Υπό τη σκέπη της FCA η Jeep και στην Ελλάδα

Διεκόπη η συνεργασία Συγγελίδη-Fiat Chrysler
Τρίτη, 02 Απριλίου 2019 13:17
REUTERS/DENIS BALIBOUSE

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

Ιστορική αλλαγή σελίδας για την Jeep στην ελληνική αγορά, μετά τη διακοπή της συνεργασίας του ομίλου Συγγελίδη με τη Fiat Chrysler Automobiles N.V.

Όπως ανακοινώθηκε, από τις 15 Απριλίου τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της μάρκας Jeep θα πωλούνται και θα εξυπηρετούνται από διανομείς οι οποίοι θα υπάγονται απευθείας στην FCA Greece, όπως συμβαίνει ήδη για τις μάρκες Fiat, Fiat Professional, Alfa Romeo, Abarth και Mopar. 

Είναι γεγονός ότι το «βαρύ» αμερικανικό σήμα είχε ταυτισθεί με τις δραστηριότητες της Syggelides Group, καθόσον αντιπροσωπευόταν αποκλειστικά από αυτήν εδώ και 30 χρόνια, πολύ πριν σχηματισθεί η FCA και αγοράσουν οι Ιταλοί την Chrysler LLC το 2009. 

Παρότι η Chrysler χτυπήθηκε σκληρά από την κρίση στην αυτοκινητοβιομηχανία του 2008-2010, στην Ελλάδα η εισαγωγική κράτησε «ψηλά τη σημαία» και τις πωλήσεις, ανεξάρτητα από τις διεθνείς συγχωνεύσεις.

Μόνον πέρυσι οι συνολικές ταξινομήσεις των μοντέλων Jeep στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 20% σε σχέση με εκείνες του 2017, στις 1.160 μονάδες. 

Την επιτυχία των πωλήσεων διαχρονικά αναγνώρισε και η FCA Ελλάδας, η οποία στην επίσημη ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Μετά από πολυετή επιτυχημένη συνεργασία στην ελληνική αγορά, η FCA και ο όμιλος Συγγελίδη συμφώνησαν να τερματίσουν τις κοινές τους δραστηριότητες, όσον αφορά την εισαγωγή της μάρκας Jeep στην Ελλάδα, όσο και σε σχέση με τη διανομή των μαρκών Fiat, Fiat Professional, Alfa Romeo, Abarth και Mopar στην Ελλάδα».

Οι φήμες

Η αλήθεια είναι πως αν και ακούγονταν φήμες τον τελευταίο καιρό περί σημαντικής αλλαγής στην αντιπροσώπευση σημαντικού brand στον χώρο του αυτοκινήτου, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν ήταν κάτι που αναμενόταν τόσο σύντομα. 

Ενδεχομένως να επίσπευσε τις διαβουλεύσεις, που σαφώς είχαν ξεκινήσει από καιρό -αυτά δεν γίνονται από τη μια ημέρα στην άλλη-, η ανάληψη εκ μέρους του ομίλου Συγγελίδη της αντιπροσώπευσης και των προϊόντων της Opel στην Ελλάδα, μετά την ένταξή της στο Group PSA, ως λογική συνέχεια της αποκλειστικής εισαγωγής των αυτοκινήτων των Peugeot-Citroen, του βασικού διδύμου της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, που τιμά τον ίδιο όμιλο με συνεργασία πολλών ετών. 

Η μετάβαση

Το ερώτημα που αφορά βεβαίως τους αγοραστές και στη λιανική και στον χώρο των εταιρικών πωλήσεων είναι τι θα γίνει τη 16η Απριλίου, δεδομένου ότι είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα του «διαζυγίου», από τη δημοσιοποίησή του μέχρι την έναρξη ισχύος του.

Οι πελάτες της AutoOne, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα πρέπει να απευθύνονται σε άλλα σημεία του πανελλαδικού δικτύου της FCA, για μεν τις μάρκες Fiat, Fiat Professional, Alfa Romeo, Abarth και Mopar, για δε τα Jeep στους άλλους υπάρχοντες ντίλερ.

Δεν έχει ξεκαθαρισθεί, προς στιγμήν, ποιοι εξουσιοδοτημένοι έμποροι της Jeep θα μείνουν ενεργοί υπογράφοντας νέες συμβάσεις πλέον με την πολυεθνική, αφού θα τελειώσουν οι συμφωνίες με τον όμιλο Συγγελίδη.

Όπως μάθαμε, στα κεντρικά της Fiat, στη Λ. Βουλιαγμένης, δουλεύουν πυρετωδώς ώστε η μετάβαση να γίνει ομαλά και να ανασυνταχθούν τα δίκτυα σε όλους τους νομούς, προκειμένου να μη θιγεί το καταναλωτικό κοινό και να συνεχισθεί η εξυπηρέτησή του απρόσκοπτα, σε τεχνικό και άλλο επίπεδο.

■ Aπό τις 15 Απριλίου τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της μάρκας Jeep θα πωλούνται και θα εξυπηρετούνται από διανομείς οι οποίοι θα υπάγονται απευθείας στην FCA Greece.

■ Δεν έχει ξεκαθαρισθεί, προς στιγμήν, ποιοι εξουσιοδοτημένοι έμποροι της Jeep θα μείνουν ενεργοί υπογράφοντας νέες συμβάσεις πλέον με την πολυεθνική, αφού θα τελειώσουν οι συμφωνίες με τον όμιλο Συγγελίδη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα