VW: Προς απόκτηση μεγάλου μεριδίου στην κινεζική JAC

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 09:05
UPD:09:09
EPA/WU HONG

Η Volkswagen εξετάζει την εξαγορά μεγάλου μεριδίου στην κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία JAC Motor, με την οποία και συνεργάζεται σε κοινοπραξία ηλεκτρικών οχημάτων. Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters, που επικαλείται πηγές με άμεση γνώση του θέματος, έχει ήδη προσλάβει Goldman Sachs ως σύμβουλο για την υλοποίηση του σχεδίου. 

Η VW αυτή τη στιγμή δεν έχει καθόλου μετοχές της κινεζικής εταιρείας, που είναι εισηγμένη στη Σαγκάη. Η μητρική της JAC, Anhui Jianghuai Automobile έχει μερίδιο 24% και είναι πλήρως ελεγχόμενη από την τοπική κυβέρνηση. Σε απάντησή της στο Reuters η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανέφερε ότι εξετάζει όλες τις πιθανές εναλλακτικές για τις δραστηριότητές στην Κίνα. 

Εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν η VW δεν θα είναι η πρώτη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία που αποφασίζει να εκμεταλλευθεί την χαλάρωση των κανόνων ξένης ιδιοκτησίας στην Κίνα για να ενισχύσει την παρουσία της στην τεράστια αυτή αγορά. Τον περασμένο Οκτώβριο η BMW συμφώνησε να αποκτήσει τον έλεγχο της κοινοπραξίας της στη χώρα έναντι 3,6 δισ. ευρώ. Η Daimler σχεδιάζει επίσης να αυξήσει το μερίδίο της στον κινεζικό εταίρο της BAIC Motor.

Στο παρελθόν οι ξένες εταιρείες δεν μπορούσαν να αποκτήσουν πλειοψηφικό μερίδιο σε κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία ή εταιρεία. Πέρυσι το Πεκίνο αποφάσισε να σχετικούς περιορισμούς για ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα. Από το 2020 οι κανόνες θα χαλαρώσουν και για τα ελαφριά επιβατικά αυτοκίνητα, ενώ από το 2022 για ολόκληρη την αγορά. 

Σημειώνεται ότι η VW έχει κεφαλαιοποίηση 75 δισ. ευρώ. Η αξία της JAC υπολογίζεται σε περίπου 1,7 δισ. δολάρια. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα