Market Beat: Με διεθνή ανατάραξη, αντικρουόμενες οι αντιδράσεις από εξελίξεις στο εσωτερικό

Πέμπτη, 04 Απριλίου 2019 10:57
UPD:12:51
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Αν το πρόσφατο ράλι αφορούσε σε προεξόφληση (στη φήμη) θετικής απόφασης στο Eurogroup της Παρασκευής που αναμένεται η έγκριση της επιστροφής του 1 δις, μπορεί να φέρει σαν αντίδραση τις ρευστοποιήσεις (στο γεγονός).

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η αγορά της Αθήνας έχει εμφανίσει τάση ανοδική και διάθεση να παρακολουθήσει την κίνηση των βασικών δεικτών των μεγάλων χρηματιστηρίων του πλανήτη. Οι επενδυτές καλούνται να αντιδράσουν σε αντίθετης κατεύθυνσης πληροφορίες. Υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για την έκβαση των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ Κίνας που θα τερματίσει τον εμπορικό πόλεμο αλλά και μούδιασμα, από την υποχώρηση στην οικονομική δραστηριότητα πρώτου τριμήνου στις ΗΠΑ.

Τα στοιχεία των ΗΠΑ την Τετάρτη σχετικά με έδειξαν ότι η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε το Μάρτιο σε χαμηλά επίπεδα σε βάθος του 19μήνου και οι αυξήσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν λιγότερο από ό, τι αναμενόταν, υποστηρίζοντας την κίνηση της Federal Reserve να αναστείλει τις αυξήσεις των επιτοκίων φέτος.

Αυτή την εβδομάδα οι αναφορές των ΜΜΕ σχετικά με την πρόοδο των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ – Κίνας συνέβαλλαν στη διαμόρφωση αγοραστικής διάθεσης για μετοχές. Την Τετάρτη, οι Financial Times ανέφεραν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα ήταν πιο κοντά στην επίτευξη τελικής εμπορικής συμφωνίας. Το Bloomberg ανέφερε ότι οι Η.Π.Α. ήθελαν να θέσουν ως στόχο το 2025 για να εκπληρώσει η Κίνα τις εμπορικές της δεσμεύσεις. Το σχέδιο ζητά από την Κίνα να δεσμευτεί να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων σόγιας και των ενεργειακών προϊόντων, και να επιτρέψει την πλήρη ξένη ιδιοκτησία των αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα ως δεσμευτική υπόσχεση.

Από το εσωτερικό μέτωπο θετικό μήνυμα αναμένεται από τις Βρυξέλλες προς την Αθήνα αναφορικά με το 1 δις ευρώ των κερδών από το ελληνικό χρέος των Κεντρικών Τραπεζών στην ευρωζώνη. Ενώ στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων η περίπτωση προσφορών για το 50,1% των ΕΛΠΕ, απογοήτευσε. Από χθες το πρωί οι εγχώριοι αναλυτές και συγκεκριμένα από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, σημείωναν: «Η διατήρηση κλίματος υψηλών προσδοκιών και η βελτιωμένη τεχνική εικόνα, επιτρέπουν η κίνηση του Χ.Α. να έχει πιθανότητα συνέχισης της ανοδικής κίνησης προς τις 780 μονάδες, όπου προσδιορίζεται το επόμενο επίπεδο αντίστασης. Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για το 50,1% των ΕΛΠΕ, το ύψος των οποίων θα επηρεάσει καταλυτικά το χρηματιστηριακό περιβάλλον».

Αργότερα ακολούθησε η ανακοίνωση: Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. (η “Εταιρεία”), ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, σε συνέχεια σχετικής ενημέρωσης που έλαβε σήμερα από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. («ΤΑΙΠΕΔ»), αναφορικά με το διεθνή διαγωνισμό για την απόκτηση 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας (από κοινού πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.), ότι για λόγους που αφορούν στους ίδιους τους υποψήφιους επενδυτές και πρόσφατες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, οι οποίες επηρεάζουν τις κοινοπραξίες, δεν κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές από τα επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν στην B’ φάση του διαγωνισμού.

Μπορεί να μην έχει σχέση η αποτυχία στα δεδομένα από την ελληνική πλευρά, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τη γέννηση απογοήτευσης για τις κλασικές καθυστερήσεις στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων. Άλλωστε χθες, η δυναμική στο ΧΑ δεν ήταν τόσο ισχυρή και στο μεγαλύτερο διάστημα, το πλήθος των καθοδικών μετοχών ήταν μεγαλύτερο των ανοδικών παρά τα κέρδη του ΓΔ.

Η εκτίμηση της Beta Sec  από χθες νομίζουμε πως θα ισχύσει και σήμερα: «Η Χρηματιστηριακή Αγορά της Αθήνας κατόρθωσε να παραμείνει σε ανοδική πορεία την Τρίτη, με ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών, παρόλο που οι μετοχές είχαν μικτή εικόνα και ο δείκτης των Τραπεζών έκλεισε χαμηλότερα. Οι Επενδυτές έδειξαν πολύ επιλεκτικοί, επιλέγοντας να επωφεληθούν από τα πρόσφατα κέρδη των Τραπεζικών μετοχών, ενώ τοποθετήθηκαν σε άλλα blue chips. Η προσοχή στο Eurogroup της Παρασκευής, όπου αναμένεται η έγκριση της δόσης του 1 δισ. Παρακολουθώντας τις σημερινές μικτές τάσεις στις Διεθνείς Αγορές, αναμένεται μια παρόμοια μεταβλητή τάση και στο ΧΑ».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Ήπια κέρδη στη Wall Street, με τις μετοχές του κλάδου των ημιαγωγών σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, εν μέσω αισιοδοξίας για συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, αποτρέποντας έναν καταστρεπτικό εμπορικό πόλεμο. Η μετοχή της Advanced Micro Devices έκανε άλμα έως και 9%, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των εταιρειών του S&P 500. Οι μετοχές του κλάδου ημιαγωγών, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα για τα έσοδα, καταγράφουν κέρδη πάνω από 27% φέτος, λόγω αισιοδοξίας για το εμπόριο και ανάκαμψης της ζήτησης για επεξεργαστές.

Άνοδος για τον τεχνολογικό Nasdaq, που αναρριχήθηκε ενδοσυνεδριακά στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο, ενώ ο Philadelphia Semiconductor Index ενισχύθηκε έως και 3%, αγγίζοντας επίπεδα-ρεκόρ.

«Μπαίνουμε στο τελικό στάδιο», ανέφερε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για τις διεθνείς υποθέσεις στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ. «Το 90% της συμφωνίας έχει κλείσει, αλλά αυτό το τελευταίο 10% είναι το πιο δύσκολο κομμάτι και θα χρειαστούν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές», είπε.

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,15% ή 39 μονάδες στις 26.218,13,  ο S&P σημείωσε άνοδο 0,21% στις 2.873,40 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,6% στις 7.895,55 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Home Depot (+2,3%) και Intel (+1,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-1,5%) και Walgreens Boots (-1,2%).

Ο δείκτης ISM διολίσθησε στις 56,1 μονάδες τον Μάρτιο από 59,7 μονάδες τον Φεβρουάριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2017. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στις 58 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης στο 2,51%.

ΕΥΡΩΠΗ

Το πάρτι συνεχίσθηκε για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές να ενισχύονται σε υψηλά σχεδόν οκταμήνου. Η αισιοδοξία για εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη προσέφεραν στήριγμα στις αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,01%, στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν οκταμήνου. Το θετικό κλίμα συμπληρώθηκε και από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα υπηρεσιών τον Μάρτιο.

Στη Φρανκφούρτη, οι ελπίδες ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο θα καταλήξουν σε συμφωνία που θα βάλει τέλος στον εμπορικό πόλεμο έδωσαν ώθηση στον DAX, συνεχίζοντας το ανοδικό σερί για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση και κλείνοντας στις 11954,40 μονάδες ενισχυμένος 1,7%, στις καλύτερες επιδόσεις σε διάστημα ενάμιση μηνός.

Με άνοδο 0,37% έκλεισε ο FTSE 100 του Λονδίνου, στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου.

ΧΑ

Με τις τράπεζες μπροστά και τα ομόλογα σε άνοδο, 4ο ανοδικό βήμα στη σειρά

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μεικτή πορεία, με κίνηση κύρια εντός θετικού πεδίου για τον μέσο όρο και πέρασμα στο αρνητικό λίγο, μεταξύ 13:47 και 13:55. Συνεπώς, δεν κυριάρχησε σταθερά η ζήτηση και αναζητήθηκε ισορροπία προσφορά – ζήτησης από τις 14:48 ως τις 15:56. Ο ορισμός του ανώτερου μέρας ήρθε προς το τέλος με ανώτερο τις 751 μονάδες και κάτω όριο τις 742,9.

Από το άνοιγμα μετά τις 10:30, με ανοδικό χάσμα 1,54 μονάδων, πέρασε σε θετικό πεδίο για να ξεκινήσει μια διαρκής αλλά νευρική αναζήτηση ισορροπίας, ανάμεσα στις 746 και 749 μονάδες ως τις 12:55, που ξέσπασαν πιέσεις.  Έτσι, η σύνοδος σφραγίστηκε από τη εγγραφή του κατώτερου μέρας στις 13:55 που ήταν οι 742,88 μονάδες. Μετά, η υπεροχή της ζήτησης όρισε μια, διακριτική αρχικά και απότομη αργότερα, αναζήτηση του ανώτερου μέρας που ήρθε στις 16:39 και είναι νέο μέγιστο έτους στις 751,08 από 747,76 μονάδες την προηγουμένη.  Η εμφάνιση του ανώτερου μέρας που ήταν ψηλότερα από όλων των προηγούμενων συνόδων στο 2019 ήρθε στο δεύτερο μέρος, αφήνοντας θετική κληρονομιά για την επόμενη σύνοδο. Στις 17:00 κατέληξε στις 750,1 μονάδες και στις δημοπρασίες κατεβαίνοντας γλυκά έκλεισε στις 749,40 από 743,46.

Η εμφάνιση του κατώτερου μέρας στις 742,88 από 739,65 μονάδες την Τρίτη, ήρθε στο τέλος για το πρώτο μέρος. Ήταν συνεπώς μεγάλο το χρονικό διάστημα που επέτρεπε δυνατότητα αντίδρασης. Το ΧΑ εμφάνισε περίπου ίδια έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών δυναμική με ακόμα μικρότερη έναντι της προηγούμενης συνόδου διακύμανση μέρας από το υψηλό των 751 μονάδων, ως το κατώτερο των 742,88, που σημειώθηκαν μια φορά έκαστο.

Έγινε σαφές πως το ελάχιστο της μέρας, ήταν ψηλότερα από το μίνιμουμ της περασμένης συνόδου και αρκετά ψηλότερα (142,8 μονάδες) έναντι του κατώτερου του τρέχοντος έτους (600,12). Στις δημοπρασίες, από την ελαφρά υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης τον έκλεισαν 5,94 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας.

Τη σύνοδο σφράγισε μετριότερο σε σχέση με την προηγούμενη συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο΄5,172 εκατ. ευρώ (ΜΠΕΛΑ, και ΟΠΑΠ). Η δε εμφάνιση κερδών στα 3 από 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μεγαλύτερη διακύμανση της απόδοσης τους (5 έναντι 3 μονάδων). Αλλά με πτώση τελικά 4 μονάδων βάσης, η απόδοση από το 3,69% κατέληξε στο 3,65%.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 749,40 μονάδες, ήταν 6,52 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 0,68 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μικρότερο (7,2 από 8,4 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 53,064 από 52,837 από  δις ευρώ. Δέκα blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,51%, ΟΠΑΠ -1,29%, ΔΕΗ -1,16%, ΤΙΤΚ -1,13%, ΕΕΕ -0,94%, ΟΛΠ -0,93%, ΑΔΜΗΕ -0,56%, ΓΡΙΒ -0,354%, ΕΥΡΩΒ -0,07%, και ΜΠΕΛΑ -0,07% ενώ 12 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+3,48% από -0,56%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +4,77% από -2,11%, την ΕΤΕ στο +5,89% από +0,37%, ΕΥΡΩΒ -0,07% από +1,37% και την ΠΕΙΡ στο +3,67% από -1,91%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως τα blue chip με μεταβολή +0,22% από +0,26%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip χάλασε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 15) blue chip έναντι των καθοδικών (10 από 8) και τρία ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΡΛΚ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,80% και έφθασε στις 749,40 από 743,46 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1934,41 από 1924,53 με μεταβολή +0,51%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά προς τα κάτω την τιμή για τον 25άρη, αλλά το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,654 από 65,099 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,172 από 10,406 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 48,605 από 51,010 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,574 από 1,667 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 52 από 45, των καθοδικών 46 από 44 και 35 από 38 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Χωρίς περιστολή στην αισιοδοξία τους με χαμηλότερους όγκους στα ΣΜΕ του 25άρη

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη των παραγώγων πορεία κυρίως πάνω, αλλά και κάτω από το κλείσιμο της Τρίτης. Η τιμή ανοίγματος στις 1928,95 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 4,4 μονάδων Οι πιέσεις που ξέσπασαν μετά τις 12:05 οδήγησαν στις 13:50 στο ελάχιστο μέρας, τις 1917,75 και κατόπιν βάδισε προς το μέγιστο στις 1938,13 μονάδες, που εμφανίστηκε στις 16:36. Το κλείσιμο στις 1934,41 αντιστοιχούσε σε μεταβολή +0,51%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε 10,600 εκατ. ευρώ.

Για τα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 603 συμβόλαια με ανώτερο τις 1945,00 μονάδες και κατώτερο τις 1919,50 και τελευταίες πράξεις στις 1940,00. Για τη σειρά Μαΐου υπήρξε όγκος 180 συμβολαίων, με ανώτερο τις 1942,50, κατώτερο τις 1920,00, με τελευταίες πράξεις στις 1940,75 μονάδες. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Απριλίου ανήλθαν σε 6947 ΣΜΕ, ενώ για τη σειρά Μαΐου έγιναν 512 και για τη σειρά Ιουνίου παρέμειναν 29.

Από το ξεκίνημα χθες, το συμπέρασμά μας ήταν πως οι θεσμικοί είχαν συγκεκριμένους στόχους – μετοχές που ήθελαν να αυξήσουν θέσεις, ενώ στις τράπεζες το στοίχημα να περάσουν και οι ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ πάνω από το εκθετικό ΚΜΟ200 ημερών, ήταν το κυρίαρχο. Με τζίρο 10 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα, εκ των οποίων 0,95 εκατ. αξία πακέτων για ΟΠΑΠ, ο ΓΔ είχε ανοίξει με ανοδικό χάσμα, λόγω τιμής τις 745 μονάδες, στις 10:30 και κέρδιζε +0,5%, περνώντας πάνω από τις 747. Τα blue chip που εμφάνιζαν κέρδη, αντί ξαφνικών απωλειών σε ανοδικές συνόδους, έκρυβαν περισσότερα μηνύματα για το μέλλον, από ότι το φαινόμενο να παραμένουν οι τράπεζες οδηγοί της ανόδου.

Στις 14:00 ο τζίρος είχε πλησιάσει τα 27 εκατ. ευρώ. Ο ΓΔ αφού χτύπησε στην οροφή των 750 μονάδων (749,14 ανώτερο πρώτου μέρους) και όρισε πυθμένα πρώτου μέρους τις 742,88, άλλαζε πρόσημα μεταβολής στην έναρξη του δεύτερου. Έχοντας αναιρέσει ημερήσια κέρδη που έφθασαν το +0,76%. Ενώ οι βασικοί δείκτες στην ΕΕ ήταν ανοδικοί, αν και εμφάνιζαν επίσης υποχώρηση από τα, ως τότε, ανώτερα μέρας. Οι ισχυροί παράγοντες της αγοράς είχαν αποφασίσει να γεννήσουν επιφυλάξεις για την βραχυπρόθεσμη τάση. Αντίδραση που αρκετοί εγχώριοι αναλυτές περίμεναν εδώ και μέρες. Ωστόσο δεν αφορούσε τόσο Τραπεζικά blue chip. Από αυτά, στο μέσο της συνόδου μόνο η ΕΥΡΩΒ εμφάνιζε μικρές απώλειες, ενώ πιέσεις, με ισχύ που προκάλεσε πτώση πάνω από -1%, δεχόντουσαν οι ΜΥΤΙΛ ΟΠΑΠ ΔΕΗ και ΕΕΕ.

Στις 16:30 η εικόνα της πορείας του μέσου όρου είχε ανατραπεί. Αυτή τη φορά η αγορά διατήρησε ως οδηγό τον τραπεζικό κλάδο αλλά τα κέρδη του είχαν περάσει το +3%. Ο ΓΔ, μετά από ένα διάστημα πλάγιας κίνησης, από τις 14:15 ως τις 15:55, μεταξύ 744 και 746 μονάδων, ξεκίνησε την αναζήτηση νέας κορυφής για τη μέρα και τη χρονιά και στις 16:39 είχε πιάσει τις 751 μονάδες!

Σε κάθε ανοδική σύνοδο που το δεύτερο μέρος είναι καλύτερο από το πρώτο, οι προσδοκίες για τη δυναμική της επόμενης είναι θετικές. Στη μελέτη δε, των σχολίων των εγχώριων αναλυτών, διακρίναμε την αύξηση εκείνων που προσδοκούν καλύτερες μέρες, χωρίς να προβάλλουν τα ούτως ή άλλως καταγεγραμμένα πιθανά αρνητικά σενάρια. Στο τέλος, από την τετράδα των πτωτικών στο μέσο των συναλλαγών, ξέφυγε η ΜΥΤΙΛ. Αλλά παρέμειναν οι υπόλοιπες και αυτό είναι δείγμα αυθεντικότητας των τρεχουσών συναλλαγών.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη εκταμίευση των κερδών των Ελληνικών ομολόγων ύψους ενός δισ. ευρώ, συντηρούν την ανοδικότητα της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς.

Η επαναφορά της Δευτέρας, αν και ξάφνιασε πολλούς, καθώς το ορμητικό αγοραστικό ενδιαφέρον σε Τραπεζικούς τίτλους ήρθε από το πουθενά, η κίνηση έφερε τον κλαδικό δείκτη στην ζώνη μηδέν και τις 600 μονάδες. Όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, η περιοχή των 600 μονάδων, αποτελεί σημαντικό τεχνικό σημείο, καθώς εκεί διαμορφώνεται η κύρια τάση του δείκτη, με την παρουσία του ΚΜΟ των 200 ημερών. Αν και το αντίστοιχο επίπεδο έχει ξεπεραστεί από τις ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ, θα πρέπει να δούμε τιμές άνω του 1,54 για την Πειραιώς και φυσικά θα χρειαστεί και η συμβολή της Δεικτοβαρούς ΑΛΦΑ ψηλότερα της ζώνης 1,40.

Σε περίπτωση πειστικής κατοχύρωσης της ζώνης των 600 μονάδων, το επόμενο σημείο αντίστασης εντοπίζεται στις 695 μονάδες, ήτοι 15% ψηλότερα.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς παρατηρείται έντονη κόπωση, με την παρουσία αρνητικών αποκλίσεων στους ταλαντωτές. Κάτι παρόμοιο, είχε να συμβεί από τον Ιανουάριο του 2018, όπου και καταγράφηκαν τα ψηλότερα επίπεδα της Αγοράς από το 2015, στις 895 μονάδες.

Το επόμενο σημείο αντίστασης της Αγοράς, εφόσον ξεπεραστούν οι 750 μονάδες, βρίσκεται στις 784 και το επίπεδο Fibonacci 23,6% της ανόδου 421 - 895, ενώ η “δουλεμένη” περιοχή των 714 μονάδων θα αποτελέσει την κυριότερη στήριξη για την συνέχεια.

Παρά τα εμφανή σημάδια κόπωσης, το σύνολο των μετοχών διατηρείται ψηλά, με παροδικές διορθωτικές κινήσεις.

Ο δείκτης Τραπεζών θα αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό της Αγοράς με την υπέρβαση της ζώνης των 600 μονάδων, με τους μη Τραπεζικούς τίτλους να δείχνουν προς το παρόν ότι ξεμένουν από “καύσιμα”. Αν και η τεχνική εικόνα παραμένει έντονα ανοδική, τα αρνητικά σημάδια στους ταλαντωτές δεν πρέπει να περνάνε απαρατήρητα καθώς αργά, ή γρήγορα δύναται να επιβεβαιωθούν.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν κοντά στην κορυφή σε βάθος οκτώ μηνών σήμερα Πέμπτη 4/3, καθώς οι επενδυτές περίμεναν εξελίξεις στις εμπορικές συνομιλίες της Κίνας, με τις δύο πλευρές να εμφανίζονται πιο κοντά στην υπογραφή συμφωνίας και τη βελτίωση της όρεξης για ρίσκο να επιβαρύνει περιουσιακά στοιχεία (ασφαλείς λιμένες) όπως το γιεν.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia Pacific εκτός της Ιαπωνίας, πήρε μια ανάσα μετά από πέντε συνεχόμενες μέρες ανόδου που τον οδήγησε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Αυγούστου. Οι κινεζικές μετοχές ξεκίνησαν σταθερά με τον δείκτη στη Σαγκάη στο +0,90% στις 9:30. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ήταν πτωτικός με μεταβολή -0,48%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας βρέθηκε 0,2% υψηλότερα αρχικά για να παραμείνει κοντά σε μια πρόσφατη κορυφή ενός μηνός με μεταβολή στο +0,05%.

Το κλίμα για τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου αναμένεται να εμφανιστεί μεικτό σήμερα Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των εμπορικών συναλλαγών ΗΠΑ Κίνας εν μέσω απογοητευτικών οικονομικών μεγεθών από τις ΗΠΑ σημείωσαν οι αναλυτές της ING στη Μανίλα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα