Κλιμακωτό επιτόκιο ζητούν από την ΕΚΤ οι γερμανικές τράπεζες

Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019 16:21
UPD:16:23
REUTERS/Ralph Orlowski

Να ελαφρύνει το βάρος για τις τράπεζες από τα αρνητικά καταθετικά επιτόκια ζητεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η ένωση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Γερμανίας, BdB. Η λύση βρίσκεται όπως επισημαίνει στην πρόταση για ένα κλιμακωτό επιτόκιο, για την οποία έχει γίνει πολύ λόγος τελευταία. 

«Εάν η ΕΚΤ αδυνατεί να δώσει τέλος στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων φέτος, τότε θα πρέπει τουλάχιστον να ακολουθήσει το μοντέλο των κεντρικών τραπεζών της Ελβετίας και της Ιαπωνίας» δήλωσε ο πρόεδρος της BdB, Χανς Βάλτερ Πέτερς σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα.

Τα επιτόκια στην Ιαπωνία και την Ελβετία είναι επίσης σε αρνητικό έδαφος, αλλά οι τράπεζες εξαιρούνται από το να καταβάλλουν επιτόκιο για τα χρήματα που «παρκάρουν» στις κεντρικές τράπεζες έως και ένα ποσό. «Αυτή η εξαίρεση πρέπει να έρθει και για εμάς τώρα» διεμήνυσε ο Πέτερς, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ. 

Φοβούμενη μία ραγδαία επιβράδυνση η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα ανέβαλε τη σχεδιαζόμενη αύξηση επιτοκίων για το 2020. Οι αγορές εκτιμούν ότι το καταθετικό επιτόκιο θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα του -0,4% έως και το τρίτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς ενώ το βασικό επιτόκιο δανεισμού δεν θα ξεφύγει από το μηδέν πριν από τα τέλη του επόμενου έτους.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα