Τρισέ: Στόχος η συγκράτηση του πληθωρισμού

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2006 10:47

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός τρέχει πάνω από 2%, που είναι το πλαφόν της κεντρικής τράπεζας για τη σταθερότητα των τιμών, εξαιτίας των υψηλών τιμών πετρελαίου, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταπολεμήσει τους πληθωριστικούς κινδύνους.

«Δεν αποφασίζουμε εκ των προτέρων για τις μηνιαίες αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά από την άλλη θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να εγγυηθούμε σταθερότητα των τιμών», σημείωσε ο κ. Τρισέ.

Υπογράμμισε ακόμη ότι ο στόχος της τράπεζας να διασφαλίσει σταθερότητα τιμών επέτρεψε στα επιτόκια της αγοράς να ενσωματώσουν τις αδύναμες πληθωριστικές προσδοκίες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. «Αυτό μας δίνει πολύ ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι η οικονομία της ευρωζώνης σημειώνει ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2%, αλλά πρόσθεσε ότι μπορεί να επιταχυνθεί αν οι κυβερνήσεις προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη δύο φορές, ανεβάζοντάς τα στο 3% έως τα τέλη του έτους από το 2,5% που βρίσκονται τώρα.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα