Ανοικτά όλα τα σενάρια για ΕΛΠΕ

Πιθανή και η ματαίωση της ιδιωτικοποίησης, με σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 07:22
UPD:07:22
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Από την έντυπη έκδοση

Ανοικτά είναι όλα τα σενάρια για τα Ελληνικά Πετρέλαια, μετά το «ναυάγιο» του πρόσφατου διαγωνισμού πώλησης του 50,1% του ομίλου, όπως σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, το μόνο ενδεχόμενο που είναι βέβαιο πως δεν βρίσκεται στο τραπέζι είναι η πώληση μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου. Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείουν την πιθανότητα ακόμη και να ματαιωθεί τελικά η ιδιωτικοποίηση, στην περίπτωση που υπάρξει σχετική συμφωνία με την Κομισιόν. 

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν οι ίδιες πηγές του ΥΠΕΝ, η επόμενη ημέρα του ομίλου δεν αποτελεί αποκλειστικά θέμα του ελληνικού Δημοσίου, καθώς λόγο στις όποιες αποφάσεις έχει και ο έτερος μεγαλομέτοχος του ομίλου, δηλαδή η Paneuropean, συμφερόντων Λάτση. Έτσι, το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η διεξοδική συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, για την αναζήτηση μίας κοινά αποδεκτής λύσης, η οποία μπορεί κάλλιστα να είναι η επαναπροκήρυξη ενός νέου διαγωνισμού. Πάντως, όπως σημειώνουν, τα χρονικά περιθώρια των διαπραγματεύσεων δεν είναι ασφυκτικά, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει σχετική άνεση χρόνου για να οριστικοποιηθούν οι επόμενες κινήσεις. 

Όσον αφορά τον διαγωνισμό πώλησης, ο οποίος τελικά κατέληξε σε «ναυάγιο», οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι κατά την εξέλιξη της διαδικασίας υπήρχαν ενδείξεις που συνηγορούσαν υπέρ της εκτίμησης για την υποβολή μίας ικανοποιητικής δεσμευτικής προσφοράς. Όπως προσθέτουν ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, πριν από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα «έδειχνε» να ατονούν οι πιθανότητες για αίσια έκβαση της διαδικασίας.

 Αν πάντως τελικά αποφασισθεί να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, ένα πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί είναι ότι, με βάση το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους πιστωτές, από την πώληση μέρους ή όλης της συμμετοχής του Δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια αναμένεται να εισπραχθούν 500 εκατ. ευρώ. Επομένως, θα είναι απαραίτητο να βρεθεί μία εναλλακτική πηγή για τη διασφάλιση του εν λόγω ποσού.

Κ.Δ. 
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα