσε νέα πτώση και διαμορφώθηκε στις 149 μονάδες έναντι 153 το προηγούμενο τρίμηνο. Παρόμοια και ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) παρουσίασε μείωση στις 162 μονάδες έναντι 165 του προηγούμενου τριμήνου.     



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα