Δεκτή από το Εφετείο η απόφαση που έλαβε το ICC για τα ΕΝΑΕ

Καταβολή 240 εκατ. ευρώ στα ναυπηγεία από το Δημόσιο και δικαίωση για τα υποβρύχια
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 11:26
UPD:11:26

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Δεν έκανε δεκτή το Εφετείο Αθηνών την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει το Ελληνικό Δημόσιο κατά απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου (ICC), σε claim των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» πρόκειται για την απόφαση του Εφετείου με αριθμό 1897/2019. Η απόφαση του ICC, πέραν του ότι ορίζει πως θα πρέπει να καταβληθούν στα ΕΝΑΕ περίπου 240 εκατ. ευρώ μετρητά, αναγνωρίζει ότι το ελληνικό Δημόσιο όφειλε να τρέξει πρόγραμμα ναυπήγησης δύο υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό, αξίας μεγαλύτερης των 800 εκατ. ευρώ. Το claim κατά του Ελληνικού Δημοσίου είχε καταθέσει η προηγούμενη διοίκηση των ΕΝΑΕ, με την Privinvest συμφερόντων Ισκαντάρ Σάφα. Τώρα όμως στα ναυπηγεία έχει τοποθετηθεί ειδικός διαχειριστής, ο οποίος έχει αναλάβει να εκπλειστηριάσει τα assets της εταιρείας. Ήδη η μεγάλη πέμπτη δεξαμενή έχει περάσει στο Ελληνικό Δημόσιο, σειρά οικοπέδων έχει πουληθεί, ενώ μέσα στους επόμενους 18 μήνες αναμένεται να βγει σε πλειστηριασμό και το «πολεμικό τμήμα» του ναυπηγείου. 

Ωστόσο, ο κ. Σάφα συνεχίζει τον δικαστικό αγώνα κατά του Ελληνικού Δημοσίου, τόσο στη διεθνή διαιτησία όσο και στα ελληνικά δικαστήρια. 

Νέες δίκες

Συγκεκριμένα, πρόκειται για διεκδικήσεις κατά του Ελληνικού Δημοσίου στο Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών βάσει της σχετικής Διμερούς Σύμβασης για την Προστασία των Επενδύσεων. Ο επιχειρηματίας έχει επίσης ζητήσει ακύρωση της απόφασης τοποθέτησης ειδικού διαχειριστή. Η συζήτηση της υπόθεσης αυτής, που θα γίνει στην Ουάσιγκτον, όπου εδρεύει το Διεθνές Κέντρο, ήδη άρχισε με τις ακροάσεις και των δύο πλευρών.  

Αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε claim κατά των ΕΝΑΕ στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ICC), το οποίο έχει να κάνει με διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς, που μέχρι έναν βαθμό εξετάστηκαν και στο πρώτο claim. 
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, η διαδικασία του ειδικού διαχειριστή δεν πρόκειται να ανακοπεί όποια και αν είναι η απόφαση του Εφετείου.

Σε κάθε περίπτωση, μεγάλο ενδιαφέρον έχει σύμφωνα με νομικούς κύκλους η αιτιολόγηση του δικαστηρίου, κάτι που θα καταστεί εφικτό όταν θα ολοκληρωθεί η καθαρογράφηση της απόφασης.

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με τα ΕΝΑΕ, με την τότε απόφασή του το Διαιτητικό Δικαστήριο:

* Διέταξε την Ελληνική Δημοκρατία να καταβάλει στην ΕΝΑΕ το ποσό των 75,5 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει το υπολειπόμενο οφειλόμενο τίμημα της Σύμβασης «ARCHIMEDES» με τόκο 6% ετησίως, υπολογιζόμενου 30 ημέρες μετά την ημερομηνία πληρωμής της κάθε υπολειπόμενης συμβατικής δόσης μέχρι την ημερομηνία καταβολής της πληρωμής.

* Διέταξε την Ελληνική Δημοκρατία να καταβάλει στην ΕΝΑΕ το ποσό των 64,5 εκατ. ευρώ που αντιπροσωπεύει το οφειλόμενο ληξιπρόθεσμο τίμημα της Σύμβασης «NEPTUNE II» με τόκο 6% ετησίως, υπολογιζόμενου από τις 4 Δεκεμβρίου 2011 μέχρι την ημερομηνία καταβολής της πληρωμής.

* Όρισε ότι θα πρέπει άμεσα να επικαιροποιήσει τη Σύμβαση Υπεργολαβίας «NEPTUNE II» με την HDW και να επανεκκινήσει την κατασκευή των δύο νέων υποβρυχίων Type 214 σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σύμβασης «NEPTUNE II». 

* Διέταξε την Ελληνική Δημοκρατία να καταβάλει στην ΕΝΑΕ το ποσό των 15 εκατ. ευρώ, που αποτελεί το ληξιπρόθεσμο τίμημα προμήθειας των «Excess Materials», στο πλαίσιο της Σύμβασης «NEPTUNE II» με τόκο 6% ετησίως. 

* Δήλωσε ότι η ΕΝΑΕ νομίμως ανέστειλε τις συμβατικές υποχρεώσεις της εκ της Σύμβασης «ARCHIMEDES» από τον Ιούλιο του 2011 και τις συμβατικές υποχρεώσεις της εκ της Σύμβασης «NEPTUNE II» από τις 4 Δεκεμβρίου 2011.  

* Διαπίστωσε, ότι η Ελληνική Δημοκρατία παραβίασε τους όρους 11 της Συμφωνίας Πλαίσιο και D.5 της Εκτελεστικής Συμφωνίας μη διασφαλίζοντας ότι η Στρατιωτική Απόφαση επέτρεπε στην ΕΝΑΕ την εξαγωγή πολεμικών πλοίων ξένων χωρών.
 Δήλωσε, ότι τα ποσά που καταλογίστηκαν στην ΕΝΑΕ από την Ελληνική Δημοκρατία με τις Πράξεις Καταλογισμού Νο. 604.4/1443 και Νο. 640.4/1445 με ημερομηνία 29 Ιανουαρίου 2014, συνολικού ύψους 247.750.000 ευρώ, δεν οφείλονται από την ΕΝΑΕ. 

* Δήλωσε, ότι η Ελληνική Δημοκρατία υποχρεούται να καταστήσει τις ΕΝΑΕ και Privinvest Shipbuilding SAL Holding αβλαβείς έναντι κάθε ζημίας, συμπεριλαμβανομένων λελογισμένων νομικών αμοιβών και δικαστικών εξόδων, που η ENAE ή η Privinvest Shipbuilding SAL Holding πιθανά υποστούν, ως αποτέλεσμα των νομικών απαιτήσεων που ο ΟΣΕ έχει εγείρει κατά της ΕΝΑΕ. 

Τι απαντά η Privinvest
Η τοποθέτηση του Ομίλου Privinvest είναι ότι θα μελετήσει διεξοδικά τα κείμενα των αποφάσεων του Εφετείου Αθηνών προτού εκφράσει την ολοκληρωμένη άποψή του. Ως μία πρώτη εκτίμηση όμως, κύκλοι του ομίλου αναφέρουν ότι οι αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών αποδεικνύουν ότι η προσπάθεια της Ελληνικής Δημοκρατίας να αμφισβητήσει την απόφαση του ICC, όπως και η μέσω της δικαστικής οδού υπαγωγή της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, ήταν κινήσεις λανθασμένες και μη επαρκώς τεκμηριωμένες. Διά των ενεργειών της, σημειώνει ο όμιλος, η κυβέρνηση έχει, άρα, αποδείξει ότι δεν την ενδιέφερε η εξεύρεση λύσης, αλλά απλώς αναζητούσε ένα πρόσχημα προκειμένου αφενός να αποφύγει την τήρηση των υποχρεώσεών της και αφετέρου να μπορέσει να αλλάξει τη διοίκηση του ναυπηγείου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα