Ρίχνει το γάντι στα συνδικάτα ο ΣΕΒ

Μία εβδομάδα πριν από τις διαπραγματεύσεις με ΓΣΕΕ
Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2006 16:20
UPD:16:39

ΤΟ γάντι ρίχνει στα συνδικάτα ο ΣΕΒ, μία ημέρα μετά την πανελλαδική 24ωρη απεργία και μία εβδομάδα πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τη ΓΣΕΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

«Γενναιόδωρη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος την πρόταση για αυξήσεις 2,8% στους εργαζομένους, «καθώς οι αυξήσεις στους μισθούς δεν μπορεί να απέχουν πολύ από την εισοδηματική πολιτική και τις αυξήσεις στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Αναφερόμενος στις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τη ΓΣΕΕ που θα επαναληφθούν την ερχόμενη Τετάρτη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η τελική συμφωνία να αφορά ποσοτικές και όχι ποσοστιαίες αυξήσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ πρότεινε επίσης το «πάγωμα» των μισθών στις ζημιογόνες επιχειρήσεις, «για να μήν τις φέρνουμε μια ώρα αρχύτερα σε αδιέξοδο».

Επιπρόσθετα, ο κ. Κυριακόπουλος τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του γαλλικού μοντέλου που προβλέπει απολύσεις χωρίς αποζημίωση για τους νέους έως 26 ετών http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/03/16/1166812.htm , επισημαίνοντας ότι ο λόγος που πολλές επιχειρήσεις δεν κάνουν προσλήψεις, είναι ότι φοβούνται το κόστος της απόλυσης. Ο ΣΕΒ μπορεί να λέει ό,τι θέλει, η κυβέρνηση είναι αυτή που νομοθετεί, διαμηνύει στον ΣΕΒ ο υπουργός Οικονομίας. Οι πρωτοβουλίες για την ευελιξία της αγοράς εργασίας έχουν ολοκληρωθεί, πρόσθεσε.

Τον τίτλο του θεατρικού έργου του Ιψεν «Ο εχθρός του λαού» απέδωσε στον κ. Κυριακόπουλο, μέλος της ΔΑΚΕ. Επιστρέφονται ως απαράδεκτες οι προτάσεις του ΣΕΒ, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Α. Καλύβης.

«Λογικό να αυξηθούν τα όρια ηλικίας»

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος είπε ότι η λύση για το ασφαλιστικό πρέπει να δοθεί το συντομότερο, και ο διάλογος να αρχίσει άμεσα. Ανέφερε ότι είναι λογικό να αυξηθούν τα όρια ηλικίας, όπως γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εφόσον αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, ενώ τάχθηκε υπέρ ενός συστήματος με τρεις πυλώνες, δηλαδή βασική σύνταξη, επικουρική και ατομικό (ιδιωτικό) ασφαλιστικό πρόγραμμα με αυξημένες φοροαπαλλαγές.

Ποιες δεξιότητες ζητούν οι επιχειρήσεις

Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ για τις ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες αιχμής κατά την τριετία 2005 - 2007, η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα θεωρεί πολύ σημαντικό τα στελέχη τους να έχουν πέρα από καλές βασικές γνώσεις του αντικειμένου τους, ικανότητα ανανέωσης των γνώσεων τους, ικανότητες επικοινωνίας, ομαδικής εργασίας, λήψης αποφάσεων, χρήσης των νέων τεχνολογιών, πολύ καλό χειρισμό ξένων γλωσσών, αλλά και ικανότητα διοίκησης και προσαρμοστικότητα.

Σύμφωνα με το ΣΕΒ, μία αποφασιστική πολιτική με φοροαπαλλαγές, αφενός για τις επιχειρήσεις, αφετέρου ατομικά για τους εργαζομένους, μέτρο που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, θα μπορούσε να παρέχει κίνητρα για επένδυση στη δια βίου μάθηση http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/03/16/1166938.htm .

Mέτρα υπέρ των ασθενέστερων το 2007

O υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης μετά τη σημερινή επίσκεψη του στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προανήγγειλε για το 2007 αύξηση του ΕΚΑΣ και ΟΓΑ αλλά και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις ομάδες εκείνες που πληρώνουν το μεγάλο βάρος της φορολογίας (μισθωτοί) στο πλαίσιο της πολιτικής για την ενίσχυση των ασθενών στρωμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα