Aramco: Στα 60 δισ. δολ. έχει φτάσει η ζήτηση στην ιστορική έκδοση ομολόγου

Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 11:10
UPD:11:14
REUTERS/Ahmed Jadallah

Προσφορές ύψους περίπου 60 δισ. δολαρίων από τους επενδυτές έχει εξασφαλίσει η Aramco για την ιστορική πρώτη έκδοση ομολόγου της, από την οποία σχεδιάζει να αντλήσει 10 δισ. δολάρια. Οι επενδυτές δεν φαίνεται να συμμερίζονται τις ανησυχίες αναλυτών περί υπερβολικής επιρροής της κυβέρνησης του βασιλείου στη στρατηγική του πετρελαϊκού κολοσσού. Αντιθέτως στρέφουν το βλέμμα στα οικονομικά στοιχεία, που έδειξαν ότι πέρισυ είχε κέρδη υπερδιπλάσια της Apple. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal η έκδοση έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον κατά κύριο λόγο παραδοσιακών, μεγάλων επενδυτών της αγοράς ομολόγων, όπως συμβαίνει με εταιρείες υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν την Aramco με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν τις πετρελαιοβιομηχανίες της Δύσης και όχι ως έναν παίχτη των αναδυόμενων αγορών, που επηρεάζεται από τις πιέσεις, που δέχοντα οι οικονομίες του Αραβικού Κόλπου.

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι η τόσο ισχυρή ζήτηση έρχεται λίγους μόλις μήνες μετά την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από Σαουδάραβες πράκτορες στην Τουρκία, η οποία και είχε πυροδοτήσει παγκόσμια κατακραυγή κατά του βασιλείου των Σαούντ. Αρκετοί αναλυτές είχαν εκφράσει την εκτίμηση ότι η υπόθεση αυτή θα κάμψει τη ζήτηση για το ομόλογο της Aramco, αλλά διαψεύδονται.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα