Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
To ευρώ το πρώτο τρίμηνο έζησε την χειρότερη έναρξη έτους από το 2015. Ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι η υποτίμησή του δεν θα έχει συνέχεια. Και τούτο παρά το γεγονός ότι δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της νομισματικής ένωσης, η Γερμανία και η Ιταλία, συνιστούν πηγή έντονης ανησυχίας και κόντρα στις προβλέψεις ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο μηδέν έως και το τέλος του επόμενου έτους.
Έχοντας υποχωρήσει 4,5% έναντι του δολαρίου το 2018, το ευρώ βλέπει μέχρι στιγμής τις απώλειές του να διευρύνονται περαιτέρω κατά 2%. Οι συνεχείς υποβαθμίσεις των προβλέψεων για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα μείνει μακριά από το στόχο του 2% για δύο ακόμη χρόνια, αλλά και η επίμονη αβεβαιότητα για την τελική έκβαση του Brexit, διατηρούν υπό πίεση το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, που μοιράζονται 19 οικονομίες.
Οι πιέσεις αυτές θα ανακοπούν μέσα στους επόμενους μήνες και θα δώσουν τη θέση τους σε κέρδη πιστεύουν στην πλειονότητά τους οι 75 αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Reuters. Συγκεκριμένα πιστεύουν ότι το ευρώ θα εξασφαλίσει κέρδη 5% φέτος και θα αποχαιρετίσει το 2019 στα 1,18 δολάρια από περίπου 1,12 σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η 20η διαδοχική μηνιαία έρευνα του Reuters κατά την οποία οι ειδικοί προβλέπουν ανάκαμψη του ευρώ σε ορίζοντα 12 μηνών. Ωστόσο σε αυτή την περίοδο το νόμισμα έχει υποτιμηθεί 5% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Οι προβλέψεις θα μπορούσαν να ανατραπούν όχι μόνο εάν οι οικονομικές συνθήκες συνεχίζουν να επιδεινώνονται, αλλά και ανάλογα με το ποιος θα διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αν και ο Ντράγκι θα παραμείνει στη θέση του έως τον Οκτώβριο, το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί προβλέπεται να γίνει γνωστό λίγο μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Η ανακοίνωση θα δώσει την κατεύθυνση στο νόμισμα για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες της Wall Street Journal, που θέλουν τον Γενς Βάιντμαν, να είναι πια το μεγάλο φαβορί, χάρη σε έναν συμβιβασμό Βερολίνου- Παρισιού, τότε οι προσδοκίες για διατήρηση της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής για παρατεταμένο διάστημα θα περιοριστούν. Ο Βάιντμαν έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχία για τις παρενέργειες των χαμηλών επιτοκίων και άλλων αντισυμβατικών μέτρων της ΕΚΤ ερχόμενος σε ευθεία σύγκρουση με τον Ντράγκι.
Η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική θα μπορούσε να ωθήσει προς τα επάνω το ευρώ- αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα βυθίσει την Ευρωζώνη στην ύφεση.
naftemporiki.gr