«Δύο Γερμανίες» αποκαλύπτουν τα οικονομικά στοιχεία

Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 16:50
UPD:16:50
EPA/PAUL ZINKEN

Ζήτηση, απασχόληση και τιμές, όλα παρουσίασαν σημαντική αύξηση στον τομέα υπηρεσιών της Γερμανίας τον Μάρτιο. Ωστόσο η δυναμική του συγκεκριμένου κλάδου δεν ήταν ικανή να αντισταθμίσει τις μεγάλες αδυναμίες της μεταποίησης στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, που όπως σχολιάζει το Reuters, εμφανίζει δύο πολύ διαφορετικές εικόνες.

Ο δείκτης PMI της Markit για τις υπηρεσίες στη Γερμανία σκαρφάλωσε στον περασμένο μήνα στις 55,4 μονάδες από τις 55,3 τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, χάρη στην πολύ ισχυρή εσωτερική ζήτηση και παρά την ελαφρά επικφυλακτικότητα των πελατών του εξωτερικού. 

Ιδιαίτερα ισχυρές ήταν οι επιδόσεις στις τηλεπικοικωνίες, τις ενοικιάσεις σπιτών και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ενώ με χαμηλότερες ταχύτητες ακολούθησαν οι μεταφορές και άλλοι τομείς υπηρεσιών. Παράλληλα όπως προκύπτει από την έρευνα της Markit τα επίπεδα της απασχόλησης και οι μισθοί αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ οι εταιρείες μπόρεσαν να αυξήσουν τις τιμές τους. Μάλιστα η αύξηση των τιμών ήταν η ταχύτερη από το 1997. 

Αντιθέτως ο μεταποιητικός τομέας συνέχισε να συρρικνώνεται και μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Η ύφεση της μεταποίησης, αποτέλεσμα της βουτιάς των παραγγελιών από το εξωτερικό, είχε ως συνέπεια ο Σύνθετος Δείκτης της Markit να υποχωρήσει στις 51,4 από 52,8 μονάδες. Παραμένει τουλάχιστον πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση στην παραγωγή αγαθών τον περασμένο μήνα ήταν η μεγαλύτερη εδώ και σχεδόν επτά χρόνια.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα