Γιατί η JPMorgan αγοράζει ελληνικά ομόλογα

Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019 16:43
UPD:21:16
REUTERS/MIKE SEGAR

Το ελληνικό χρέος βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, γεγονός που κάνει τους επενδυτές να αισθάνονται ασφαλείς. Κυρίως όμως τους προσφέρει υψηλή απόδοση, εξηγεί η JPMorgan.

Η πτώση της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σε επίπεδα, που είχαν να καταγραφούν από τον Ιανούαριο του 2006, αποκαλύπτει ότι θεωρούνται άκρως ελκυστική επιλογή από τους επενδυτές. Ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό κρατικό χρέος δίνει όμως και μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες. Ο λόγος για την JPMorgan η οποία αποκάλυψε ότι επενδύει σε ελληνικά ομόλογα εδώ και περίπου ένα χρονο.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ποντάρει στο ελληνικό χρέος, ο Ίαν Στίλι, CIO σταθερού εισοδήματος στην JPMorgan Asset Management (ένα από τα μεγαλύτερα funds παγκοσμίως), επικαλείται τόσο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας όσο και το γεγονός το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους παραμένει στα χέρια του επίσημου τομέα, γεγονός που όπως τονίζει είναι καθησυχαστικό.

Την ελκυστικότητά τους έρχεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο η υψηλή απόδοση που προσφέρουν σε σχέση με τα ομόλογα των άλλων 18 κρατών- μελών του ευρώ και ειδικά των γερμανικών, που έχουν βυθιστεί σε αρνητικό έδαφος. 

«Μας αρέσει το ελληνικό στόρι. Και πέρα από αυτό έχουμε και το spread των 350 μονάδων έναντι της Γερμανίας, που είναι πολύ ευνοϊκό» αναφέρει χαρακτηριστικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters το διευθυντικό στέλεχος της JPMorgan, προσθέτοντας ότι επενδύει στην Ελλάδα επί περίπου ένα χρόνο, βλέποντας σημαντική αξία τόσο στα κρατικά ομόλογα όσο και στις καλυμμένες ομολογία, που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες. 

Αν και αναγνωρίζει ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν μακροπόθεσμα προβλήματα για την Ελλάδα», σπεύδει να προσθέσει πως «μας καθησυχάζει το γεγονός ότι το μεγάλο μέρος του χρέους είναι σε πιστωτές του επίσημου τομέα. 

Η απόδοση του ελληνικού κρατικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε σήμερα έως και το 3,477%. Βρίσκεται κάτω από το όριο του 3,5% για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια.Την ίδια ώρα η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού κινείται σταθερά γύρω από το μηδέν. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα