ΣΕΒ: «Γενναιόδωρο» το 2,8% που προτείνεται στους εργαζομένους

Πρόταση για «πάγωμα» μισθών στις ζημιογόνες επιχειρήσεις
Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2006 15:10

«Γενναιόδωρη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ την πρόταση για αυξήσεις 2,8% στους εργαζομένους, καλώντας παράλληλα τους κλαδικούς Συνδέσμους να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με τα αντίστοιχα σωματεία, χωρίς να περιμένουν την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τη ΓΣΕΕ για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Οπως είπε ο κ. Κυριακόπουλος, οι αυξήσεις στους μισθούς δεν μπορεί να απέχουν πολύ από την εισοδηματική πολιτική και τις αυξήσεις που δίνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αναφερόμενος στις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τη ΓΣΕΕ που θα επαναληφθούν την ερχόμενη Τετάρτη, δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο η τελική συμφωνία να αφορά ποσοτικές και όχι ποσοστιαίες αυξήσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ πρότεινε επίσης το «πάγωμα» των μισθών στις ζημιογόνες επιχειρήσεις. Οπως παρατήρησε, «αν υποχρεώσουμε αυτές τις επιχειρήσεις να δώσουν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς, είναι σαν να τις φέρνουμε μια ώρα αρχύτερα σε αδιέξοδο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒ, το 30% των ελληνικών επιχειρήσεων παρουσιάζουν ζημιές και σε αυτές απασχολούνται 53.000 εργαζόμενοι. Επίσης το 37%, που εμφανίζει μείωση πωλήσεων, απασχολεί 130.000 εργαζόμενους.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κυριακόπουλος τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του γαλλικού μοντέλου που προβλέπει απολύσεις χωρίς αποζημίωση για τους νέους, επισημαίνοντας ότι ο λόγος που πολλές επιχειρήσεις δεν κάνουν προσλήψεις, είναι ότι φοβούνται το κόστος της απόλυσης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, είναι καλύτερο να δοθεί μια ευκαιρία στους νέους αντί να παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο, σε αυτή τη λογική, κινείται και η πρόταση που διατύπωσε προεκλογικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου για απασχόληση των νέων χωρίς ασφαλιστικές εισφορές.

Τέλος, για το ασφαλιστικό ο κ. Κυριακόπουλος είπε ότι η λύση πρέπει να δοθεί το συντομότερο και ο διάλογος να αρχίσει άμεσα. Ανέφερε ότι είναι λογικό να αυξηθούν τα όρια ηλικίας, όπως γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εφόσον αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης, ενώ τάχθηκε υπέρ ενός συστήματος με τρεις πυλώνες, δηλαδή βασική σύνταξη, επικουρική και ατομικό (ιδιωτικό) ασφαλιστικό πρόγραμμα με αυξημένες φοροαπαλλαγές.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα