PetroChina: 28% υψηλότερα κέρδη, σε επίπεδα ρεκόρ

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2006 11:37

ΤΑ υψηλότερα κέρδη, από οποιαδήποτε άλλη εισηγμένη ασιατική εταιρεία στο Χρηματιστήριο εμφάνισε η PetroChina Co., αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης για ενέργεια.

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της Κίνας, αύξησε τα καθαρά της κέρδη κατά 28%, στα 133,4 δισ. γιουάν (16,6 δισ. δολ.) ή 0,75 γιουάν ανά μετοχή, από 103,8 δισ. γιουάν ή 0,59 γιουάν ανά μετοχή (αναθεωρημένα στοιχεία) πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στο Πεκίνο. Συνολικά, 23 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από την Thomson Financial, προέβλεπαν, ότι τα κέρδη της θα ανήρχοντο σε 139,6 δισ. γιουάν.

Τα κέρδη ρεκόρ της PetroChina, φουσκώνουν τα κεφάλαια που έχει στη διάθεσή του ο πρόεδρος της εταιρείας, Chen Geng για να αγοράσει πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στο εξωτερικό, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες μιας οικονομίας, που αναπτύχθηκε 9,9%, το 2005. η PetroChina, πρέπει να ανταγωνιστεί την Exxon Mobil Corp. και την BP Plc, καθώς ψάχνει για νέα αποθέματα και για αύξηση των προμηθειών, πιο καθαρού αερίου.

Η κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνα, μόλις δεύτερη μετά τις ΗΠΑ, προβλέπεται να αυξηθεί 5,9% φέτος, σε περίπου 7 εκατ. βαρέλι ημερησίως, διπλάσια της ανάπτυξης το 2005, σύμφωνα με την International Energy Agency (ΙΕΑ), στις 14 Μαρτίου. Η Κίνα, ενθαρρύνει της εταιρείες πετρελαιοειδών, όπως την PetroChina και τη Cnooc Ltd. να εξασφαλίσουν πηγές πετρελαίου και αερίου στο εξωτερικό.

Οι μετοχές της PetroChina στο Χονγκ Κονγκ, έκλεισαν 2% υψηλότερα, στα 7,80 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, σήμερα. Συνολικά φέτος έχουν σημειώσει αύξηση 23%, έναντι ανόδου 7,1% του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου, Hang Seng. Η εταιρεία, θα καταβάλει τελικό μέρισμα 0,180325 γιουάν ανά μετοχή, περισσότερο από τα 0,147511 γιουάν ανά μετοχή, που είχε διανείμει πέρυσι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα