Πώς θα ανατιμολογηθούν 7.833 φάρμακα

Εν αναμονή της σχετικής υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του νέου πλαισίου
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 17:58
UPD:17:58
REUTERS/LUCY NICHOLSON

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Σακκά
[email protected]

Σε αναμονή βρίσκονται 7.833 φαρμακευτικά σκευάσματα όσον αφορά τις τιμές που θα λάβουν με βάση τον νέο τρόπο ανατιμολόγησης που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα. Ήδη ο ΕΟΦ από τον Μάρτιο έχει αναρτήσει τη σχετική λίστα με τα σκευάσματα που θα ανατιμολογηθούν και έχει επίσης δεχτεί τις παρατηρήσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Αυτό που μένει είναι η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του νέου πλαισίου τιμολόγησης, που αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, η οποία είναι σχεδόν έτοιμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΥΑ αναφέρει κυρίως τα σημεία τα οποία έχουν νομοθετηθεί όπως:

- Ως ανώτατη καθαρή τιμή παραγωγού φαρμάκου αναφοράς που βρίσκεται εντός προστασίας ορίζεται ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης του ιδίου φαρμάκου. Η τιμή φαρμάκου αναφοράς εντός της περιόδου προστασίας των δεδομένων του μειώνεται σε κάθε ανατιμολόγηση σε ποσοστό έως 10% επί της τιμής του αμέσως προηγούμενου δελτίου τιμών, εφόσον η τιμή τους στο αμέσως προηγούμενο δελτίο τιμών είναι υψηλότερη του μέσου όρου των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, και με κατώτατο όριο τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Επίσης η τιμή φαρμάκου αναφοράς εντός της περιόδου προστασίας των δεδομένων του αυξάνεται σε κάθε ανατιμολόγηση σε ποσοστό έως 10% επί της τιμής του αμέσως προηγούμενου δελτίου τιμών, εφόσον η τιμή τους στο αμέσως προηγούμενο δελτίο τιμών είναι χαμηλότερη από τη χαμηλότερη τιμή των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, και με ανώτατο όριο τη χαμηλότερη τιμή των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

  • Ως ανώτατη καθαρή τιμή παραγωγού φαρμάκου αναφοράς μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας ορίζεται επίσης ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Η τιμή των φαρμάκου μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας των δεδομένων του αυξάνεται σε κάθε ανατιμολόγηση σε ποσοστό έως 10% επί της τιμής του αμέσως προηγούμενου δελτίου τιμών, εφόσον η τιμή τους στο αμέσως προηγούμενο δελτίο τιμών είναι χαμηλότερη από τη χαμηλότερη τιμή των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, και με ανώτατο όριο τη χαμηλότερη τιμή των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
  • Η τιμή των γενοσήμων ορίζεται στο 65% της τιμής των αντίστοιχων προϊόντων αναφοράς, όπως αυτή διαμορφώνεται με τον νέο τρόπο ανατιμολόγησης. Κατά την αναθεώρηση τιμών του έτους 2019, αν η τιμή ενός γενοσήμου μειώνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% επί της τιμής του προηγούμενου δελτίου τιμών, όλα τα ομοειδή γενόσημα λαμβάνουν τιμή ίση με το 75% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς.
  • Ανώτατη καθαρή τιμή παραγωγού για τα βιοομοειδή ορίζεται ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Η τιμή του ως άνω φαρμάκου μειώνεται σε κάθε ανατιμολόγηση σε ποσοστό έως 10% επί της τιμής του αμέσως προηγούμενου δελτίου τιμών, εφόσον η τιμή τους στο αμέσως προηγούμενο δελτίο τιμών είναι υψηλότερη του μέσου όρου των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ενώ αυξάνεται σε κάθε ανατιμολόγηση σε ποσοστό έως 10% επί της τιμής του αμέσως προηγούμενου δελτίου τιμών, εφόσον η τιμή τους στο αμέσως προηγούμενο δελτίο τιμών είναι χαμηλότερη από τη χαμηλότερη τιμή των κρατών-μελών της Ευρωζώνης

Επιφυλάξεις
Από την πλευρά της η φαρμακοβιομηχανία, αν και σε γενικές γραμμές θεωρεί ότι η αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις. Από την πλευρά του ο ΣΦΕΕ φέρεται κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης να προτείνει:

  • Τη δημιουργία δευτεροβάθμιου οργάνου που θα επεξεργάζεται τις ενστάσεις που υποβάλλονται πλέον στον ΕΟΦ για τις τιμές.
  • Τα υβριδικά φάρμακα να τιμολογούνται και αυτά με τον μέσο όρο των φθηνότερων τιμών στην Ευρωζώνη.
  • Να διατηρηθεί η δυνατότητα εθελοντικών μειώσεων των τιμών που είχε θεσμοθετηθεί και τώρα καταργείται με τη νέα απόφαση.
  • Να απαλειφθούν από το ισχύον σχέδιο υπουργικής απόφασης οι αναφορές στα DDD (Daily Defined Dose), καθώς αναμένεται να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) έθεσε θέμα σχετικά το πλαφόν 10% στις μειώσεις των τιμών των γενοσήμων, δηλαδή προβλέπεται ότι αν η τιμή ενός γενοσήμου μειώνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% επί της τιμής του προηγούμενου δελτίου τιμών, όλα τα ομοειδή γενόσημα λαμβάνουν τιμή ίση με το 75% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς.

Επιπλέον, τονίσθηκε ότι στην υπόλοιπη Ευρωζώνη τα φάρμακα όταν χάνουν την προστασία της πατέντας τους, μειώνουν τις τιμές τους στα επίπεδα των γενοσήμων τους, προκειμένου να συνεχίσουν να συνταγογραφούνται.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα