Alinta: 5,1 δισ. δολ. για τις μετοχές της Australian Gas

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2006 07:42

ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ προσφορά 7,06 δισ. δολ. Αυστραλίας (5,1 δισ. δολ. ΗΠΑ) για την Australian Gas Light Co., τη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Αυστραλίας, έκανε η Alinta Ltd., προσπερνώντας τους διευθύνοντες της, που απέρριψαν την ίδια προσφορά ως πολύ χαμηλή.

Η Alinta, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης φυσικού αερίου της Δυτικής Αυστραλίας, πρόσφερε μετοχές ίσες με 19,31 δολ. Αυστραλίας για κάθε μία μετοχή της Australian Gas, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία με έδρα το Περθ,, αγόρασε το 19,9% της Australian Gas, απαντώντας στην προσπάθεια εξαγοράς της ίδιας, αντί του ποσού των 2,72 δισ. δολ. Αυστραλίας.

Ο συνδυασμός των δραστηριοτήτων θα έχει αποτέλεσμα την απόκτηση κυρίαρχου μεριδίου στην αγορά ενεργείας της χώρας, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση προβλέπεται να αναπτυχθεί 38% μέχρι το 2020. Η προσφορά της Alinta είναι 3,9% υψηλότερα από την τελευταία τιμή κλεισίματος της Australian Gas, η οποία έχει τρία εκατ. πελάτες και είναι τρεις φορές μεγαλύτερη, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας.

Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία κοινής ωφελείας της Δυτικής Αυστραλίας κατέβαλε 1,8 δισ. δολ. σε μετρητά για το 19,9% της Australian Gas, που εδρεύει στο Σύδνεϋ και η επιτυχής εξαγορά θα της κοστίσει συνολικά 8,86 δισ. δολ. Αυστραλίας. Η Alinta προσέφερε 1,773 μετοχές για κάθε μία μετοχή της Australian Gas, που απέμεινε. Η εκπρόσωπος της Australian Gas, Jane Counsel, δεν απάντησε αμέσως στις τηλεφωνικές κλήσεις που δέχθηκε για να σχολιάσει το θέμα.

Οι μετοχές της Australian Gas σημείωσαν άνοδο 33 σεντς, ποσοστό 1,8%, φθάνοντας στα 18,92 δολ. Αυστραλίας η μία, στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας. Διαπραγματεύθηκαν στα 18,83 δολ. Αυστραλίας στις 2:38 μ.μ., ώρα Σύδνεϋ. Οι μετοχές της Alinta, οι οποίες αρχικά σημείωναν άνοδο 0,6%, την ίδια ώρα διαπραγματεύθηκαν στα 10,92 δολ. Αυστραλίας η μία, ένα σεντ χαμηλότερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα