ΗΠΑ- Κίνα: Έτοιμο το 90% της συμφωνίας, αλλά το 10% κρύβει αγκάθια

Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 11:24
UPD:11:30
REUTERS/HYUNGWON KANG

Πιο κοντά σε μία συμφωνία, που θα δόθει τέλος στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο, φαίνεται να βρίσκονται ΗΠΑ και Κίνα. Οι διαπραγματεύσεις των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη παρουσιάζουν αισθητή πρόοδο. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη κάποια αγκάθια, τα οποία δεν επιτρέπουν να πει κανείς με βεβαιότητα εάν θα έχουμε θετική κατάληξη. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι, που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, έχουν επιλύσει τα περισσότερα ζητήματα. Αυτά που απομένουν όμως είναι και τα πιο δύσκολα.

Ο Μάιρον Μπρίλιαντ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Διεθνών Ζητημάτων στο Συμβούλιο Εμπορίου των ΗΠΑ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το 90% της συμφωνίας είναι έτοιμο. Έσπσευσε όμως να διευκρινίσει ότι το τελικό 10% κρύβει και τους περισσότερους κινδύνους. Για να φτάσουμε στο 100% θα απαιτηθούν όπως εξήγησε σημαντικές υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. 

Εάν οι συνομιλίες ευοδοθούν ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντήσει πιθανότατα τον Κινέζο ομόλογό του προκειμένου να υπογράψουν σε επίσημη τελετή τη συμφωνία. Το Πεκίνο δεν θέλει σε καμία περίπτωση να γίνει η συνάντηση πριν να έχουν οριστικοποιηθεί τα πάντα, καθώς φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να αποχωρήσει αιφινιδίως όπως έκανε και στο δεύτερο ραντεβού του με τον Βορειοκορεάτη Κιμ. 

Αναλυτές προειδοποιούν πάντως ότι εάν δεν βρεθεί σύντομα λύση, ο πόλεμος των δύο οικονομιών θα λυγίσει συνολικά την παγκόσμια οικονομία. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα