Το Uni.Fund ανεβάζει τον επενδυτικό «πήχη»

Αναμένεται να χρειαστούν κεφάλαια πέραν των διαθέσιμων 30 εκατ.
Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 16:39
UPD:16:39
Shutterstock

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Την εκτίμηση ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί να αυξήσουν τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους, πέραν των 30 εκατ. ευρώ, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων, διατύπωσαν χθες οι διαχειριστές και μέτοχοι του Uni.Fund (εκ των επενδυτικών κεφαλαίων του υπερταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών, Equifund, επενδυτική πρωτοβουλία του δημοσίου και του European Investment Fund - EIF), παρουσιάζοντας τρεις νέες εταιρείες στις οποίες επενδύουν συνολικά 850 χιλ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Κατερίνα Πραματάρη, Partner του Uni.Fund, «έπειτα από 15 μήνες λειτουργίας, νιώθουμε πολύ πιο αισιόδοξοι απ’ ό,τι στο ξεκίνημα της προσπάθειάς μας και αυτό είναι απόρροια του πραγματικά μεγάλου αριθμού αξιόλογων προτάσεων για χρηματοδότηση που έχουμε δεχτεί. Υπάρχει μεγάλη, αλλά “κρυμμένη” δυναμική στο ελληνικό οικοσύστημα, την οποία επιθυμούμε να αναδείξουμε. Με αυτό το δεδομένο, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμένους πόρους που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια, αντλώντας νέα χρηματοδότηση. Οι ενέργειες από την πλευρά μας έχουν ήδη ξεκινήσει σ’ αυτή την κατεύθυνση και η ανταπόκριση που βρίσκουμε μας κάνει ακόμη πιο αισιόδοξους».

Το Uni.Fund έχει αρχικό κεφάλαιο προς επένδυση 30 εκατ. ευρώ, το οποίο προέρχεται κατά 90% από το Equifund και κατά 10% από άλλους ιδιώτες επενδυτές (οι διαχειριστές του, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, όμιλος VivaWallet και το Ίδρυμα Ωνάση). Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2018 με προσανατολισμό στην καινοτομία (Innovation Window) και τη μεταφορά τεχνολογίας (Techonogy Transfer). 

Παραγωγικό δίμηνο : το Uni.Fund στους επόμενους δύο μήνες θα ανακοινώσει ακόμη οκτώ επενδύσεις που βρίσκονται ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο συμφωνίας και δραστηριοποιούνται στους χώρους του e-Business, της Υγείας και της Ενέργειας, μεταξύ των οποίων και τρεις εταιρείες από τον χώρο της Έρευνας.

Σκοπός του είναι η αξιολόγηση και χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε pre-seed και seed στάδια που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πληροφορικής, του ηλεκτρονικού επιχειρείν και στον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα, καθώς και η ανάδειξη του δυναμικού προς επιχειρηματική αξιοποίηση που υπάρχει στα ελληνικά Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα. To portfolio του Uni.Fund μέχρι σήμερα περιλαμβάνει τις εταιρείες Clio Muse, CollegeLink, Exit Bee, K-invent, m-hospitality, Plin Nanotechnology και Tekmon. 

Τρεις νέες νεοφυείς στο χαρτοφυλάκιο

Οι νέες εταιρείες που προστίθενται στο portfolio του, όπως ανακοίνωσε χθες, είναι οι: 

* Nanoplasmas (χρηματοδότηση με 150 χιλ.), τεχνοβλαστός του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος που δραστηριοποιείται στην κατασκευή καινοτόμων βιοαναλυτικών μικροεργαστηρίων (lab-on-a-chip) για την ταχύτατη ανίχνευση βακτηρίων και βιομορίων. Εστιάζει στην ανάπτυξη ενός νέου βιοαναλυτικού μικροεργαστηρίου για την ανίχνευση του βακτηρίου της Λεγεωνέλλας στο νερό, περιορίζοντας τον χρόνο για την ανάλυση σε λιγότερο από 2 ώρες, αντί των 10-12 ημερών.

* Allcancode (300 χιλ.), ανάπτυξη λογισμικού η οποία αυτοματοποιεί τη διαδικασία παραγωγής web και mobile εφαρμογών. H τεχνολογία της επιτρέπει ακόμη και σε μη ειδικούς να δημιουργούν μια εφαρμογή, ενώ περιορίζει σημαντικά τον απαιτούμενο χρόνο υλοποίησης.

* Bibe Coffee (400 χιλ.), ανάπτυξη τεχνολογίας ΙοΤ (διαδίκτυο των πραγμάτων) και ΑΙ (Τεχνητή Νοημοσύνη) για την παρακολούθηση και διαχείριση ποιότητας στην αλυσίδα διανομής καφέ. H τεχνολογία της BibeCoffee μετατρέπει όλες τις επαγγελματικές μηχανές καφέ, ανεξαρτήτως κατασκευαστή και έτους παραγωγής, σε έξυπνα τερματικά ακριβείας που συγκεντρώνουν δεδομένα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα