Πετρέλαιο: Προβληματισμός στην Ευρώπη από την άνοδο των τιμών πάνω από τα 71 δολ.

Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 11:33
UPD:11:34
REUTERS/ATEF HASSAN

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Νοέμβριο έχουν σκαρφαλώσει οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι προειδοποιήσεις για αισθητή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας δεν φαίνονται ικανές να σταθούν εμπόδιο στη συνεχή άνοδό τους. Οι επενδυτές βλέπουν τις μειώσεις του ΟΠΕΚ και τις αμερικανικές κυρώσεις σε Ιράν και Βενεζουέλα  να έχουν αποσύρει την περίσσεια προσφορά από την αγορά και επιστρέφουν ξανά στον μαύρο χρυσό, που εγκατέλειψαν το τελευταίο δίμηνο του 2018.

Η εξέλιξη προκαλεί προβληματισμό στις χώρες, που εξαρτώνται για την κάλυψη των αναγκών τους από τις εισαγωγές, όπως είναι οι περισσότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία περίοδο μάλιστα αλλεπάλληλων εμποδίων στην ανάπτυξη. Ωστόσο αναλυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί για τη δυναμική της κούρσας, εκτιμώντας ότι πολύ δύσκολα οι τιμές θα φτάσουν τα 80 δολάρια.

Για την Ευρώπη η πρόκληση είναι διπλή, καθώς αυτή την περίοδο βλέπει και το ευρώ να δέχεται πιέσεις έναντι του αμερικανικού δολαρίου- του νομίσματος στο οποίο αποτιμώνται τα συμβόλαια πετρελαίου. 

Σήμερα η τιμή του αργού τύπου μπρεντ ανήλθε ενδοσυνεδριακά έως και τα 71,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) έφτασε έως και τα 64,77 δολάρια το βαρέλι. Το ευρώ είναι σταθερό στα 1,1274 δολάρια. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα